Försvarsministern besökte specialförbandsinsats i Mali

FÖRSVARSMAKTEN. För en vecka sedan besökte försvarsminister Peter Hultqvist (S) och ställföreträdande insatschef Jonas Wikman Task Force Takuba, den multinationella specialförbandsinsats i Mali där Sverige bidrar med en helikopterburen snabbinsatsstyrka. De hann även med ett besök hos det svenska bidraget till Minusma i Gao, rapporterar Försvarsmakten.

Försvarsminister Peter Hultqvist besökte specialförbandsinsats i Mali. Foto: Försvarsmakten

 – Jag är stolt över den kompetens som finns i Försvarsmakten och inte minst i de här personalgrupperna samt att vi uppfattas som en nation som kan leverera, konstaterade Peter Hultqvist i samband med besöken.

Tio nationer ingår i Task Force Takuba som har till uppgift att utbilda, assistera och ge råd åt den maliska armén i kampen mot terrorister och styrkan leds just nu av en svensk överste. Under dagen besökte försvarsministern flera av de deltagande ländernas bidrag, bland annat de italienska sjukvårdshelikoptrar som är baserade på den främre operationsbasen (FOB) i Menaka. Mest tid lades dock på att träffa den svenska personalen som berättade om sina uppgifter och sin vardag i operationen. Det svenska truppbidraget är tidsbegränsat till ett år och i början av mars lämnar den svenske översten över befälet för Task Force Takuba till sin franske efterträdare. Vid ungefär samma tidpunkt avslutas den svenska insatsen i sin nuvarande form: helikoptrar, personal och fordon transporteras då tillbaka till Sverige och det svenska bidraget kommer istället att bestå av viss sjukvårdspersonal och stabsofficerare.

Försvarsministern började vistelsen i Gao med att träffa chefen för sektor öst, general Andersson och chefen för Mobile Task Force (MTF) Överste Markus Höök. MTF är ett FN-koncept som bland annat svenska och brittiska soldater är delaktiga i, det är ett rörligt förband som kan genomföra operationer snabbt för att kunna stötta civilbefolkningen både i närområdet men även långt bort från den egna basen. 

Försvarsminister Peter Hultqvist var nöjd med besöket: – Genom att delta i den här insatsen bidrar Sverige till att göra Europa säkrare genom att vi förhindrar spridning av terrorism, kriminalitet och människosmuggling. Vi medverkar också till att skapa stabilitet i den här delen av världen.

-Pettersson säger att Sverige har c:a 370 elitsoldater, inklusive fordon, helikoptrar, hundekipage m.m. i Mali och jag undrar vad soldaterna tycker om att ha en vapenvägrare som försvarsminister?

Sveriges Försvar är inte bara prideparader och värdegrundsarbete. Där finns tusentals duktiga kvinnor och män som gör ett bra arbete…

Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S) tar själv emot en palestinsk förtjänstorden av Palestinas president som tack för genomförda tjänster. Skärmdump Youtube

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Försvarsministern besökte specialförbandsinsats i Mali

 1. Dax att plocka hem de våra, det är vi som har kriget här. Det fattar inte sossepolitruken som inte är utbildad i det han skall göra, vapenvägrare som han är. Men det är ju nästan hela regeringen, outbildade och som det verkar vara outvecklingsbara för mer än 80’ pix i månaden.

 2. Träning för kommande bataljer på mer än sextio platser här hemma, kan vara orsaken men ytterst osannolikt eftersom största delen av våra politiker inget ser komma.

  11
  • Hoppas han Hultqvist inte planerar att anfalla Ryssland eller något annat av de Europeiska länderna .
   Hybris kan ta sig konstiga uttryck .
   Tyckte han såg ut som en sminkad gris i uniformen .
   Och hur mycket man än sminkar den sortens grisar , är de ända bara grisar

   14
 3. Det kan i och för sig vara bra att lära sig skjuta muslimer, annars undrar jag varför svenska krigare är i Afrika? Är vi nya främlingslegionen?
  Sätt in militären i förorterna i Sverige i stället, så det blir lite lugnare där.

  39
  • En vapenvägrande försvarsminister i grönkläder? Ett grovt etikettsbrott. En grötrock hade varit mer lämpligt.

   37
  • Håller med dig Olof.p om det nu varit så, men jag tvivlar för läget har ju inte förändrats i Mali. Tror inte de använder skarp amunition

   5
   1
 4. Då får vi hoppas att detta var första steget att plocka hem förbanden till Sverige, finns ingen anledning att att ett land med minimalt försvar skall skicka soldater till dysfunktionella länder i Menaområdet såsom Mali, Afghanistan, Irak och så vidare. Enda förklaringen är att svenska politiker vill framhäva sin godhet och sin fantastiska förmåga att leka med de stora grabbarna.

  46

Kommentera