Kyrkan bör skrota ärke­biskopens roll

KYRKAN. Ärkebiskopen är Svenska kyrkans högste ledare inom riket och internationellt. Uppgifterna sedan reformationen består bland annat i att viga nya biskopar. Ärkebiskopen har dock ingen beslutsfunktion över andra biskopar utan är den främste av likar, primus inter pares. Ärkebiskopen är i dag Svenska kyrkans främste företrädare och är ordförande i Kyrkostyrelsen, Kyrkomötets läronämnd, Biskopsmötet, och Uppsala stifts domkapitel. Ärkebiskopen har vidare biskoplig tillsyn över Uppsala kontrakt samt leder de årliga prostmötena. Sedan 2014 är Antje Jackelén, tidigare biskop i Lund, ärkebiskop och hon är den första kvinnan i ämbetet. Hösten 2022 ska Antje Jackelén gå i pension.

Antje Jackelén är första kvinna som ärkebiskop i Svenska kyrkan. Foto Magnus Aronson IKON.

Ärkebiskopens roll är oklar och borde avskaffas, det anser prästerna Annika Borg och Johanna Andersson, som i en artikel på SvD Debatt, bakom betalvägg, skriver att rollen kommit att uppfattas som en ”politisk talesperson för Svenska kyrkan”.

Sedan 90-talet tycker sig Borg och Andersson ha sett en utveckling med ökad politisering och en ökad polarisering mellan kyrkans stift och församlingar. Som exempel pekar de på ”dagspolitiska utspel” i frågor som rör klimat och migration, och även utrikespolitiska sådana.

”Sakpolitiska ställningstaganden står i motsatsförhållande till en biskops uppdrag: att verka för enhet och sammanhållning.”

Johanna Andersson, filosofie doktor och präst i Svenska kyrkan
Annika Borg, teologie doktor och präst i Svenska kyrkan

-Pettersson håller helt med debattörerna, Svenska kyrkan har delvis blivit en organisation åt/med etablissemanget där socialdemokrater och LO har stor makt…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Kyrkan bör skrota ärke­biskopens roll

 1. Ärkebiskopen skall vara infödd nordbo i minst fem nedstigande led. Värna det kristna korset i vår fana. Och inte kräla för förmedetida politiska ideologier. Respektera tio guds bud.

 2. Hon ska kanske bli den första kvinnliga Imamen efter allt fjäsk som
  hon visat den Religionen, hon tycks i vart fall aldrig på något sätt
  kritisera den trotts alla övergrepp mot kristna!

 3. Johan Westerholm på ledarsidorna.se har tagit upp en hel del om kyrkan och samarbetet med muslimska organisationer. Det har blivit mer och mer politik inom kyrkan tyvärr.

  13
 4. Har någon hört talas om Darvin eller evolutionsteori?

  Religion utan Gud skulle passa nu när vi skriver 2022.

  Likaså naturligt urval borde också tillämpas, inte som nu med mediciner och operationer skall allt fås att leva och föra dåliga gener vidare.

  Liksom sossarna som inte vill förbjuda kusinäktenskap eller att barn själva får bestämma sin genus.
  Mänskligheten gräver sin egen grav, speciellt vi kaukasier.

  5
  1
 5. “Sedan 2014 är Antje Jackelén… ärkebiskop och hon är den första kvinnan i ämbetet.”
  Hon är ett gyllene exempel på varför inte kvinnor ska få maktpositioner. De klarar inte av det.

  25

Kommentera