Färre covidrelaterade dödsfall i Sverige

CORONA-VIRUS. Den ökande trenden i covidrelaterade dödsfall har brutits. Samtidigt fortsätter antalet bekräftade fall och covidpatienter inom slutenvården att minska, enligt Folkhälsomyndighetens veckorapport.

Antalet covidsjuka som behöver sjukhusvård har minskat i fyra veckor i Sverige. Det har synts en minskning bland antalet bekräftade fall under en längre tid, men siffrorna är svåra att tolka på grund av ändrade rekommendationer om testning.

I veckorapporten som publicerades på fredagen rapporterar Folkhälsomyndigheten för första veckan i år att de covidrelaterade dödsfallen inte ökar.

På grund av fördröjd rapportering tittar myndigheten på hur många covidrelaterade dödsfall som rapporterats fram till vecka åtta. Under den veckan har hittills 310 personer rapporterats döda i covid-19. Det är minskning jämfört med medeltalet under de tre veckorna innan det, som låg på 347.

Överdödligheten var på normal nivå under vecka åtta, enligt den modell som Folkhälsomyndigheten använder sig av. 211 av de som rapporterats döda i covid-19 vecka åtta hade hemtjänst eller bodde på säbo.

Ovaccinerade löper fortfarande högre risk att bli allvarligt sjuka eller dö i covid-19.

Under de fyra senaste veckorna – vecka sju till vecka tio – så var risken tre gånger högre för ovaccinerade över 20 år att behöva intensivvård jämfört med vaccinerade. Skillnaderna är större i äldre åldersgrupper.

Att dödligheten minskar en tid efter att smittspridningen börjar gå ned är naturligt, eftersom det sker ett sjukdomsförlopp mellan att en person smittas och att den avlider. Dödstalen speglar därför smittoläget som det såg ut någon eller några veckor tidigare.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

Kommentera