Sverige köper israelisk stridsvagnsammunition

FÖRSVASMAKTEN. Sverige och Finland köper ammunition ihop skrev vi på bloggen igår. Nu skriver det israeliska företaget Elbit System att de tecknat en order på 27 miljoner dollar (256 miljoner SEK) för Nato-kompatibel ammunition till Stridsvagn 122.

Stridsvagn 122 Foto: Joel Thungren/Försvarsmakten

Den israeliska projektilen M339 Hatzav är på 120 millimeter och sägs ha extrem pansarbrytande kapacitet. Samtidigt köper Sverige elektronik som förbättrar vapnets precision. Hatzav passar till alla Nato-stridsvagnar med 120 mm eldrör, och affären har tolkats i militär fackpress som ett möjligt förebud om svensk Nato-ansökan.

I juli i fjol öppnade Elbit ett dotterbolag i Göteborg, med uppgift att marknadsföra nya produkter. I januari beslöt den svenska flottan att köpa in stridsledningssystem från Elbit. Enligt en israelisk militär använder svenska Gripen-piloter hjälmar från Elbit.

Sverige har inte på många år sålt vapen till Israel, men har tidvis köpt vapen från Israel i mindre skala. Varje gång det skett har det väckt protester från pacifister, aktivister och palestinska grupper. Efter att Irak beskjutit israeliska städer med Scud-missiler 1990 förekom militärt forskningssamarbete om gasmasker mellan Sverige och Israel, och i början av 2000-talet testades israelisk skyddsutrustning mot kemiska och biologiska stridsmedel på svensk mark.

Testflygningar av israeliska UAV-farkoster (pilotlösa flygplan, drönare) har gjorts i Sverige, och det förekommer underrättelsesamarbete länderna emellan.

I början av 2000-talet köpte Försvarets materielverk ett anti-torpedvapen av Rafael, ett av Israels största vapenföretag. Utvärderingen av detta vapen sekretessbelades av Sverige.

Det officiella Sveriges ståndpunkt, då sådana affärer kritiserats, har varit att Sverige inte gör några vapenaffärer med stater som är föremål för internationella sanktioner eller embargon. Sverige, sade försvarsminister Leni Björklund 2005, gör upphandling av vapen enligt ett öppet anbudsförfarande, ”om de kommersiella och tekniska villkoren uppfyllts vinner det anbud som har lägsta pris”.

-Pettersson tycker Sverige ska utöka samarbetet så mycket som möjligt. Vi har en del att lära av israelerna om hur man bekämpar muslimer…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

4 thoughts on “Sverige köper israelisk stridsvagnsammunition

 1. Vi är väl inte hotade av några muslimska länder. Däremot finns/fanns det svenska soldater i muslimska länder. Visserligen fredsbevarande, många i muslimska länder är ju outbildade och ovana vid demokrati. De kanske inte förstår varför utländska soldater finns i deras land.

 2. lika korkat tjacka måltavlor åt ryssen som att
  bygga vindsnurror till lands å sjöss…nää, ett
  saftigt täckande robotförsvar vore ekonomiskt
  mer försvarbart, dubbelt upp

 3. Då måste väl också inköp göras från Palestina, lite Islamiska välsignade raketer med 1000 meters räckvidd.

Kommentera