Preem stoppar importen av rysk olja

EKONOMI. Preem är Sveriges största drivmedelsleverantör, 2/3 v produkterna går på export. Preem har drygt 20 procent av den svenska bensinmarknaden och är störst på diesel, här svarar man för mer än tre av tio sålda litrar. Man är i dag ensam bland de stora bolagen i Sverige om att köpa från Ryssland. För bara några år sedan tog man det mest av sin råolja därifrån, i dag är andelen cirka sju procent.

Preems raffinaderi i Lysekil. Bild: Preem

Oljebolaget Preem har strypt sin import av råolja från Ryssland, för att förebygga leveransproblem och för att inte solka ner varumärket. Oljebolaget Preem har strypt sin import av råolja från Ryssland, för att förebygga leveransproblem och för att inte solka ner varumärket.

Det kommer fortfarande rysk olja till raffinaderiet i bohusländska Brofjorden, den var beställd före Ukrainakrisen, men sedan förra veckan är det stopp för nya order: – Av två anledningar. Dels vill vi inte riskera att leveranserna inte når fram om Ryssland stängs av från att handla med banker i väst, dels är det dåligt för företaget att köpa från ett land som ockuperar ett annat, säger Dan Sundgren, gruppchef för Preems råvaruhandel.

Oljan kommer i stället från Nordsjön, Västafrika eller Medelhavet.

-Pettersson säger att det är som en piss i Mississippi för Putin men om tillräckligt många pissar så…

Olympus tanker. Bild: Preem

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Preem stoppar importen av rysk olja

 1. ”Sedan 1994 ägs Preem av den etiopisk-saudiske företagsledaren Mohammed al-Amoudi via sitt brittisk-svenska holdingbolag Corral Petroleum Holdings AB.”

 2. Europa får nog förbereda sig på extrempriser på energi, det som sker nu kommer att utnyttjas till 100% av Klimatpopulisterna och Kulturvänstern/Globalisterna !!!!

  30
 3. Preem är också emot bromsning av den förnybara inblandningen för att få ner bensin och diesel priset. De är i maskopi med miljö tallibaner på flera kanter och har investerat mycket pengar i hvo skiten.Hoppas en ny regering högaktningsfullt skiter i detta bolag.

  29
  4
 4. ”… är det dåligt för företaget att köpa från ett land som ockuperar ett annat, säger Dan Sundgren, gruppchef för Preems råvaruhandel.”

  Ummm… var har Sundgren varit de senaste sju åren?!? Ryssland har ockuperat Krim sedan 2014.

  10
  10
 5. Och saudi kan återta lite marknadsandelar, det är dyrt att hålla hela befolkningen med medborgarlön när ingen faktiskt jobbar

  18

Kommentera