Frankrike avslutar militära insatser i Mali

FÖRSVARSMAKTEN. Frankrike och dess allierade kommer att genomföra ett militärt ”koordinerat utträde” från Mali på grund av de ”många hinder” den styrande militärjuntan utgör, rapporterar France24.

Svenska soldater i Mali. Bild: Försvarsmakten

Det gäller insatserna Task Force Takuba och Barkhane. Kanada och flera EU-nationer deltar i båda insatserna – däribland Sverige med c:a 370 soldater som tidigare har aviserat en avveckling.

Enligt ett franskt pressmeddelande kommer dock insatser i övriga Sahelregionen, såsom Niger och Guineabukten, att fortsätta.

-Pettersson säger att Frankrike har haft trupper i Mali sedan 2009, Sverige har också varit mer i många år, till vad det verkar ingen nytta. Nu har Ryssland skickat 1000 legosoldater ur Wagnergruppen som är en privat armé som ägs av en oligark som står nära den ryske presidenten Vladimir Putin.

Ukraina: På grund av det ryska agerandet vid den ukrainska gränsen har hotbilden för utbildningsinsatsen Operation Unifier ökat markant. Därför har den kanadensiska ledningen beslutat att tillfälligt dra tillbaka sin personal. De fyra svenska officerarna som ingår i insatsen har därför nu återvänt till Sverige.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “Frankrike avslutar militära insatser i Mali

 1. Ryssland är klokt nog att inte låta tomrum uppstå, som kan fyllas av ett “nytt” “Daesh”, d v s IS-land! Ett nytt nederlag i kampen mot terrorism för Västvärlden.

  4
  1
 2. Vänta bara till det är dags att evakuera och “ta hem” alla som påstås ha arbetat för svenska soldaterna. Hur många tusen malier tänker Ann Linde ta hit den här gången?

  10
 3. Vad fan har vi i Mali att göra överhuvudtaget. Våra elitsoldater gör mer nytta i våra no-go zoner än i öknen

  12
 4. Jag förstår inte detta trams som dom håller på med det är ju bara löjligt,
  gå in i samlad tropp och plocka ledarna med en gång och gör prosesssen
  kort sedan är det klart utan större lidande för befolkningen.

  11
  • Förutsätter att man kan hitta ledarna! Tar man en ledare, så träder nästa fram. Det handlar ju om Jihad under ledning av Muslimska Brödraskapets lärjungar.

   5
   1

Kommentera