Stormen Malik

VÄDER. Det finns ingen längre tradition att ge namn till svenska stormar, till skillnad från namngivningen av tropiska stormar. Men under senare år har ett antal svåra oväder fått namn, antingen av den norska eller danska vädertjänsten eller direkt av SMHI.

white smoke on brown rock
Malik på grönländska. Foto: John Callery Pexels.com

Det är vädertjänsterna som döper stormarna, skriver SMHI på sin hemsida. Oftast döps stormen i Danmark eller i Norge eftersom att det är där som stormarna anländer först.

På SMHI finns ingen lång tradition att ge speciella personnamn till stormar och andra oväder. I stället har stormar ofta kommit att benämnas efter det datum eller den veckodag de inträffat, eller det område som drabbats hårdast.

”Ölandsstormen 1985”, ”allhelgonaorkanen 1969”, ”julstormen 1902” och ”yrväderstisdagen 1850” är några exempel på detta.

Sedan mitten av 1990-talet har den norska vädertjänsten namngett oväder som föranleder ”varsel om ekstremvaer”. Det gäller bland annat stormen Gudrun i januari 2005. Eftersom detta oväder i högsta grad berörde även Sverige så plockades namnet upp av massmedia och blev sedan väl etablerat.

Ytterligare några oväder efter Gudrun har haft namn som härstammat från den norska vädertjänsten. Eftersom oväder ofta kommer från väster så hinner den norska vädertjänsten ofta utfärda ett namn innan ovädret når Sverige. Sedan hösten 2013 namnger även den danska vädertjänsten svåra stormar.

Den svenska, danska och norska vädertjänsten brukar numera ha en dialog om eventuell namnsättning av stormar. Respektive land har en modell eller lista för val av namn och har någon vädertjänst redan hunnit sätta ett namn på en storm väljer i regel övriga vädertjänster att använda samma namn.

Skulle ett oväder utvecklas kraftigt över Sverige utan att vare sig den danska eller norska vädertjänsten utfärdat något namn, så namnges det av SMHI genom att helt enkelt välja något av ovädersdagens namn enligt almanackan.

-Pettersson blev lite fundersam över den storm som just nu drar in över norden och vars regn smattrar mot rutan på torpet i skogen.

Stormen är döpt av den danska vädertjänsten till Malik som är ett arabiskt och slaviskt namn (Polen, Tjeckien osv.) och jag trodde att mångkulturen även nått stormarnas värld.

Malik är också ett grönländsk namn som betyder bölja eller våg och där har vi troligen svaret.

Hur som helst kan Malik bli ett ganska allvarligt oväder i Skottland, Danmark, Norge och delar av Sverige så håller er inne…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “Stormen Malik

 1. Jag minns 1954 på väg med tåg från Stockholm hem via Sala, tåget stoppade straxt norr om Uppsala, vagnarna svajade från sida till sida. Efter ett par timmars väntan kunde vi fortsätta med reducerad fart.
  Under den väntetiden blev de annars så tystlåtna svenskarna plötsligt pratsamma, någon hade en gitarr vi sjöng allsång och blev du och bror på nolltid.

  I Sala var det slut på färden, fick övernatta i en vagn eftersom spåret Västerås.Gävle var blockerat av vindfällen.

  Det uppmättes 35 sekundmeter vind i byarna. ca 25000 träd i Västmanland och Gävleborgs län fälldes totalt 7500 kubikmeter.

 2. Jag vill rätta till min kommentar. Malek är snarare en bättre stavning till flicknamnet som lär betyda ängel på turkiska.

  2
  1
 3. Nja att den skulle enbart drabba Danmark är vilseledande. I mitt södra Hbg-Ghetto blåser det orkanliknande,sedan någon timma.
  Flyttade mig av säkerhet en bit längre från fönstren,eftersom det är dessa som får ta emot trycket.,,,
  Funderade också varför de inte döptes till Greta……Det är ju mest tom luft som susar förbi !

  18
 4. Eftersom jag levt en stund så minns jag septemberstormen 1969. Har ännu inte sedan dess upplevt något liknande.

  25
  • -69, ja. Då blåste taket av på grannens nybyggda villa. Det ovädret var nog ändå det värsta.

   12

Kommentera