Varför kostar soppan hälften i USA?

DRIVMEDEL & SKATTER. Drivmedelspriserna fortsätter att stiga till nya rekordhöjder. Nu på morgonen stiger priset på diesel med 1:25 kronor per liter till 28:22 kronor. Samtidigt stiger bensinpriset med 35 öre till 23:34 kronor. Priserna som är rekommenderade riktpriser för privatpersoner på bemannade stationer är nu de högsta någonsin i Sverige.

För två månader sedan, vid årsskiftet passerade dieselpriset 20 kronor, idag passerades 28 kronor per liter.

När vi tankar betalar vi tre olika skatter: koldioxidskatt, energiskatt och moms. Idag utgör dessa skatter, som ofta kallas bensinskatt i dagligt tal, omkring 60 procent av priset vid pumpen. Momsen på bensin, som infördes i mars 1990, betalas på hela priset inklusive koldioxid- och energiskatt. Det betyder att man i praktiken betalar skatt på skatten.

Skattestrukturen innebär också att skatterna har en fast del och en rörlig del. De fasta skatterna består av energiskatten, koldioxidskatten och momsen på dessa skatter. De betalas per liter bensin och är oberoende av priset vid pumpen. Under vecka 8 uppgick de fasta skatterna till 8,53 kronor.

Om dieselpriset vid pumpen är 15 kronor är momsen 3 kronor. När vi betalar 20 kronor är momsen 4 kr och vid 28 kronor är momsen 5,6 kronor.

Ytterligare en prishöjande effekt på drivmedel är reduktionsplikten som infördes 1 juli 2018. Det är ingen skatt men ett styrmedel som tvingar svenska drivmedelsleverantörer att blanda in biodrivmedel i diesel. Inblandning av biodrivmedel medför inte att koldioxidutsläppen från fordonets avgasrör minskar. Istället handlar det om att koldioxidutsläppen från transportsektorn binds genom återväxten av grödor som skördas för tillverkningen av biodrivmedel. Nyttjande av biobränsle ska vara ett nollsummespel beträffande koldioxid. Produktionskostnaden för biodrivmedel är högre än dess fossila motsvarighet, vilket medför att reduktionsplikten har en prishöjande effekt. Den effekten redovisas inte som en skatt utan ingår i produktionskostnaden.

KD och SD är de enda partier som röstat för att reduktionsplikten ska ligga på samma nivå som övriga EU. Skatten på bensin har höjts i många steg genom åren och motiven har varierat. Numera handlar det om klimathotet, men historiskt sett har man också pekat på helt andra saker, till exempel behov av ökade resurser till arbetsmarknadspolitiska åtgärder
Arbetsmarknadspolitiska åtgärder: Syftar till att höja de arbetslösas kompetens för att hjälpa dem att komma tillbaka till arbetsmarknaden. Kallas också arbetsmarknadspolitiska program.
, satsningar på ubåtsjakt och omstruktureringar av SJ och Banverket.

Ända fram till budgetåret 1980/81 var bensinskatten öronmärkt för olika ändamål inom trafikområdet, såsom byggnation och underhåll av vägar. Idag finns ingen sådan koppling utan de intäkter som bensinskatten genererar går direkt till den gemensamma statskassan.

Nåväl, reduktionsplikten gör att dieselpriset ökar med 3-4 kronor per liter. Höga skatter utanpå detta gör att svensken blir fattigare än andra utan att miljön blir bättre.

I USA som i högsta grad är beroende av dollarkurs och världsmarknadspris kostar soppan ungefär hälften av priset i Sverige. En svag krona gör inte saken bättre. Skillnaden heter politik…nedan priset per gallon (3,785 liter) i dollar (1 dollar motsvarar 10,78 kronor)

4,35 dollar per gallon motsvarar 12,40 kronor per liter.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “Varför kostar soppan hälften i USA?

 1. För att bedriva världens störts slöseri, behövs det medel i form av pengar. Pengar tas lämpligen från dom som håller dom i omlopp…. småfolket.

 2. Svar: Därför att svenska folket envisas med att rösta på skattehöjarpartier.

  16
 3. I US of A finns inte så många bidragsformer som här, därför behövs inte heller så många skatteformer.
  De har större möjligheter till ett friare liv i en annan typ av demokrati än i vår halvkommunistiska.

  26
 4. frågan va ”“Varför kostar soppan hälften i USA?” en
  delförklaring är DUBBELBESKATTNINGEN i Sverige

  20
 5. de styrande njuter för stunden FÖR fulla muggar, medan deras
  läppar beklagar lögnerna i media
  mao vinnaren är Svenska Staten, hur mycket de än beklagar
  att oljepriset rusar uppåt…bara pumpa på tills hela bubblan
  spricker…HUR (?), KOMMER I SINOM TID ATT VISA SIG !

  30
 6. Det är sossepris vid pumpen. Sossarnas kåthet på att skatta sönder folket håller på att bli en verklighet.

  36
 7. Varför det är så, Svensk regering har endast 1 mål att så fort det bara är möjligt försätta landets medborgare i personlig konkurs. därmed kan Regering utan kostnad komma över all privat egendom !

  40
 8. På Kanarieöarna är priset mer än tio kronor lägre än i Sverige.
  Att Sverige har bland de högsta drivmedelspriserna i världen kan man tacka miljösekten för som har drivit maktgalna Socialdemokrater med storhetsvansinne och låg begåvning framför sig.

  65
  1

Kommentera