Med Svansen Mellan Benen

Ryssland ändrar retorik, säger att armén nu fokuserar på “befrielse” av östra ukrainska regioner, indirekt så erkänner man att man i stort misslyckats militärt i Ukraina.

Rysslands försvarsministerium har indikerat att de har minskat sina mål i Ukraina och tillkännagav den 25 mars att den första fasen av dess militära operation var klar och att den nu skulle fokusera på två östliga regioner som gjort anspråk på av Ryssland-stödda separatister.

“Huvudmålen för det första steget av operationen har i allmänhet uppnåtts”, säger Sergej Rudskoi, biträdande chef för de ryska väpnade styrkornas generalstab.

“Kampspotentialen för de väpnade styrkorna i Ukraina har reducerats avsevärt, vilket…gör det möjligt att fokusera våra kärnansträngningar på att uppnå huvudmålet, befrielsen av Donbas.”

Ryska tjänstemän, däribland president Vladimir Putin och utrikesminister Sergej Lavrov, har sedan början av Rysslands invasion av Ukraina den 24 februari sagt att målet med den omfattande attacken var att demilitarisera och “avnazifiera” Ukraina och störta dess demokratiskt valda regering.

Trots alla försök att ta över Ukrainas större städer, inklusive huvudstaden Kiev, har ryska väpnade styrkor inte kunnat göra det under en månad av intensiva strider. Slaglinjer nära Kiev har legat frusna i veckor, med två ryska huvudpansarkolonner som fastnat nordväst och öster om huvudstaden.

LÄNK

4 thoughts on “Med Svansen Mellan Benen

 1. Dags för Ukraina att sätta in allt för att förstöra de enheter som finns kvar i landet och därefter dra öster och sydost ut för att befria Donetsk, Luhansk och Krim.

  Men det finns en fara i detta. Ryssland skiter i Donetsk och Luhansk egentligen, de vill ha dem för att få en landbro till Krim som annars är helt avskuret från fastlandet.
  Krim däremot är en känslig punkt och kan orsaka ett skarpt svar i form av massförstörelsevapen om Putte tror att han riskerar att förlora Krim. Detta då Putte har, i ryssarnas ögon, annekterat Krim och det är en del av Ryssland.

  En lösning på problemet kan vara att Krim återgår till ukrainsk ägo men att Ryssland får arrendera hela halvön av Ukraina på säg – 50 till 100 år. Med förbehållet att Ryssland garanterar Ukrainas gränser och suveränitet samt att även USA och EU gör detsamma inklusive upptill väpnade insatser för att garantera dem. Kanske inte så aktuellt med det sista men en idé i alla fall.

  5
  4
 2. Vi håller tummarna för att detta verkligen reder till rysk reträtt. Lite för tidigt ännu men man kan ju hoppas.

  11
  1
 3. Så länge diktator Putin med sina köpta medlöpare undanhåller folket sanningen och valsar runt i ett träsk av lögner flyter det på i utförsbacken . Men tiden talar ett annat språk. Se hur det gick för Hitler & Co.

  14
  2
 4. Putte och hans anhang har skämt ut sig för all framtid,hoppas att det döms
  ut ett in i helvete stort krigsskadestånd för all denna förstörelse och lidande
  för den ukrainska befolkningen,det tar ju årtionden att bygga upp igen.Idioter.

  44
  4

Kommentera