Dominikanska republiken bygger mur mot Haiti

UTRIKES. Dominikanska republiken och Haiti är två länder som ligger på ön Hispaniola, den näst största ön i Karibiska havet. Båda länderna har haft en liknande historia och samma förutsättningar när det gäller råvaror, klimat och läge.

Båda länderna har varit koloniserade. Haiti av fransmännen och Dominikanska republiken av Spanien. Haiti befolkades av svarta från Afrika, medan Dominikanska republikens invånare var vita ättlingar till spanjorerna. Haiti blev 1804 den första självständiga nationen i Latinamerika, den första post-koloniala nationen ledda av svarta i världen och där har det inte gott så bra. Nu är landet ett av världens fattigaste, skogen är nedhuggen och elände överallt medan grannlandet blomstrar.

Nu har en 20 centimeter tjock betongmur börjat byggas på gränsen mellan Haiti och Dominikanska republiken. Initiativet kommer från Dominikanska republiken som vill stoppa smuggling av varor, vapen och droger samt haitier att korsa gränsen. Dominikanska republiken har invigt byggstarten av den mur som ska täcka nästan hälften av den 40 mil långa gränsen mot deras enda grannland Haiti.

De två länderna som ligger nära varandra geografiskt på ön Hispaniola, står däremot långt ifrån varandra utvecklingsmässigt. Haiti är en av de fattigaste nationerna i Amerika med hög brottslighet, medan Dominikanska republiken är en populär karibisk turistort som blomstrat de senaste decennierna med en politisk stabilitet.

Många haitier korsar därför gränsen illegalt för att hitta arbete i grannlandet.

”Fördelarna kommer att ha stor betydelse för båda nationerna,” sade Dominikanska presidenten Luis Abinader innan han tryckte på knappen för att börja gjuta betong, rapporterar Reuters, den första delen av projektet väntas stå klar redan om nio månader.

Luis Abinaders säger att syftet med gränsmuren är att minska smugglingen av kommersiella varor, vapen och hjälpa till att bekämpa organiserad brottslighet i båda nationerna. Han startade projektet med den 16 kilometer långa muren inför årsdagen av Dominikanska republikens självständighet från Haiti 27 februari 1844.

Den 20 centimeter tjocka betongväggen med ett metallnät i toppen kommer att vara nästan fyra meter hög och utrustad med bland annat rörelsesensorer, kameror och dörnare. I projektet ingår också att bygga 70 vakttorn och 41 portar för patrullering. Ungefär 500.000 haitier och tiotusentals av deras ättlingar bor i Dominikanska republiken.

-Pettersson undrar varför två länder med samma förutsättningar har utvecklats så olika. Det är som två världar på samma ö…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Dominikanska republiken bygger mur mot Haiti

 1. Haiti med 367 människor per kvadratkilometer, Dominikanska 217.
  Religion Haiti officiell katolsk, bland folket woodoo, Dominikanska 95% katolsk.
  Demografi Haiti 95% av afrikansk börd resten mulatter. Dominikanska 75% av invånarna är ättlingar till spanska kolonisatörer och svarta. Resten mestiser/mulatter.

  Alltså basen har bättre förutsättningar i Dominikanska genom arvet från Spanien och att det inte är så tättbefolkat. Kristendomen har klara företräden före vidskepelse.

 2. Då reseföretagen inspekterar sina hotell på dominica brukar de åka till gränsen ,det är alldeles brunt och nedhugget på andra sidan.
  Haiti fick massor av pengar förra krisen. De hann inte rusta förrän nästa kris kom. De vill ha mer pengar men denna gången går det sämre.
  Graham Greene har skildrat det alldeles utmärkt. Ingen skillnad sedan romanen skrevs.Han såg det komma…

  15
 3. Den enorma mängded Haitier bland migranterna i norra Mexico som försöker ta sig in i USA visar tydligt att denna mur är nödvändig.

  20
 4. Pettersson ”undrar”. Varför har inte Pettersson som skrivit flera gånger om Haiti, inte ännu inte kommit fram till nån teori om detta?

  3
  14

Kommentera