Ännu en säkerhetsskandal i statens verksamhet

CIVILFÖRSVAR. Luftfartsverkets flygplatsverksamhet överfördes till ett av staten helägt aktiebolag. Swedavia AB bildades den 1 april 2010 och övertog ägandet och driften av de flygplatser som före detta datum tillhört Luftfartsverket. När statens medel och uppgifter överförs bolagsform försvagas riksdagens styrnings- och tillsynsbehörighet.

Nutech, screening på flygplats

Swedavias upphandling, som vi skrev om och kritiserade, av kinesisk screeningutrustning till den nya säkerhetskontrollen på Arlandas terminal 5 får nu tung kritik. Politiker i näringsutskottet gick i går ut och krävde svar av ansvarig minister Karl-Petter Thorwaldsson (S) kring statens ägarstyrning och Moderaterna slog fast att det är frågan om en säkerhetsskandal.

Bakgrunden är att bolaget Nutech enligt AP är nära knutet till den kinesiska statsmakten och Kinas försvarsmakt ”Folkets befrielsearmé”.

Vi vet ju att kinesiska staten använder övervakningssystem för att dammsuga västvärlden på information och personuppgifter och ofta handlar det om bakdörrar i systemen som läcker känslig information tillbaka till Kina, sa Lars Nicander, seniorrådgivare på Försvarshögskolan, som ställde sig undrande till upphandlingen.

Swedavia har dock genomgående försvarat upphandlingen – och sagt att anbudet var bäst och billigast.

I dag meddelade tillsynsmyndigheten Transportstyrelsen att man inleder ett tillsynsärende kring Swedavias upphandling av de nätverksuppkopplade röntgenmaskinerna till landets största flygplats.

Enligt den nya säkerhetsskyddlagstiftningen ska en aktör som Swedavia ta initiativ till samråd med tillsynsmyndighet inför en upphandling den andra aktören, i det här fallet Nuctech, kan få tillgång till säkerhetskänslig verksamhet ”av betydelse för Sveriges säkerhet”.

Det har Swedavia inte gjort i det här fallet. Chefen för entreprenadinköp är korkad. Han utgår ifrån att det har gjorts en säkerhetsbedömning men har tydligen inte kontrollerat detsamma…

-Pettersson undrar om sunt förnuft är förbjudet…

***

TIDIGARE 2022-02-15. Är ”vi” naiva igen? Kinesiskt bolag tar över säkerhetskoll på Arlanda

FÖRSVAR. Ett bolag med nära kopplingar till Kinas militär har vunnit en upphandling över säkerhetskontroller på Arlanda flygplats, rapporterar Aftonbladet.

Arlanda Bild: Heidelberg Cement

Företaget Nutech har svartlistats i USA på grund av kopplingarna till militären och Kinas kommunistparti. Nu ska man leverera granskningsutrustning till Arlandas terminal 5 med start i maj 2023.

Det statliga flygplatsbolaget Swedavia uppger att Nutech hade det bästa budet sett till pris och kvalitet. Chefen för entreprenadinköp säger att han utgår ifrån att det har gjorts en säkerhetsbedömning.

-Pettersson undrar om chefen för entreprenadinköp är korkad. Han utgår ifrån att det har gjorts en säkerhetsbedömning men har tydligen inte kontrollerat…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

10 thoughts on “Ännu en säkerhetsskandal i statens verksamhet

 1. Som sagt var. Det enda säkerheten myndigheterna tycks hålla på är att inte drabbas av det sunda förnuftet. Hur är det ställt med Sverige och säkerheten för dess invånare? Jag tror alltför många myndigheter inte klarar att förstå sina uppdrag?

 2. Hörde några patetiska försvar från Swedavia eller vem det nu var på radion när de tog upp fallet. Ursäkten var att det är röntgenutrustning – varpå jag tänkte för mig själv att enda sättet den fortfarande inte är en risk är om den inte har några som helst antenner och nätverks eller blåtandsteknik i sig. Vilket inte ens behöver stå med i specifikationerna utan det är något som upptäcks endast om du plockar isär hela maskineriet och går igenom komponent för komponent och ser vad de gör.
  Det var så USA och Dell upptäckte att kineserna och Partiet modifierade de Dellservrar som tillverkades där.

 3. Korruption! Det luktar illa lång väg. Inkompetens är en merit, bland de av socialdemokraterna, tillsatta ”cheferna”. Dessa har i regel bara internutbildning i ”hur man slingrar sig och skyller på Jimmie Åkesson”!

  13
 4. Lika bra tjing ping tar över sverige och rensar ut skräpet som väller in, tyvärr får vi lite mer övervakning och diktaur m.m.
  Kanske inte kan bli sämre än nu, och valfritt att flytta till en ö med bättre förutsättningar?

  10
 5. Har vi inga svenska hemligheter att skydda faller en del av meningen med en nation.
  De som dränerar Sverige på hemligheter (ygeman bla) belönas med nya toppjobb!

  26
 6. Hur dumma, naiva eller godtrogna är vi i Sverige??

  Eller är det bara så enkelt att allt vettigt håller på att rämna? Är Sverige snart att räknas in bland underutvecklade länder?

  (S) har ett stort ansvar för situationen idag. Kommer (S) att orka vända några stenar eller är vi på väg mot något ännu värre? Vi har ministrar som inte klarar av av svara på frågor om sitt eget departement och vi har en minister som inte kan sköta sin egen privat ekonomi men vi rycker på axlarna och låter det pågå.

  41

Kommentera