30 års fängelse för demonstrationer i Kuba

UTRIKES. Förra sommaren protesterade tusentals människor på Kuba mot matbrist och ekonomisk kris.

Nu har uppemot 100 demonstranter dömts till fängelse i Kuba efter förra årets stora demonstrationer mot regeringen, skriver US News. Fängelsestraffen är mellan 4 och 30 år långa.

Enligt landets högsta domstol ska de ha gjort sig skyldiga till att ”våldsamt bryta mot grundlagarna”. Majoriteten av de dömda tycks vara fattiga kubaner från huvudstaden Havanna.

Demonstrationerna, som förra året svepte över landet, beskrivs som de största sedan revolutionen 1959.

***

TIDIGARE 2021-07-12. Tusentals i stora protester mot regeringen på Kuba

UTRIKES. Tusentals kubaner gick på söndagen ut på gatorna för att protestera mot regeringen. Demonstrationerna är de största på decennier. Landet är i en svår ekonomisk kris med läkemedels- och livsmedelsbrist som följd, samtidigt har läget under pandemin förvärrats med nya mörka rekord i dödstalen, vilket har lett till att många nu kräver president Miguel Diaz-Canels avgång.

Diaz-Canel hävdar att demonstranterna har blivit manipulerade av USA genom sociala medier-kampanjer och varnade i ett tv-sänt tal för att vidare ”provokationer” inte skulle tillåtas. Han uppmanade också alla ”revolutionärer” att motdemonstrera.

Demonstranterna på Kuba kräver ett slut på diktaturen efter att landet har hamnat i en av sina svåraste ekonomiska kriser någonsin. Samtidigt ökar antalet smitto- och dödsfall på Kuba i covid-19. Många av demonstranterna ropade slagord som ”Ner med diktaturen”.

– Jag gick bara ner för gatan för att försöka köpa mat och det var massor av folk här som demonstrerar, en del med plakat, säger Claris Ramirez som bor i San Antonio till Reuters och fortsätter: – De protesterar mot strömavbrotten och det finns ingen medicin.

En annan boende säger att det varken finns mat eller medicin och att allt måste handlas från affären för utländsk valuta.

President Miguel Diaz-Canel anklagar USA för att ha orkestrerat protesterna och uppmanar sina anhängare att motdemonstrera. – Ordern för kamp har getts – mot gatorna, revolutionärer! sa han i ett tv-sänt tal på söndagen.

-Pettersson säger att det går inget bra för Palmes polare trots många miljarder i bistånd, vi har Zimbabwe, Tanzania, Vietnam, Palestina och Kuba som några exempel på socialdemokraternas favoriter, inget land har utvecklats till en stabil demokrati…

Palme och Castro på Kuba 1975.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

4 thoughts on “30 års fängelse för demonstrationer i Kuba

  1. De socialiststyrda bistånden tycks bromsa eller slöa ned den naturliga utvecklingen i dessa länder. Sedan tidigt 1950-tal har det vad jag minns alltid varit återkommande insamlingar och nödhjälp till ungefär samma områden i världen och man undrar alltid varför de inte har någon hjälp av sina närmaste grannar. Visst behövs nödhjälp vid katastrofer och liknande men det kan inte vara en naturlag att de måste ha bistånd år ut och år in. Jag tror det skadar den naturliga självbevarelsedriften på sikt.

  2. ”Palmes polare” (som Pettersson skriver), var också polare till tidigare biståndsminister Pierre Schori (S), vilken 1986 i Sydsvenska Dagbladet beskrev Castro med orden, citat: ” Han är en av de största i samtidshistorien. Någon har sagt att han är för stor för sin ö. Castro ser allt i ett mycket långt perspektiv. Han är en encyklopedist och har närmast en renässansfurstes drag.”

    ”Encyklopedisten” Castro som Schoris beskriver honom, styrde sin kommunistiska enpartistat med järnhand, och lät avrätta oliktänkande, när de inte fängslades eller tvingades i exil.
    (P.S. Etik och moralfilosofi ingick i encyklopedisternas arbete – men varken etik eller moral tycks ha stått högt i kurs hos Castro)

    ”Smaklösa hyllningar av Castro”, skriver tidningen Världen Idag.
    ”Schori är barn av Palmes naiva och oanständiga syn på Castro och diktaturen på Kuba. Olof Palme blev tidigt kompis med Castro och höll ett tal på Kuba 1975, inför 100 000 människor, där han hyllade ”de hjältemodiga kubanska frihetskämparna”. Castro i sin tur förklarade,att ”Sverige har alltid varit Kubas vän i svåra tider”. Vänskapen mellan Sveriges statsminister och kommunistdiktatorn gick inte att ta miste på”.
    https://www.varldenidag.se/nyhetskommentar/smaklosa-hyllningar-av-castro/BbbpkA!yeJCyniIeErinGCNNkkK@g/

    Om Schori, från Tommy Hanssons blogg:
    Pierre Schori har som sovjetisk agent hittills undgått att ställas till svars för sin landsförrädiska verksamhet. Enligt den avhoppade sovjetiske spionchefen Oleg Gordievskij var Schori under en följd av år Sovjetunionens främsta informationskälla i Sverige. Pierre Schori uttalade dessutom sitt stöd för den sovjetiske diktatorn Leonid Brezjnevs planer att ingripa militärt i Polen för att slå ner fackföreningsrörelsen Solidaritets uppror, planer som dock aldrig blev av.
    https://tommyhansson.wordpress.com/tag/anders-thunborg/

Kommentera