Putin och Xi träffas idag i Peking

UTRIKES. Kinas president Xi Jinping och Rysslands dito Vladimir Putin träffas för första gången på två år under fredagen. Träffen sker i Peking inför invigningen av OS. Mötet kommer i en tid då relationen mellan Ryssland och väst är spänd, noterar BBC. Samtidigt har Kina och Ryssland mycket nära band.

De två förtryckarna Vladimir Putin och Xi Jinping. Bild Kremlin.ru

För några år sedan kallade Xi den ryske president för sin allra bästa vän och nyligen uttryckte Kina stöd för Ryssland i konflikten med Nato och Ukraina.

De håller varandra om ryggen, säger Rysslandskännaren Annette Bohr vid tankesmedjan Chatham House, och fortsätter: – De behöver inte oroa sig för eventuell kritik mot kränkningar av mänskliga rättigheter. Och de är mycket viktiga ekonomiska partners.

-Pettersson säger att Västvärlden gjorde att gigantiskt misstag efter Sovjetunionens fall. I stora kretsar sågs det länge som självklart att framtiden var säkrad för den västerländska demokratin.

Kommunismen och andra stora diktaturer vara dömda att försvinna från historien. Därför fanns det ingen anledning för västvärlden att lägga ner så mycket resurser på det militära försvaret som tidigare. Sverige var intet undantag och Försvaret slaktades.

Det gick inte som väst trodde. Kommunistdiktaturen i Sovjetunionen ersattes, men den före detta KGB-mannen Vladimir Putin, torgförde ändå 2005 uppfattningen att Sovjetunionens upplösning var ”den största geopolitiska katastrofen under 1900-talet”.

Det är ingen överdrift att säga att Rysslands utveckling sedan Putin utsågs till president år 2000 lett till ett nytt kallt krig, något som understryks av den fortsatt aggressiva ryska utrikespolitiken. 2008 gick ryska styrkor in i den tidigare sovjetrepubliken Georgien i syfte att säkerställa fortsatt ryskt inflytande, och 2014 skedde samma sak i Ukraina där Moskva tog kontrollen över Krim-halvön och dess strategiskt viktiga stad Sevastopol där den Ryska Svartahavs-flottan redan var stationerad.

Det tidigare fattiga och underutvecklade Kina har utvecklats ekonomiskt och militärt. Det kinesiska kommunistpartiet arbetar hårt för att få inflytande överallt i världen. Demokrati och mänskliga rättigheter tillåts inte stå i vägen för de kinesiska härskarnas ambitioner att nå globalt herravälde inklusive i Sverige. Kommunistkineserna i Peking, under ledning av president Xi Jinping, arbetar på bred front inklusive militärt genom att knyta kontakter med politiker, företagsledare och akademiker för att nå sitt syfte.

Kina och Ryssland är oerhört starka tillsammans men Väst är eller inte dåliga även om vi är nere i en svacka för tillfället och jag anser att demokratin, trots alla brister är överlägsen alternativet. Vi får hoppas vi slipper krig i Ukraina eller någon annanstans…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

14 thoughts on “Putin och Xi träffas idag i Peking

  1. Vi i Sverige kan ju göra en hel del för att Kineserna inte ska växa sig för starka,
    alla nya fartyg vi bygger behöver väl inte nödvändigtvis byggas i Kina, och vi
    behöver inte sälja ut teknikföretag i den utsträckning som vi gjort, våra
    bilfabriker får idag dra ner på tillverkningen på grund att vi inte får fram
    halvledarkomponenter som vi förr har tillverkats inom landet men som sålts
    ut till giriga Kineser, sen förekommer det mycket fabriks spionage i Sverige?

  2. Sveriges demokratur är ju på intet sätt bättre än Rysslands demokratur.
    Det finns endast ett demokratiskt land här i världen, Schweiz.

  3. Kommunismen har här i väst ersats med kolektivismen som bygger på samma principer men som få fattar. med hjälp av 5G så ska alla övervakas princip som i stora delar av Kina men här ska kapitalisterna ha makten över systemet.
    https://youtu.be/4wRlA5BEhog

  4. Tror inte folk fattar hur allvarligt det är nu för Västen. Kommunist Kina är nu världens de facto mäktigaste nation. Ryssland som har en ekonomi som Italiens men som satsar enorma resurser på militären är militärt mycket starkt. Ett helt feminiserat Europa är splittrat, med ett Tyskland som har gjort sig helt beroende av Putins gas. USA håller på att fragmenteras och flera stater och städer kontrolleras av emotionella kvinnor, dysfunktionella svarta samt vänstern.
    Rysslands och Kinas allians är en kombination som den feminina västvärlden inte kan hantera.
    Putin kommer med högsta sannolikhet att invadera Ukraina. Han kommer att hitta en ursäkt som han kan sälja till Rysslands befolkning. Kina kan mycket väl komma att invadera Taiwan.
    En ny ”world order” är på väg och västvärlden kommer att marginaliseras.

    4
    2
  5. Av någon anledning kom mitt svar till Maya1 bort.
    Jag frågade Maya1, skriver du detta från Ryssland?
    Jag vet mycket väl att vi har mycket som liknar kommunism i vårt land.
    Att du tror att jag inte begriper, måste innebära att du inte förstår vad jag skriver.
    Om detta beror på dumhet eller bristande intellekt är frågan?

    2
    4
  6. Maja1!
    Sitter du i Ryssland och skriver detta?
    Du tror i din enfald att jag inte begriper hur kommunistiska svenskarna blivit utan att själva inse det.
    Då läser du inte mina kommentarer eller också är ditt intellekt ej gott nog.

    3
    5
  7. Xi får väl se det från den positiva sidan. Eftersom många av världens ledare inte kommer så får han extra mycket tid med sin bromance Putin.
    Men vem vet, eftersom båda är väldigt känsliga små snöflingor kanske denna långvariga exponering till varandra resultera i att Xi eller Putin blir sårad och stridsvagnarna snart börjar rulla vid gränsen.

    2
    15
  8. Och här i Sverige vill Ulf den lille överge 200 år av fredsskapande åtgärder och gå med i NATO. Är det månne de söte vännerna i Davos som sagt åt Uffe att gå den vägen annars kommer inga fler inbjudningar?

    Sverige ska ha ett bra eget försvar och egen försvarsindustri. Inte göda de amerikanska oligarkerna som satsade miljarder på att bli av med Donalds Trump, den enda amerikanska president i modern tid som inte startat ett krig. Med Biden lyckades de då Sleepy-Joe slaskade militärmateriel för många miljarder dollar då han övergav Afghanistan inklusive amerikanska medborgare och afghanistanska anställda.

    31
    2
  9. Skall de diskutera vilka världsdelar de båda söta bröderna skall dela på?
    De vänstervridna anser nog att det är bra, eftersom kommunismen bara har visat goda resultat till nu, eller?

    7
    7
    • Du har mer kommunism här i Sverige än vi har I Ryssland…
      Ingen ( speciellt inte de som inte har bidrat) får livslång försörjning på skattebetalarnas bekostnad… Till skillnad från Sverige…
      Du begriper väl inte sjäkv hur kommunistiska ni är i själva verket…Eller ja, det kallas humanism att strunta i sina egna för att få tvivelaktig nöje att bli humanitär stormakt ( i verkligheten avsträcksexempel) av hela värden

      24
      • Maya:
        Du har faktiskt rätt….
        Själv har jag i många år upptäckt hur alltmer av DDR´s politik utövas i vårt tidigare trygga,o sköna land ! Enda större skillnaden är att DDR var emot s.k. flyktingar,och sände dessa vidare till BDR.
        Men hur skall det bli framöver,när folk t.o.m. röstar in Gröna miljöextrema i Riksdagen ?
        Mer vänsterinriktade finns inte !!

        21
      • Pajas! Mer kommunism här? Det är vänsterliberalism du försöker klä om till kommunister.

        Mindre kommunistm i Ryssland? Som här tex:

        https://www.youtube.com/watch?v=iMyuZxYjiXw

        Det är hammaren, skäran, Leninbilder, det gamla kommunistiska vapenskramlet, kommunistiskt stöveltramp, och ett evigt gödslande med pengar på militär och upprustning. Du är ta mig fan en totalt hjärndöd gammelkommunist.

        Nej, jag är inte bidragstagande, jag har just kommit hem från en jävlig arbetsvecka för att försörja vuxenfjortisar som dig och ditt gammelkommunistiska koppel av bloggtroll här på bloggen.

        Du, antikommunist? Ptti fan ….

        2
        5

Kommentera