Kina, Ryssland och Sibirien

UTRIKES. Kinas president Xi Jinping har i ett telefonsamtal med Vladimir Putin uppmanat den ryske presidenten att lösa krisen i Ukraina med hjälp av samtal. Xi uppmanar Putin att lösa krisen med samtal: ”Överge kalla kriget-mentaliteten”. I går debatterade FN:s säkerhetsråd Rysslands invasion av Ukraina. I stället för att skriva att man ”starkt fördömer” Rysslands invasion, ska utkastet till resolutionen ha ändrats till att man ”starkt beklagar” invasionen.

Resolutionen hade ingen chans att antas i rådet, eftersom Ryssland som har vetorätt har röstat emot förslaget. Kina valde att avstå ifrån att rösta, i stället för att rösta emot förslaget. Något västländerna på förhand hoppades på då det skickar en stark signal till Kreml.

Ryssland, som är ordförande i FN:s säkerhetsråd, lade in sitt veto och röstade mot. Kina, Indien och Förenade Arabemiraten lade ned sin röster. Övriga 11 länder röstade mot Rysslands invasion. Dessa länder USA, Storbritannien, Frankrike, Irland, Kenya, Mexiko, Norge, Albanien, Brasilien, Gabon och Ghana.

-Pettersson funderar lite på förhållandet mellan Kina och Ryssland, just nu är de vänner men inte utan gnissel. Kinas president Xi Jinping fördömer inte Rysslands invasion av Ukraina men säger samtidigt att Ukrainas gränser som suverän stat ska respekteras.

Jag tror att framtidens konflikt för Ryssland är lite större än Nato och konflikten med Ukraina. I Sibirien bor runt 35 miljoner ryska medborgare. Sibirien motsvarar omkring 77 % av Rysslands totala yta och cirka 31 gånger Sveriges yta. Här finns mer än 53.000 floder och över 1 miljon sjöar, enorma fyndigheter med kol, olja och gas, skogar som ger virke, järnmalm, mangan, zink, wolfram, bly, uran, paladium, vattenkraft och mycket mer.

Söder om Sibirien bor 1,4 miljarder kineser som hungrar efter råvaror och mark. De gör säkert helst affärer men det kan bli andra tider, som Rysslands president Vladimir Putin visat med att försöka erövra ett grannland. Dessutom känner sig inte stora delar av befolkningen i Sibirien som särskilt ryska. Jag tror att kineserna på lång sikt kommer att ta över Sibirien, inte med militära medel utan med ekonomiska och befolkningen…

Söder om Sibirien bor 1,4 miljarder kineser.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Kina, Ryssland och Sibirien

 1. Kina får väl flytta in 5 000 000 kineser i Sibirien och sedan hävda att ryssarna mördar och misshandlar dem vilket ger Kina en ursäkt att invadera Sibirien för att skydda sina medborgares liv och leverne.

  9
  1
 2. Jag förstår inte varför Ryssland har kvar sin plats i säkerhetsrådet när man är ett krigförande land? I min värld har Ryssland en jävsposition när man sitter i en församling som skall ta beslut om någon form av resolution. Världssamfundet borde ha kastat ut Ryssland för länge sedan ut denna församling.

  12
  5
 3. Det ”norra resursområdet” har allt Kina behöver och idioten Putte har inget att sätt emot. Jag gillar inte Kina, men visst vore det ett ödets ironi om kineserna agerade när diktatorn i Kreml är upptagen med att döda blonda barn i Ukraina.

  7
  9
 4. Det är ingen ide att ta upp såna här konflikter i FN. Alla är insyltade på något sätt. Tänker på Jan Eliassons agerande när FN-medarbetaren Anders Kompass försökte få stopp på oegentligheter som pågick.
  Bubäraren fick skit och fick sluta . Och Eliasson svamlade runt några vändor i TV
  Och nu får han sitta i TV och analysera .
  Hur var det nu med geten som trädgårdsmästare.

  14
  1
 5. Ja dåren i Moskva vet inte vad han har satt igång. Om det vill sig riktigt illa så kanske Kina också börjar använda sina nyinköpt leksaker.
  Framförallt borde någon i kretsen kring honom ge honom ett skott i pannan eller nacken.
  Varför inte att alla länder som har nytta av att dåren elimineras utlyser en belöning om förslagsvis några hundra miljoner dollar och fri lejd till valfritt land i väst.

  16
  11

Kommentera