Två ur bortalaget döms till fängelse för mordförsök

VÅLDSVÅGEN. Linköpings tingsrätt, målnummer B 3794-21, dömde idag två män, 19 och 20 år gamla, till fängelse i sex respektive åtta år för ett mordförsök i då en man i 20-årsåldern sköts i ansiktet i stadsdelen Ryd i Linköping förra hösten.

Linköpings Tingsrätt

Mannen som sköts, Sabir Mohamud, klarade sig utan livshotande skador, vilket enligt åklagaren var en ren tillfällighet. Sabir Mohamud är en känd kriminell.

Totalt tre män åtalades för mordförsök. Men tingsrätten ogillar åtalet mot den tredje, en 25-årig man, Sirwan Feili, som frias helt. Alla tre har förnekat brott.

Linköpings tingsrätt anser att det är bevisat att det var 19-åringen som avlossade skottet. Ye Hu Di Ye Hu Di döms till sex års fängelse för mordförsök. Dock ingen utvisning trots att han är medborgare i Myanmar.

Även 20-åringen, Abdulkadir Ali Bashi Salad, medborgare i Somalia och Sverige, döms för mordförsök, till åtta år i fängelse. Enligt tingsrätten var det han som fick offret att komma till brottsplatsen. Att han bar skyddsväst vid tillfället tyder enligt tingsrätten på att dådet var planerat.

De två dömda männen fälls också för framkallande av fara för annan då det fanns risk för att andra kunde ha skadats vid skottlossningen.

Tingsrätten anser att straffvärdet uppgår till tolv års fängelse. Men eftersom de dömda var 18 och 19 år vid mordförsöket – som inträffade i september förra året – så tillämpas den så kallade straffrabatten vilket sänker straffet med hänsyn till ålder.

Advokater och målsägarbiträde fakturerar 1,5 miljoner som skattebetalarna får betala.

Straffrabatten för unga, 18-21 år, vid allvarlig brottslighet avskaffades vid årsskiftet och gäller brott begångna från 1 januari 2022.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

Kommentera