S presenterar ny myndighet mot välfärdsbrott

BROTTSLIGHET & SKATTER. Finansminister Mikael Damberg presenterade under fredagen den 4 mars en ny myndighet som ska arbeta mot välfärdsbrott, Utbetalningsmyndigheten. Myndigheten, som ska hålla koll på utbetalningar från de statliga välfärdssystemen, ska placeras i Södertälje och får 70-80 anställda.

Finansminister Mikael Damberg Foto Kristian Pohl Regeringskansliet

Det här är ytterligare en sten som den socialdemokratiska regeringen vänder på för att komma åt den organiserade brottsligheten, påstår socialdemokraterna.

Södertälje är en kommun som verkligen har utmärkt sig för att bekämpa välfärdsfusk och det finns goda erfarenheter där av praktisk samverkan mellan myndigheter, säger Mikael Damberg med anledning av valet av placering av den nya Utbetalningsmyndigheten.

Utbetalningsmyndighetens uppgift blir bland annat att sköta ett gemensamt transaktionskonto för utbetalningar från Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, pensionsmyndigheten, CSN och Skatteverket, med flera. På så sätt ska det bli enklare att upptäcka fusk där en person får dubbla eller felaktiga utbetalningar.

Utbetalningsmyndigheten ska också arbeta med olika datagranskningar och systemövergripande analyser och på så sätt bidra till att komplettera och stärka kontrollarbetet hos berörda myndigheter och arbetslöshetskassor.

Att skapa en plattform där de stora, utbetalande myndigheterna samlas i ett system är ett komplext arbete, såväl juridiskt som tekniskt, betonar finansministern. Många är beroende av utbetalningarna från systemen och det får under inga omständigheter gå fel.

Samtidigt visar flera utredningar att det idag är stora belopp som utbetalas felaktigt eller betalas ut som ett resultat av fusk, konstaterar Mikael Damberg. Välfärdsbrott kopplas också allt oftare samman med den organiserade brottligheten och har över tid blivit mer avancerade, systematiska och svårare att upptäcka.

Det här är helt oacceptabelt. När våra trygghetssystem utnyttjas och missbrukas riskerar det att urholka förtroendet och legitimiteten för hela vår välfärd. Människor ska kunna lita på att deras skattepengar går till det de är avsedda för, de ska inte hamna i kriminellas fickor.

Försäkringskassans rättschef Mikael Westberg får nu regeringens uppdrag att utreda bildandet av myndigheten som föreslås inleda sin verksamhet den 1 januari 2023. Men för det krävs också ett riksdagsbeslut.

När den nya myndigheten är fullt utbyggd beräknas den ha närmare 80 anställda.

-Pettersson är tveksam till ännu en myndighet bland alla hundratals som finns. Myndigheter som ska kontrollera andra myndigheter finns redan. Vi har Riksrevisionsverket och Polisen, sedan borde de myndigheter som betalar ut pengar kontrollera sig själva och dem som tar emot pengarna.

Det kan vara en bra idé med en gemensam utbetalning men då borde andra myndigheter minska. Som vanligt är det också en omväg. Det är bättre att minska antalet brottslingar.

Läs gärna om assistansbedrägeri på bloggen och Sagan om Södertälje…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

12 thoughts on “S presenterar ny myndighet mot välfärdsbrott

 1. Vilken av alla socialdemokrater kommer att få en tjänst för lång och trogen tjänst? Eller blir det möjligtvis någon miljöpartist som får en retträttplats? Per Bolund, Märta Stenevi eller kanske geniet Tokwatt?

 2. Sverige behöver inte en ytterligare byråkratisk myndighet. Och att sen lägga den i en ort där en stor del av invånarna tillhör olika klaner kan ju innebära att flera av dessa får anställning på myndigheten. Och i så fall kan man ju undra var deras lojalitet finns? Hos staten eller släkten?
  Pettersson har tidigare skrivit om fuskande syrianer boende i eller i närheten av Södertälje.

  Det här är ju bara ett sätt för Damberg och sossarna att försöka klara sig undan sina ansvar och istället ha en myndighet att skylla på.
  Vi har tillräckligt med myndigheter som borde kunna bli mer effektiva med rätt styrning och verktyg. Men då krävs politisk handlingskraft och det saknas, förutom då att stifta nya skatter och avgifter.

  15
 3. Problemet är löst för honom. Han kan nu skylla på den myndighet han just inrättat. Sover de gott på natten?

  15
 4. Ännu en meningslös karriärmyndighet för såna som inte kan få ett riktigt jobb. Finns säkert en hel del ekonomer och jurister bland flyktingarna som kan få snabbspår in på UBM? Inte klokt att skattepengar slösas bort på detta viset. Som Grebom skrev; bättre med nogrannhet med beslut om bidrag eller rentav dra ner på bidragen. Men vänta, det går inte för sig, det är Sossarnas valboskap vi ska skattefinansiera. Såklart ska vi också påtvingas finansiering av statskontrollerad media att bedriva propaganda för Slöseridemokraternas ekonomiska härdsmälta.

  20
 5. Det borde till en ny myndighet för invandring

  Som följer gällande lagar och regler.

  11
 6. Att placera en dylik ny myndighet på en ort där klansamhället är väl etablerat är ju detsamma som att GYNNA VÄLFÄRDSBROTT!

  Men mer mutpengar till Zozzepampar?

  19
  1
 7. Vad blir kostnaden per år och hur mycket kan myndigheten sänka de totala förlusterna som de kriminella åsamkar oss?
  80 anställda samt GD säg 70 miljoner årligen, tillkommer hyra av kontorslokaler försäkringar mm.
  Att vara noggrannare med tillståndsgivande av bidrag är en bättre metod eller varför inte dra ner på biståndsfloran.

  21
 8. Det är kanske bra, men den svenska mängden myndigheter är i sig ett välfärdsbrott.

  18
 9. Dom som är skyldiga till att den stora mängden välfärdsbrott sker är ju mannen på bilden ovan och hans parti som tagit hit alla bidragsbedragare med öppna armar.

  Sin egen idioti löser man alltså med en ny Myndighet tror Micke…

  30
 10. Några till som ska få sitta vid köttgrytorna…
  Fy fan vad en ny, riktig regering måste städa.

  33
 11. En optimal lösning.
  En ny myndighet för att se till att andra myndigheter sköter sitt jobb och inte låter sig luras av svensk velighet kallad värdegrund.

  42

Kommentera