Tyskland skickar ytterligare 2.700 luftvärnsrobotar

UTRIKES. Tyskland kommer att leverera ytterligare 2 700 luftvärnsrobotar till Ukraina med anledning av den ryska invasionen, uppger en regeringskälla enligt DW.

En Sovjetisk soldat med en Strela-2 robot

Regeringen har enligt uppgifterna ”godkänt ytterligare stöd till Ukraina” i form av luftvärnsrobotar av typen Strela, som utvecklats i det tidigare Sovjetunionen. Vapnen har tidigare använts av militären i Östtyskland, enligt källan.

Strela luftvärnsrobot är spridd över hela världen och har använts i en rad krig och konflikter. Det var Sovjets första bärbara luftvärnsrobot.

Vid sidan av Sovjetunionen användes Strela av alla dess satellitstater runt om i världen, vissa hade/har även egen tillverkning. Många gerillarörelser från 1970-talet och framåt har också fått tillgång till Strela-robotar, bland annat i Afghanistan, Rhodesia och Zimbabwe. En marin version av Strela, av Nato kallad SA-N-5 Grail, används än idag på robot- och motortorpedbåtar samt landsättningsfartyg.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “Tyskland skickar ytterligare 2.700 luftvärnsrobotar

 1. DET FINNS BARA ETT MÅL ATT FÖRGÖRA I DETTA KRIG: Putin himself!!!

  10
  1
 2. Ukrainas sanna hjältar behöver allt stöd för att kunna försvara sin demokratiska frihet och för att bekämpa den känslokalle gangsterkleptokraten och den alltmer motbjudande lögn-Putin.

  20
  7
 3. Tja, de ville väl bli av med dem på något sätt. De duger säkert till att skjuta ner helikoptrar med.

  21
  5
  • Jag kan lugna dig på den punkten. Ukraina frågade om det fanns några kvar. Den handbärs och ukrainarna har erfarenhet av den sedan förr.
   Det som skickades i första laddningen kom fram igår och används nu vid fronten. De är mycket dugliga. Jag får uppgifter från en by i gamla DDR av de som använt dem. Gamla gubbar alltså.

   6
   1

Kommentera