President Biden sammankallar nationella säkerhetsrådet efter ryska hot

UTRIKES. President Joe Biden har sammankallat USA:s nationella säkerhetsråd under söndagen med anledning av det ryska hotet mot Ukraina, meddelar Vita huset.

Joe Biden och Vladimir Putin. Bild: Youtube Fox News

I fredags skärpte USA det allvarliga tonläget ytterligare. Det var första gången som Biden sa sig vara ”övertygad” om att Vladimir Putin har fattat ett beslut om att invadera Ukraina och att underrättelseinformation ligger till grund för det antagandet.

Diplomatiska ansträngningar för att avvärja en attack pågår på flera håll. Enligt AFP kommer Frankrikes president Emmanuel Macron att ringa Putin under söndagen.

Två ukrainska soldater uppges ha dödats under lördagen, enligt Al Jazeera. Ukrainas president säger att man inte kommer att svara på Rysslands provokationer.

”Har pandemin gjort Putin paranoid och oförsiktig?”

Vilken slags ledare är Vladimir Putin? Den frågan kokar Ukrainakrisen ner till när konflikten når sitt crescendo, skriver New York Times som har talat med flera profilerade ryska bedömare.

Enligt tidningen är många politiska experter i Ryssland fortsatt övertygade om att presidenten i grunden är rationell, och att riskerna med en ny invasion av Ukraina är alltför stora. Samtidigt öppnar vissa för att pandemin har förändrat Putin på djupet, och gjort honom paranoid och oförsiktig.

Det finns ett intryck av irritation, av ointresse och ovilja till fördjupning i något nytt, säger Ekaterina Schulmann, statsvetare och tidigare medlem av det särskilda presidentrådet för mänskliga rättigheter.

I en analys hos nyhetsajten New Voice of Ukraine skriver journalisten Ivan Verstyuk att Putin är övertygad om att han förstår alla Rysslands problem bättre än någon annan, från geopolitik till ekonomi. En liten grupp högt uppsatta säkerhetstoppar, däribland försvarsministern Sergej Sjojgu, har Putins öra och avgör vad som läggs på presidentens skrivbord – ”ett farligt arrangemang”, skriver Verstyuk.

Från vänster står det: Historiska brott, Xi Jinping, ryska armén, imperialisternas nostalgi, Biden och USA, Vänner från 1990-talet, oberoende Ukraina, Rysslands säkerhetsråd, Pengar, Rädsla för väst och dess demokratiska friheter (Foto:NV)

-Pettersson gissar att Putin är grinig på Ukraina för att de inte gör som han vill och rädd för att Ukraina ska få bukt med korruptionen och utvecklas till ett modernt europeiskt land som kan inspirera oppositionen i Ryssland, detta trots Putins väloljade propagandamaskin som inte tillåter någon som helst inhemsk opposition.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

22 thoughts on “President Biden sammankallar nationella säkerhetsrådet efter ryska hot

 1. Vissa har Soros på hjärnan, han ligger bakom covidhysterin och islams terror och nu skall han starta ett världskrig.

  6
  7
 2. Den som vill starta ett världskrig idag ska va medveten om att det är
  fan så mycket värre än det förra V.K ifall någon av dårarna frestas att
  använda kärnvapen. Bara en komplett dåre, en senil President eller
  en Diktator kan komma på något så urbota dumt, man får hoppas att
  runt dessa figurer finns folk med förståndet i behåll som kan avhålla dem?

  21
  2
  • Under andra världskriget är det ganska ironiskt att de två personer som man trodde skulle kunna tänka sig att använda massförstörelsevapen, Hitler och Stalin, faktiskt inte gjorde det eftersom de båda visste vad effekterna blev av dem.
   Den störste förespråkaren av massförstörelsevapen var Churchill men som tur var lyckades alltid den brittiska generalstaben avråda honom från det.

   De som faktiskt använde massförstörelsevapen under kriget var det demokratiska USA, det enda land som inte haft någon direkt erfarenhet av massförstörelsevapen under det förra kriget.

   12
   1
  • President Bidens närmaste rådgivare är dock utrikespolitiska hökar när det gäller bl.a. Ryssland. T.ex. utrikesminister Blinken, som medverkade till NATO:s bombningar av Serbien på 1990-talet samt under Obama-perioden stödde: USA/NATO:s angrepp mot Libyen 2011, även vapen till rebellerna i Syrien, saudiska angreppet på Jemen – men var kritisk mot Myanmar och dess aktioner mot muslimer där; i dessa Obama-aktioner var även Biden´s nuvarande säkerhetsrådgivare Sullivan involverad och han kör nu den hårda linjen gentemot Ryssland. Biden har dock tydligt sagt att det är han som president, som ensam beslutar i sista hand om militära åtgärder. Så, vem vet – när den nuvarande Ukrainakrisen är över kanske många kommer att längta tillbaka till tiden då den NATO-kritiske Trump var president och som ansåg att det är bättre att ha Ryssland som vän, än som fiende.

   12
   1
 3. Putin kommer naturligtvis inte att starta något krig, men däremot kommer han att försvara sitt eget land och sitt eget folk -precis som i vilket normalt land som helst (Sverige är här undantaget)
  Den ryska befolkningen i Ukraina har genom åren behadlats mycket illa av ukrainska myndigheter, något som Putin påtalat, men utan att någon förbättring har skett.
  Då är det helt naturligt att dom mer påtagligt försöker hjälpa och stödja sitt eget folk! (jag önskar att vi hade en sån regering i Sverige som tänker på de sina i första hand)
  Dom som är labila och farliga är Biden och hans kumpaner, EU:s Ursula och i Canada har vi nu en annan galning och hans kompanjon lillfjanten från Frankrike, Österrike, Nya Zealand och Australiens ledare, plus naturligtvis Bill Gates, Soros och en handfull liknande socialistiska oligarker och tillika fanatiker.
  Det är där vi har våra fiender, det är dom ska ska bekämpas och utrotas!

  46
  5
  • Janne:
   Min aktning för dig stiger dagligen…
   Inte f-n skall vi genom krig,död och pina rasera allt som våra föräldrar byggt upp,efter 1945.
   Detta p.g.a. av ett korrupt land som Ukraina,och deras Oligarker.
   Skall de (läs NATO/USA) nu som allt annat som raserats,skylla även detta på ”pandemin” och Putin ?

   33
   1
  • Putin är bra. Han försvarar sitt eget folk i Libyen, Mali, Centralafrikanska republiken, Syrien, Moldavien med flera länder…

   …och har redan startat krig i Ukraina som genererat 1,5 miljoner internflyktingar och nästan 15.000 döda.

   Det andra Tjetjenienkriget kostade enormt mycket lidande men det drabbade inte ryssar…

   Konstigt att inte samma regler gäller för Tjetjenier i Tjetjenien som för ryssar i Ukraina…

   8
   27
   • Japp, Putins dröm är också att kunna ”försvara”de baltiska länderna, hela ÖstEuropa och skulle nog kunna tänka sig att ”försvara” Finland och Sverige också. Det kan ju finnas en och annan ryss som har det lite dåligt i dessa länder, ryssarna i Ryssland skiter han fullständigt i så länge han kan vara tsar.

    9
    18
   • Ja Pettersson äntligen har du insett att Putin söker skydda oss mot IS-terrorism,och andra muslimska mördar-grupper !!
    Funnes det fler som honom,vore Abzurdistan befriat från kriminella utländska band.
    Tillsammans med Franska,Tyska och även Svenska elittrupper gör man stor nytta i MENA o Afrika,när terrorn hotar oskyldiga människor,och söker påtvinga dem Islamism…,

    22
    3
   • #och har redan startat krig i Ukraina som genererat 1,5 miljoner internflyktingar och nästan 15.000 döda.#

    Vad jag minns så startade kriget i Ukraina med den ukrainska armèns anfall av flygplatsen i Donetsk.
    Innan dess var det max ett väpnat uppror där dödstalen var lätträknade.
    Den dåvarande ukrainska presidenten Petro Porosjenko trodde på en lätt seger, ett katastrofbeslut.

    #Det andra Tjetjenienkriget kostade enormt mycket lidande men det drabbade inte ryssar…

    Konstigt att inte samma regler gäller för Tjetjenier i Tjetjenien som för ryssar i Ukraina…#

    Det andra Tjetjenienkriget var I stort ett inbördeskrig där Ryssland deltog på ena sidan.
    Ett krig mellan islamister och moderata tjetjener.
    Vanligt vettigt folk i oblastet var duktigt trötta på att leva i ett muslimskt samhälle där ekonomin aldrig tog fart.
    Faktiskt betalade Ryssland pensioner till folket i Tjetjenien under de år man inte hade kontrollen över området, man ansåg ju att dom var ryssar.

    Jämför med exempelvis Krim eller Donbassområdet, får pensionärerna där pensioner av Kiev?

    9
    2
   • Vad gäller Tjetjenerna var det som ”Mikael” skriver nedan,liksom i allha länder Muslimer söker ta makten.
    I dag har vi detta pack i Väst-Europa.Liksom en del andra kända folkslag bildar dessa kriminella ligor,och lever på brott.Berlin är en av de platserna som dabbats svårt av pesten.
    Alltså inget folkslag man gärna lever i närheten av.

    13
    2
   • Det vet jag men om Krim säger Ryssland och andra att där är ryssar i majoritet därför ska de bli självständiga och lämna Ukraina.

    Varför gäller inte samma princip för Tjetjenien?

    För övrigt bor det kanske 15-20 miljoner muslimer i Ryssland och jag tror att de flesta av dem är vettiga.

    2
    5
  • Betänk, att de faktiskt hade en folkomröstning i Krim. Där 95% röstade att de ville tillhöra Ryssland! Detta är något som är glömt! Så vad kunde vara mer demokratiskt då, än att Ryssland gick in och tog över! ÄR DET INTE FOLKET SOM SKA FÅ BESTÄMMA ÖVER SITT EGET BOENDEOMRÅDE, D V S TERRITORIUM??? DET TYCKER DÅ JAG!!! ÄVEN VI SVENSKAR BORDE SÅ FÅ GÖRA, ISTÄLLET FÖR ALLA SOM OCKUPERAR VÅRT LAND!!!

   9
   3
  • Vi får heller inte glömma bort att denna soppa började med ”stöket” på Självständighetstorget som slutade med att den folkvalde presidenten Viktor Janukovytj avsattes under statskuppliknande former och kom att ersättas av oligarken Petro Porosjenko. Flera källor pekar på att vasallen George Soros låg bakom.

 4. Oavsett från vilket land en ledare kommer, som startar ett krig så är det en oförståndig sådan.
  Krig löser inget problem det skapar nya samt dödar massor av människor till ingen nytta.

  Nu säger naturligtvis klimataktivisterna att det är bra, mindre folk mindre utsläpp.
  Håll fred, men dekapitera huliganerna.

  20
 5. Biden är en historisk svag och nästintill dement president, detta är orsaken till varför tsaren i Moskva vågar sig på ett dåraktigt vågspel. Blir det en storskalig invasion av Ukraina så hoppas jag att det ryska folket till slut reser sig mot diktaturen och inför ett demokratiskt system som kan innebära ett ekonomiskt lyft till europeisk nivå för det ryska folket som idag står för fiolerna till oligarker och Putins nomenklatura.

  16
  18
 6. Nu är det nära invasion av Ukraina, jag har gissat runt 21/2 vi får se hur det stämmer.
  Blir det inte invasion denna vecka är allt troligen ett spel från Putins sida.
  Som sagt är han oberäknelig och diktator så vad som helst kan hända.
  Risk för att många oskyldiga kommer få sätta livet till, bedrövligt !!

  17
  22
 7. Lillabjörnen i väst sover ännu. Stora björnen i öst är vaken 14:36. Kommer POR träffa Zelensky som han har framfört önskemål. Tror inte det. POR svarar POU ”Så här vill jag ha det – annars.From RUSSIA with no Love

  8
  3
 8. Oraklet Biden i Ankeborg ger sig inte….
  Har han nu sett i Glaskulan,att han skall söka starta ett krig långt hemma ifrån,ger han sig tydligen inte !
  Pettersson,försök finna en liknande röntgenbild av Bidens innandöme (av övre delen),som den du hittat på Putin.
  Stenbock anser bättre vore USA sökte få ordning på ekonomin hemmavid.
  Inflationen i USA ligger f,n. på 7,2 %
  Lånen till Kina är förfallna o.s.v.

  47
  5
  • #Lånen till Kina är förfallna o.s.v.#

   Det är väl en av anledningarna till att Bidenadministrationen vill starta ett nytt världskrig.
   Man står inför en statskonkurs om inget görs.
   Till det ett valfusk som börjar belysas, en planerad pandemi som slagit snett.
   Trudelutten i Kanada har heller inga spärrar, Biden och hans gelikar förstår att dylika protester snart finns i USA också.
   Många s.k världsledare som fruktar sin egen befolkning, ett världskrig kan vara deras räddning.

   31
   1

Kommentera