Ryssarna gräver ner sig

UKRAINA. De ryska styrkorna gräver ner sig utanför Kiev, skriver CNN. På flera håll nordväst om huvudstaden har jordvallar börjat konstrueras runt militärutrustningen, visar satellitbilder och analyser från Maxar Technologies. Ytterligare rysk militärutrustning, och viss vallkonstruktion, ses också i byarna Zdvyzhivka och Berestyanka, längre nordväst.

Nedgrävda ryssar. Bild: Maxar

Journalisten Illia Ponomarenko, som arbetar för tidningen Kiev Independent, skriver på Twitter att det kan tolkas som att ryssarna byter taktik och ställer in sig på ett långvarigt statiskt krig.

Storbritanniens försvarsdepartement skriver i en underrättelserapport att den ryska militären fortsätter att tampas med logistiska problem i sin ”vacklande invasion av Ukraina”. Enligt departementet har den ryska militären problem med att förse sina trupper med grundläggande nödvändigheter, som mat och bränsle, till följd av en svårmanövrerad terräng samt att de ännu inte lyckats kontrollera ukrainskt luftrum.

Även Jörgen Elfving, försvarsexpert och tidigare överstelöjtnant, har noterat att det ryska militära skafferiet börjat sina, och att invasionen går trögt. – Man kommer inte fram och har inte gjort några större framsteg det senaste dygnen. Jag har intrycket av att man gör en uppladdning och återhämtning.

I Moskva firades igår invasionen av Krim för åtta år sedan och dagens krig, som inte får kallas krig enligt president Putin, som en stor och lyckad framframgång. Här är filmen som den ryska diktaturen visar upp.

Will Vernon, BBC:s reporter i Moskva var på plats och pratade med folk. Många säger att de är statsanställda och utkommenderade, andra att de är studenter som fått en dag ledigt för att gå på konsert.

-Pettersson har svårt att bedöma sanningshalten men med tanke på att Putin inte invaderade Krim och absolut inte skulle invadera Ukraina så vet jag vem jag tror mest på…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “Ryssarna gräver ner sig

 1. Att gräva ner fordonen skyddar nog väl mot bärbara missiler, t.om de som är menade att slå ner på ovansidan. Kan man inte sikta så går det inte att skjuta. Detta skyddar dock inte mot flyganfall så attack flyg och drönare är fortfarande ett hot så även artilleri beskjutning. Ukrainas flygvapen är dock litet och kommer förmodligen att på sikt att slås ut. Hursomhelst verkar det som de ukrainska försvararna siktar in sig på försörjningslinjerna genom att anfalla transportfordon. Utan mat, ammunition och drivmedel blir det inte mycket krigande av.

 2. Vallarna är mest till för att skydda fordonen och utrustning. Ukraina har oändliga slätter, så det går annars lätt att slå ut fordon med enkla medel från betryggande avstånd.

  11
 3. Från att ha varit en obestridlig stormakt har Ryssland blivit hela världens skrattobjekt. Lille Puttes försök att ”brösta sig” har mynnat ut i att han avslöjat landets svaghet.
  Ett tips till Putte: Du kan lura ditt folk för tillfället, men inte hur länge som helst.

  10
  2
 4. Inte för att Pettersson behöver något stöd för sina argument men skulle fantasierna någon gång tryta så rekommenderas denna sida:
  https://euvsdisinfo.eu/

  För att muntra upp sina landsmän köpte Putin ett eget opinionsinstitut:
  https://wciom.com/our-news/ratings/trust-in-politicians

  Men alla vi i det Internationella Samfundet
  https://pbs.twimg.com/media/FOFo3TaagAEYvUa?format=jpg&name=large
  vet ju att även detta är fejk news så det är bara att lugnt krypa tillbaka under stenen och somna om…

Kommentera