Kan Putin ställas inför rätta enligt folkrätten?

INTERNATIONELL RÄTT. Redan före det storskaliga angreppet på Ukraina den 24 februari 2022 begick Ryssland flera grova brott mot folkrätten. Rysslands agerande i Ukraina ett tydligt exempel på aggression/anfallskrig och ett väpnat angrepp, enligt folkrätten. Detta rättfärdigar självförsvar av Ukraina och eventuella allierade.

Krigsförbrytaren Vladimir Putin med vänner

Ryssland har redan före det storskaliga angreppet den 24 februari begått flera grova brott mot folkrätten.

 • Det första är ockupationen och den olagliga annekteringen av Krim.
 • Det andra är den politiska och (dolda) militära inblandningen från 2014 i östra Ukraina, vilket enligt folkrätten är angreppskrig eller aggression.
 • Slutligen är det ryska erkännandet av ”folkrepublikerna” i Luhansk och Donetsk en grov kränkning av Ukrainas suveränitet.
 • Terrorbombning av civila är ett brott mot folkrätten.
 • Om Ryssland med tvång skulle byta ut regeringen i Ukraina, så bör Sverige fortsätta att behandla Zelenskyjregeringen som den legitima regeringen, inklusive dess diplomater i Sverige, FN och på andra platser.
 • Om Putin planerar att lämna kvar ”fredsbevarare” i Donbas så skulle en sådan styrka inte kunna ses som något annat än en ockupationsstyrka. Därmed tar Ryssland steget till att bli en öppen ockupant, och då kan man inte längre undfly direkt ansvar för befolkningen i dessa områden.

Det finns en stark grund för att införa hårda fredliga sanktioner (se även nedan) liksom att stötta Ukraina militärt.

 • Putin kan åtalas för krigsförbrytelser
 • Putin kan åtalas inför Internationella brottmålsdomstolen (ICC) om han är ansvarig för krigsförbrytelser eller brott mot mänskligheten. Detsamma gäller de som är medansvariga. Inför ICC gäller ingen immunitet. Domstolen har redan domsrätt enligt ett tidigare beslut, och åklagaren kan när som helst välja att gå vidare.
 • Putin kan också, liksom alla medansvariga, åtalas för krigsförbrytelser eller brott mot mänskligheten inför nationella domstolar i vilket land som helst, inklusive Sverige.
 • Putin själv skulle skyddas av immunitet som sittande president, men det gäller inte hans generaler.
 • Om Putin skulle åtalas så skulle sannolikt varje land som är part till ICC-stadgan (123 stycken) vara skyldiga att överlämna honom till ICC, och detta hot minskar hans möjligheter att verka som president.
 • När Putin avgått, om han någonsin gör det, skulle han kunna åtalas var som helst. Putin har redan begått ett aggressionsbrott, vilket också det är ett internationellt brott. För detta brott har dock bara Ukraina och Ryssland jurisdiktion*.

-Pettersson är inte specialist på internationell rätt, men det finns kanske sätt att lösa problemet…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

13 thoughts on “Kan Putin ställas inför rätta enligt folkrätten?

 1. Jag saknar ett antal amerikanska presidenter på bilden. De är väl de största förbrytarna vad gäller brott mot folkrätten. Jag kan inte för mitt liv förstå hur enögd Pettersson är. Du vet mycket väl att varje president sedan krigsslutet gjort sig skyldiga till brott mot folkrätten. Varför gör du inte en bloggpost om det. Men det måste väl vara ditt hat mot ryssar som gör att du är “sned” i din rapportering. För inte alltför länge sedan sprängde USA en bomb som dödade 29 civila syrier. USA har släppt omkring 100000 i västra Asien och dödat i storleksordningen 22000 civila. Varför skriver du inget om det?

  7
  2
 2. “En åklagare vid den internationella brottmålsdomstolen ICC i Haag har påbörjat en utredning om misstänkta krigsbrott i Ukraina – och enligt Ove Bring finns det flera tecken på att Ryssland gjort sig skyldig till sådant.
  – Så fort de riktar sina raketer så det drabbar ett bostadsområde för civila blir det ett folkrättsbrott. Det behöver inte vara avsiktligt utan kan också handla om att man inte vidtagit tillräckliga försiktighetsåtgärder. Den regeln har ryssarna inte respekterat hittills. Det kommer visa sig att det finns många exempel på det.” Ove Bring på Aftonslaskens hemsida 22 mars.

  2
  5
 3. Det blir nog knepigt att komma åt Putin och hans folk. Det skulle förmodligen krävas att Ryssland blir ockuperat vilket inte är sannolikt vilket i princip gör sådana åtal till en form av godhetssignalering.

 4. En sak, som han dock gjorde bra, är IS i Syrien, som han i stort sätt tog kål på, när USA bara gött det hela. Det värsta är att han inte har nån urskillning, och är lika brutal mot IS i Syrien, som civila i Ukraina! Han är en gåta, hur han tänker!!!

  7
  6
  • Menar du mot de ryska trupperna som är i Libyen eller?

   2011 utbröt uppror och inbördeskrig i Libyen. FN:s säkerhetsråd gav därefter NATO tillåtelse att använda militärmakt för att beskydda civila mot Gaddafi-regimens luftvapen.

   13
   18
   • Det blev fel menade inte tumme ner.
    Ej möjligt att ändra längre.

    4
    5
   • G54 tycker uppenbarligen att Rysslands anfall på Ukraina går att jämföra med FN:s säkerhetsråds resolution 1973 om upproret i Libyen 2011 antogs 17 mars 2011. Resolutionen föreslogs av Frankrike, Libanon och Storbritannien. Resolutionen kräver “ett omedelbart eldupphör” och auktoriserar världens länder att etablera en flygförbudszon över Libyen och att använda alla nödvändiga medel förutom ockupation för att skydda civilbefolkningen. Inte ens Kina och Ryssland röstade emot.

    Listan ovan du skickade är intressant. I nästan samtliga kan man lika gärna beskylla Kina, Ryssland/Sovjet för att genom ombud Proxykrig, dragit igång. Som Chrusjtjov sa att kommunismen ska segra genom revolutioner över hela världen. Med det har tar inte Yrsa Häggström upp vad jag vet.

    5
    10
 5. Pettersson glömmer en viktig sak,det är vinnaren som sätter och bestämmer ordningen.
  Det blir nog USA och NATO som kommer att släpas inför domstol.

  32
  14
  • Focke
   Jag är nyfiken på dig och varför du gör dina kommentarer.
   Och Libyen, knappt nån vinnare, ett rikt land i förfall.

   5
   6

Kommentera