Regeringen kände till riskerna med Arlanda-affären, men struntade i varningarna

CIVILFÖRSVAR. Ännu en säkerhetsskandal i statens verksamhet, skrev vi på bloggen för en vecka sedan. Det visar sig att det statliga bolaget Swedavia, tidigare Luftfartsverket köpt in screeningutrustning från det kinesiska bolaget Nuctech som har nära band till både kinesiska kommunistpartiet och landets armé, USA har ansett att riskerna för bakdörrar och informationsläckor är så stora att man svartlistat bolaget.

Regeringskansliet och Swedavia kände till riskerna med Nuctech sedan mitten av 2020. Ändå gick man vidare och tecknade kontrakt med bolaget som står nära kinesiska kommunistpartiet.

Så sent som förra fredagen ignorerade Regeringskansliet en varning från amerikanska ambassaden – och hänvisade dem i stället till Säkerhetspolisen, skriver Aftonbladet.

I maj 2023 hoppas Swedavia att utlandsresenärerna på landets största flygplats Arlanda ska kunna stoppa in sina väskor i kinesiska screeningmaskiner.

Maskinerna ska kopplas till Swedavias it-nätverk och kommer från bolaget Nuctech – som Swedavia sagt vann upphandlingen eftersom de var både billigast och bäst.

Samtidigt utpekas Nuctech för att ha nära band till både kinesiska kommunistpartiet och landets armé, USA har ansett att riskerna för bakdörrar och informationsläckor är så stora att man svartlistat bolaget.

Regeringskansliet kontaktades av amerikanska ambassaden som lämnade in en diplomatisk framställan, en demarche, redan hösten 2020. I den varnade USA för Nuctech och i september hölls ett möte där representanter från Regeringskansliet, Swedavia och amerikanska ambassaden deltog.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S), som var ansvarig minister vid mötena 2020. Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) är den som nu har ärendet på sitt bord och han har hittills vägrat låta sig intervjuas om Arlanda-affären och det statliga bolaget Swedavias agerande.

Nutech, screening på flygplats

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

16 thoughts on “Regeringen kände till riskerna med Arlanda-affären, men struntade i varningarna

 1. Att alla nationella hemligheter läcks ut är helt enligt globalistisk agenda och queerteori!
  Har vi inget att skydda behöver vi inga gränser !

 2. Att märkliga inköp ständigt görs är vi medvetna om, men problemet är de som tar besluten anser sig göra rätt.
  Svågerpolitik vid tillsättande av chefer och högre tjänstemän gör att rätt person kommer sällan på rätt plats.
  Se bara på våra ministrar och deras bakgrund, tror inte jag skulle utsett någon om jag blivit tillfrågad.
  När partitillhörighet får vara en beslutsfaktor före dokumenterad förmåga kan det bara bli fel.

  16
 3. Svenska företag måste ha ett starkt, kunnigt ledarskap, för att skapa arbetstillfällen och gå med vinst, vilket ger inkomster till staten. Den starke ledaren levererar till den livsfarliga ledningen. Lyssna och se på länken.
  Han berättar både mot och för kinesiskt samarbete. Men man måste ha koll på vad man gör. Tydligen har Sveriges ledning noll koll. Han spekulerar också vad det kan bero på. Det får ni själva få lista ut – njut.

  https://swebbtv.se/w/oc658ykU9xK8urDtCHt15c

  11
 4. Artikel publicerad för 3 veckor sedan, angående Nuctech som orsakar varningssignaler över hela världen.
  Kinas militära och politiska elit har djupa band till Nuctech som ansvarar för säkerhetskontrollen på några av världens känsligaste flygplatser, vid gränsövergångar och vid diplomatiska konferenser. I Europa har man fått fotfäste genom att vid upphandlingen underbjuda sina konkurrenter med 25–50 %, dessutom ges förmånliga lån. Nu finns Nuctech på ca hälften av Europas flygplatser och deras skannrar finns utplacerade över hela Europa, för screening av sjöfartsgods i 90 % av alla hamnar, och de finns längs Natos gränser mot Ryssland, och inom EU finns de i 26 av 27 medlemsstater. De uppgifter som behandlas är mycket känsliga, det är militärdata, lastdata, affärshemligheter och personuppgifter. Citat ur artikeln:
  ”Frågan är om vi ska tillåta Nuctech, kontrollerad av kinesiska staten och kopplad till kinesisk militär, att vara involverad i avgörande delar av vår gränssäkerhet och infrastruktur,”
  https://central.asia-news.com/en_GB/articles/cnmi_ca/features/2022/02/04/feature-02

  13
 5. Det gäller att stryka Folkmordsrepubliken Kina medhårs. Alla skyller ifrån sig och tillslut är det en stackars pappersvändare som normalt ansvarar för inköp av gem och gummisnoddar som får kicken. Alla med hög lön och partibok klarar sig, precis som i Kina

  15
 6. Ygeman och Transportstyrelsen, nu Eneroth/Thorwaldson och Arlanda-affären, är det någon som blir förvånad längre över regeringens slapphänta hantering av upphandlingar av viktiga tjänster?

  20
 7. Vi vet och vi kan bäst.Punkt ! Kom inte här och snacka om riskerna med utförsäljningar och uppköp av vårt land………Det här är ytterligare ett bevis för halsstarrigheten och sitta på högahästarmentalitet som verkar vara ett permanent drag hos våra hål i huvudet politiker.Naiviteten har inga gränser trots information från dom som vet bättre.Nåja,efter Anders Ygemans gästspel på en myndighet där en stor säkerhetsläcka uppdagats och karln inte ens kunde hitta ett säkert rum !! för att informera sin statsministern om detta trots att ett helt år förflutit så blir man inte förvånad över något löngre…..

  12
 8. Men, kamraterna i Peking skulle ALDRIG göra något taskigt som att spionera på Sverige, Swedavias nätverk eller de passagerare som passerar förbi deras maskiner!!!!

  13
 9. Så går det när man har en regering, späckad med blåsta kärringar! Otroligt att man lyckats hitta, så många inkompetenta individer.

  30
 10. Som vanligt naiva och ser inget komma . Skiter i hur det går i Sverige, inget säkerhetstänk eller framförhållning. Huvudsakligen är att den feta ministerlönen rasslar in i plånboken.

  31

Kommentera