En valsedel för varje parti är en sårbar punkt i svenska val

VALET 2022. Regeringen bör tillsätta en utredning för ett mer robust valsedelssystem. Det skriver Magnus Hagevi, professor i statsvetenskap, på SvD Debatt. Han anser att det i dag är en ”akilleshäl” att det är enskilda valsedlar för varje parti, medan väljare i många andra länder markerar sin röst på en valsedel med alla partier.

Finsk valsedel: kandidatens nummer antecknas i cirkeln, varefter sedeln viks ihop, stämplas och läggs i urnan. Förteckningen på kandidater finns framsatt i vallokalen och i varje valbås.

Enligt Hagevi har myndigheter, forskare och valobservatörer noterat att dagens system öppnar för röriga vallokaler – vilket var skälet till en stor del av de överklaganden som gjordes till Valprövningsnämnden 2018. Det leder i sin tur till misstankar om att val inte genomförs korrekt, skriver Hagevi.

-Pettersson tycker det är obegripligt att inget görs åt våra valsedlar, i val efter val klagas det och det är ett enormt resurs slöseri att varje parti måste ha valsedlar som räcker.

Vid de allmänna valen 2018 trycktes och distribuerades 673 miljoner valsedlar. Av dessa lades knappt 20 miljoner, cirka tre procent, ner i valurnorna. Det betyder att det trycks, distribueras och destrueras långt fler valsedlar än vad som används.

Valsedlar Foto: Jens OZ Ehrs för Southerly Clubs. Wikimedia

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

10 thoughts on “En valsedel för varje parti är en sårbar punkt i svenska val

 1. Själv tar jag med mig valsedel från dem man fått hemskickat, tycker inte heller
  om att valsedlarna står framför ögonen på dem som sitter i vallokalen, så ta med
  valsedel på dem du tänker rösta på, Och Rösta Rätt!

  25
  • Inför valet 2018 kom i min postlåda bara valsedlar för (S) (MP) och (V) Brevbäraren delar väl ut de försändelser som kommer på dennes bord? Jag rekvirerade valsedlar från partiet jag avsåg att rösta på och de kom som väntat i ett anonymt kuvert.

 2. Och rätt ofta så kommer inte SD s valsedlar in bland dom andra valsedlarna,
  för mycket sossetanter av båda könen som är engagerade hos valmyndigheterna?

  26
 3. Sist jag röstade tyckte jag inte riktigt om nuvarande ordning där man kunde se vilka partier alla röstade på genom att se vad valsedlar de tog, så jag tog med valsedlar hemifrån som jag fått i postlådan. Ett annat sätt att rösta hemligt är att plocka åt sig alla partiers valsedlar, och sedan slänga de man inte röstar på, ett gyllene tillfälle att slänga lite sossevalsedlar men tyvärr finns det nog så många av dom så det hamnar nog ändå alldeles för många sosse-valsedlar i valurnorna ändå…

  17
 4. Tänk om vi kunde komma bort från 1800- talet. Varför kan vi inte rösta digitalt med bankid ? Lägga lappar i en låda som nån ska sitta och räkna tillhör det förgångna. Den som vill kan göra som vanlligt men det är ju 2022. Vi gör allt på nätet. Deklarerar, lånar pengar, bokar resor, köper medicin. mm. Att få sitta hemma och rösta skulle garanterat få upp valdeltagandet. Tänk så smidigt och resultatet skulle vara färdigt direkt. Minst lika säkert som att lägga lappar i en låda när grannen ser vilka lappar du tagit. Det är heller inte ovanligt att röstsedlar på oönskade partier kommer bort……

  20
  3
  • För att inga digitala röstningssystem har någonsin kapats eller manipulerats?
   Är det det du tror?
   Inför vi digital röstning kan du lika gärna avskaffa de allmänna valen för sossarna kommer alltid få 40% av rösterna, minst. Oavsett vad du knappar in att du ska rösta på. Eller de kanske slår på stort och ger sig själva 51% av rösterna så slipper de tjafset. Efter valet har du ingen chans att kontrollera hur många som faktiskt röstat på vad.

   Det är inte lika lätt att manipulera 6 000 000 riksdagsvalsedlar.
   Så för säkerhets skull ska valet vara analogt men vi ska bara ha en valsedel per val; riksdag, landsting och kommun.
   Sedan om man ska kryssa för i valsedeln eller fylla i en siffra är en rent logistisk fråga.

   13
   1
   • Niklas R : Allt går att manipulera. Vad hände i förra valet när valmyndigheten stängde ner på valnatten ? Efteråt hade SD betydligt lägre stöd än före ? Jag menar bara att detta vore en ny variant. Inte att alla ska rösta digitalt. Det är en utopi. Det föstår nog du med tror jag

 5. Sossarna vill inte ha en valsedel för då kan inte deras operatörer förlägga eller gömma motståndarnas valsedlar på valdagen.
  Om det bara finns en valsedel som man ska skriva en siffra i så kan inte dessa manipuleras lika enkelt.

  26
  1
 6. En annan svaghet är alla importerade analfabeter som röstar som de blivit upplärda av Sossarna och imamerna.

  29

Kommentera