Alimamy Cole flög hem till Sierra Leone – HD kan inte avgöra mordet

BROTTSLIGHET. I tingsrätten dömdes Alimamy Cole till livstids fängelse för mord i Märsta men i hovrätten friades han trots att hans DNA fanns på mordhylsorna och spår av offret på Alimamys jacka, vapnet och Alimamy själv. Högsta domstolen beslutade att ta upp målet i en ny rättegång men ett problem uppstod.

Den utpekade mördaren, Alimamy Cole, åkte hem till Sierra Leone innan riksåklagaren ens hunnit överklaga hovrättsdomen och har inte återvänt efter HD-beslutet. Nu ställs rättegången in.

Alimamy Cole Foto: Polisen

-Pettersson hoppas att herr Cole stannar i Sierra Leone och att brottet inte preskriberas bara för att han håller sig undan och att han sedan är välkommen till Sverige igen.

TIDIGARE 2021-12-09. Mordärende till HD – Alimamy Cole friades trots dna-bevis

LAG & RÄTT. Högsta domstolen (HD) har meddelat prövningstillstånd i ett mordärende där Alimamy Coleman frikändes i hovrätten trots omfattande indiciebevisning. I tingsrätten dömdes Alimamy Cole till livstids fängelse för att ha skjutit ihjäl en man med flera skott vid en busshållplats i Valsta i Märsta i oktober förra året. Men i hovrätten frikändes Cole då domstolen inte ansåg att en alternativ gärningsman kunde uteslutas.

Riksåklagaren (RÅ) som tyckte att hovrättens bevisvärdering var felaktig överklagade till HD och yrkade att mannen skulle dömas till livstid.

I ett pressmeddelande om överklagan skrev RÅ att man vill att HD prövar ”vilka krav som kan ställas på indiciebevisning för att den ska räcka för en fällande dom”.

23-årige Alimamy Cole greps som misstänkt flera månader efter mordet. I hans bostad hittade polisen en likadan grön jacka som mördaren bar. På den fanns både den misstänktes dna och blodspår från offret, liksom tändsatspartiklar från den typ av ammunition som använts vid mordet. Dessutom fanns mannens dna på en del av de tomhylsor som hittades vid brottsplatsen. Han har själv nekat till brott.

-Pettersson undrar om inte herr Cole varit så smart att han lämnat Sverige och lika bra är det…

***

TIDIGARE 2021-0-06. Alimamy Cole dömdes till livstid, friades, nu överklagar åklagaren till Högsta domstolen

LAG & RÄTT. Riksåklagaren har överklagat en dom till Högsta domstolen, där hovrätten friade Alimamy Cole som i tingsrätten dömdes till livstids fängelse för mord. Den fråga som riksåklagaren vill ha prövad är vilka krav som kan ställas på indiciebevisning för att den ska räcka för en fällande dom.

I oktober 2020 kom en ensam gärningsman, klädd i en grön jacka, till en busshållplats i Märsta på en elsparkcykel, avlossade flera skott mot en annan man och flydde sedan på samma cykel. Flera personer blev vittnen till händelsen, men de såg aldrig ansiktet på gärningsmannen.

Några månader senare greps en man misstänkt för mordet. I hans bostad fanns den gröna jacka som gärningsmannen hade på sig vid busshållplatsen. På jackan fanns den misstänktes DNA, blodstänk från den mördade mannen och tändsatspartiklar från den typ av ammunition som användes vid mordet. Den misstänkta mannens DNA fanns också på några av de tomhylsor som påträffades på brottsplatsen.

Tingsrätten ansåg att bevisningen var övertygande och dömde mannen till livstids fängelse för mord. Hovrätten menade dock att en alternativ gärningsman inte kunde uteslutas och frikände därför för mord. Riksåklagaren överklagar nu hovrättens dom och yrkar att mannen ska dömas för mordet till livstids fängelse.

Bevisfrågor lämpar sig i allmänhet inte för prövning i Högsta domstolen, eftersom det finns en risk att prövningen skulle få en begränsad betydelse utanför det aktuella målet. Riksåklagaren konstaterar dock att det här målet avser en typsituation på så sätt att det rör sig om en skjutning i kriminell miljö där inget vittne har kunnat peka ut gärningspersonen, vilket innebär att åtalet bygger på bland annat tekniska spår. Det är enligt riksåklagaren angeläget att HD någorlunda regelbundet uttalar sig om kraven på vilken bevisning som ska vara tillräcklig för en fällande dom.

Sådana här brott utförs ofta hastigt och av maskerade gärningsmän. Det innebär att vittnen och målsäganden sällan har möjlighet att lämna detaljerade berättelser som kan leda till att gärningspersonen identifieras. Det har vi sett exempel på i flera fall under senare år. Och även om det finns vittnesiakttagelser är det vanligt att personerna inte vill medverka i utredningarna. Av det skälet är det särskilt viktigt att domstolarna får vägledning kring hur bevisning ska värderas. Min uppfattning är varje bevis först ska värderas för sig och att man därefter ska göra en sammanvägd bedömning av all bevisning. Så verkar inte hovrätten ha gjort i det här fallet, säger riksåklagare Petra Lundh.

Överklagandet.

TIDIGARE 2021-09-07. Dömdes till livstid för mord, nu frias Alimamy Cole

VÅLDSVÅGEN. Attunda Tingsrätt dömde Alimamy Cole till livstids fängelse för mordet i Märsta. Nu frias Alimamy Cole, 23, i hovrätten. En övervakningskamera från en buss fångade hur en gärningsman i oktober förra året öppnade eld mot en man som skulle gå ombord.

Enligt tingsrätten var det Alimamy Cole som avlossade fem skott som träffade sitt offer. Därför dömdes han till livstids fängelse. Men domen överklagades – och nu har också hovrätten prövat fallet.

Både vittnesuppgifter och bussens övervakningskamera vittnade om att den som öppnat eld bar en grön jacka med en pälsförsedd huva uppdragen. Däremot fångades aldrig gärningsmannens ansikte på bild.

Misstankarna riktades ändå mot den 23-åriga Alimamy Cole och polisen installerade övervakningskameror i trapphuset där han bodde. Fyra månader efter mordet greps han.

23-åringens DNA hittades på tre av åtta patronhylsor vid brottsplatsen och vid en husrannsakan i Alimamy Coles lägenhet hittades en grön jacka med 23-åringens DNA – och trots den tid som gått sedan mordet fanns fortfarande blodbesudlingar med offrets DNA och tändsatspartiklar.

Alimamy Cole har hela tiden nekat till brott och hävdat att blodet hamnat på jackan på annat sätt.

Hovrätten resonerar i domen att det kan finnas ”alternativa förklaringar”, som att Alimamy Cole hanterat den ammunition som användes vid mordet, utan att vara gärningsman. Det kan, enligt hovrätten, heller inte uteslutas att gärningsmannen är någon som Alimamy Cole känner och som lämnat jackan i hans lägenhet.

Alimamy Cole frias för mord – men döms till tio månaders fängelse för vapenbrott.

-Pettersson säger att Alimamy har hanterat ammunitionen offret sköts med och har offrets blod på jackan som fanns i Alimamys lägenhet! Det borde räcka, när herr Cole inte har några bra förklaringar…hoppasåklagaren överklagar och högsta domstolen tar upp fallet…

***

TIDIGARE 2021-06-21. Alimamy Cole döms till livstid för mord

VÅLDSVÅGEN. Attunda Tingsrätt, mål nummer B 367-21, dömde idag Alimamy Cole född 1997 till livstids fängelse för att den 2 oktober 2020 ha berövat Wissem Messaoudi livet genom att skjuta honom
med flera skott.

Tingsrätten anser att bevisningen mot Cole är övertygande. Coles dna som hittats på hylsorna vid brottsplatsen bedöms som särskilt stark bevisning. Vidare skriver domstolen att utredningen visar att Alimany Cole befunnit sig i området för gärningen, samt att han haft tillgång till en elsparkcykel vilket gärningsmannen använt sig av.

Cole döms för mord, vapenbrott, narkotikabrott, olovlig körning-grovt brott, rattfylleri, ringa narkotikabrott, och brott mot vapenlagen. Han skall också betala skadestånd på drygt 250.000 kronor till offrets anhöriga.

Försvarsadvokaten och målsägarbiträdet kostar skattebetalarna c:a 674.000 och det är rena förtjänsten.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

12 thoughts on “Alimamy Cole flög hem till Sierra Leone – HD kan inte avgöra mordet

 1. Det är därför vi ska ta emot noll migranter och avvisa dem vid gränsen. Vi behöver inte fler problem i Sverige. Vi har tillräckligt med problem med migranterna som är här och det är överfullt sedan länge

  12
 2. Förmodar att han kan ta sig in vilken dag som helst, med nytt namn och pass.
  Det finns väl ingen som tar dna prov då de kommer.

  Alla som varit i klammeri med rättvisan skulle chipmärkas.

  27
 3. Om jag inte är helt ute och cyklar så har åklagaren en viss tid på sig att överklaga ett domslut, i detta fallet hovrättens. Gör han inte det vinner domen laga kraft, som det heter.

  För att domstolen sen ska ta upp ett ärende igen krävs att det har framkommit nya
  omständigheter.

  Men om karln nu återkommer till landet har han ju ett fängelsestraff för vapenbrott att vänta. Men om han sköter sig är han snart ute igen och kan återgå till bidragsberoende, för vem vill anställa en mördare med kompisar i knarkkretsar.

  Med anledning av domstolarnas nästan orimliga beviskrav, så kan man ju undra om någon undrar över varför så få mördare döms för mord i detta landet.

  Brottsoffrets familj tilldöms 250.000 kronor. Pengar som Cole ska betala och dessa har han säkerligen inte. Då får offrets familj gå till brottsoffer myndigheten och där kanske man kan få något.
  Advokaten får nästan 700.000 kr. Staten pröjsar. Säkra pengar in på kontot. .
  Någon som hört politiker prata om att stärka brottsoffrens ställning.

  16
 4. Han köper ett nytt falskt pass och är tillbaka med annat namn innan året är slut.

  22
 5. Korkad snubbe . Hade han stannat ett tag till kunde han fått ett bidrag på en mille eller så .

  16
 6. Lustigt, när de söker asyl säger de att de blir dödade om de åker hem. När de döms till fängelse flyr de hem så fort de kan. Ergo kan vi returnera alla från Afrika, Mellanöstern och Centralasien då de uppenbarligen inte har asylskäl.

  29
 7. När man vet vilka svängdörrar det finns vid våra gränser och dåliga id kontroller skulle det inte förvåna mig om han redan är tillbaka med en ny identitet och pass .

  29
  • Hans DNA finns registrerat vilket ger en fullgod anledning att samla in DNA från alla som söker sig till Sverige eller redan har kommit hit. Undra hur mäng dubbla, tredubbla eller mångmångdubbla identiteter man skulle finna? Alternativt hur många identiteter skulle försvinna?

   Märka katter går bra men räkna folk…

   23

Kommentera