Airbus och Boeing avbryter samarbetet med Ryssland

EKONOMI & FLYG. Den europeiska flygplanstillverkaren Airbus har meddelat att de drar in reservdelar och supporttjänster för alla ryska flygbolag. Företaget analyserar också om dess ingenjörscenter i Moskva kommer att fortsätta tillhandahålla tjänster till lokala kunder eftersom Ryssland fortsätter att utsättas för ökande sanktioner som en konsekvens av sin invasion av Ukraina.

Airbus A380 Foto: Axwel

”Airbus har avbrutit supporttjänster till ryska flygbolag, såväl som leveransen av reservdelar till landet”, sa en talesperson för Airbus i ett uttalande, enligt Aerotime.

”Airbus Engineering Center i Ryssland (ECAR) har ställt in all sin verksamhet för Airbus i linje med sanktioner”, står det i uttalandet.

”När det gäller ingenjörstjänster som ECAR tillhandahåller till sina ryska kunder, analyserar ECAR exportkontrollsanktionerna för att avgöra om denna aktivitet kan upprätthållas i linje med sanktionerna.”

Enligt Airbus hemsida bildades Airbus Engineering Center i Moskva 2003 under ett joint venture mellan Airbus, Systema Invest och Kaskol-gruppen och sysselsätter 200 ryska ingenjörer. Airbus har 57.000 anställda, De flesta i Frankrike, Tyskland och Kina.

Boeing 787 Dreamliner Bild: Boeing

Den amerikanska flygplanstillverkaren Boeing, Airbus direkta konkurrent, har också meddelat att man kommer att avbryta leveranser av reservdelar, underhåll och teknisk support för ryska flygbolag, och att man tillfälligt stänger sitt Kiev-kontor och simulatorcenter i Moskva.

-Pettersson säger att Putin har lyckats, aldrig tidigare har västvärlden varit så eniga…

Det finns få rivaliteter i världen som är så komplexa eller så hårda som striden mellan Boeing och Airbus. Medan Boeing är det äldre företaget av de två, har båda företagen funnits i årtionden och utvecklat majoriteten av de kommersiella flygplan som vi reser med. Idag ska vi se tillbaka på den långvariga konkurrensen mellan dessa två tillverkningsjättar…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “Airbus och Boeing avbryter samarbetet med Ryssland

 1. Västvärlden har startat ett kollektivt självmord genom strypning med hjälp av sina sanktioner. Euro-Asien kommer att ta över världen

 2. Alla säger att Jeppe på berget super, men ingen frågar sig varför Jeppe super.

  1. Jag förmodar att Ryssland räknat med sanktionerna och hur de ska reda ut det. Man lade sanktioner på import av vete till Ryssland 2015/15. Det fick till följd att Ryssland blev världsledande på export av vete.
  2. Det vore intressant att få reda på vilka uppgörelser Xi och Vlamidir slöt vid deras möte inför OS. &Där och då kunde Kina ha satt ner foten och krävt att det ryska överkommandot skulle skrota planerna för en invasion av Ukraina. Den enda reaktionen just nu från Peking är att Ryssland och Ukraina måste förhandla. Inga villkor utan bara ”förhandla”.
  3. Vad har Kina för planer eftersom man inte stoppade Ryssland? Är det Formosa som lockar, eller norra Indien? Vem vet?

 3. Låter bra 👍🏼 då får dom flyga sina gamla Tupolevs, dom flyger bara inrikes.
  Några veckor sedan står utlandsflygflottan på marken utan reservdelar och service.
  Ryskbyggda flygplan får inga landningstillstånd internationellt, möjligen i kina.
  Men dom har väl inte den räckvidden heller, tack och lov.
  Sanktionerna rullar på, dags för Ikea och Hm att visa vart dom står nu, annars väntar
  nog bojkott i resten av världen för nu är det allvar och alla är med på tåget utom kommunisterna.

  15
  7
  • De säger upp alla leasing avtal med Ryssland. Många plan blir det. Kanske ingen större förlust för dem då det inom snar framtid inte finns så många plan

   11
 4. -Pettersson säger att Putin har lyckats, aldrig tidigare har västvärlden varit så eniga.

  Lysande sammanfattning.Putim misslycksde att splttra EU . Putins invation a. av ukraina medförde att NATO länder och partners aldrig varit enigare ovh starkare.

  15
  4

Kommentera