Arvsfonden hjälpte förening anklagad för klankultur – gav sen miljonbidrag

INVANDRING & ISLAM. Efter anklagelser om kvinnoförtryck granskades den somaliska föreningen Umis i Borlänge av bidragsgivaren Allmänna arvsfonden. Nu kan Uppdrag granskning avslöja att arvsfonden instruerade föreningen hur de skulle svara, för att bli godkända för fortsatta utbetalningar. Arvsfonden har därefter betalat ut nära en miljon kronor till föreningen, skriver SVT.

Hösten 2020 gör Nasteho Mohamed, i dag riksdagskandidat för Centerpartiet, ett uppmärksammat inlägg på sociala medier. I det protesterar hon mot en somalisk klankultur hon menar finns även här i Sverige. Hon anklagar den somaliska föreningen Umis för kvinnoförtryck, då en man ska ha sagt åt henne att städa toaletterna för att hon var kvinna.

Föreningen tillbakavisar kritiken och händelsen utreds då också av den statliga bidragsgivaren Allmänna arvsfonden, som stöttat Umis med cirka 3,9 miljoner kronor i bidrag.

När Uppdrag granskning går igenom handlingarna framkommer att Allmänna arvsfonden aldrig pratar med Nasteho Mohamed själv och att de ger instruktioner till Umis för att de ska klara granskningen.

En handläggare på Allmänna arvsfonden mejlar att man saknar ett tydligt ”ställningstagande”, och att man önskar ”att föreningen och den anställde tar avstånd”. Umis svarar då med rubriken ”Ställningstagande” att man ”tar avstånd”.

Nästa dag godkänns redovisningen och nära en miljon kronor betalas ut under 2021 och på sin hemsida lyfter Arvsfonden fram att föreningen “tagit avstånd”.– Nej, jag vill inte säga att vi talar om för dem exakt hur de ska göra, säger Hans Andersson, enhetschef på Allmänna arvsfonden.

-Pettersson säger att bara i Borlänge finns ett finns ett tiotal föreningar som organiserar stadens 3500 somalier som utgör den största invandrargruppen i staden, där närmare 20 procent har utländsk bakgrund. Somalierna är så aktiva i föreningslivet att de inte har tid att arbeta. Somalierna har blivit duktiga, nästan bättre än svenskar, på att bilda föreningar, för att få stöd och bidrag.

Här finns föreningarna som Somali Youth for education, Somaliland förening i Dalarna, Somaliska Freds- och framtidshopp, Somaliska föreningen i Borlänge, Somaliska föräldrar och barn förening i Borlänge, Somaliska Kultur och utveckling i Borlänge, Somaliska kvinnor för utveckling i Dalarna, Somaliska Pensionärsföreningen i Dalarna. Dessutom är den somaliska representationen stark i det övriga föreningslivet som i Unga Örnar, Verdandi och föreningen Tjärnkraft.

Det måste vara svårt för denna medlemmarna av denna befolkningsgrupp att hinna med ett jobb när de är så föreningsaktiva.

Troligen styrs Arvfonden av ett gäng aktivister som så mycket annat i samhället…

Om Somaliska föreningar på bloggen…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

11 thoughts on “Arvsfonden hjälpte förening anklagad för klankultur – gav sen miljonbidrag

 1. Allmänna arvsfonden är en postmodernistisk, kulturmarxistik organisation som delar ut c:a 700 Mkr/år. Hälften går till direkt vänster, integration och klimataktivistiska projekt. För att balansera upp det så det inte ser för jävligt ut får en del idrotts- och ungdomsföreningar också medel ur fonden. En ansökan bör innehålla orden klimat, jämställdhet och mångfald för att överhuvudtaget vara aktuella. Den av vänstern skapade klimatångesten hos ungdomar är det fokus på nu och ungdomars psykiska ohälsa som följd av det.

  15
 2. Det kan väl inte ha undgått Allmänna Arvsfonden att man säger vad som helst för att få bidrag.

  24
 3. Islamiseringen rullar på!!! Myndigheterna undviker frågan och snart ser vi väl ”allah akbar” som en naturlig del i myndighetskommunikationen.

  Vart tog det sekulära och framgångsrika Sverige vägen? Måste vi tillbaka till medeltiden med hedersvåld för att vakna upp.

  24
 4. Jag har träffat en hel del äldre människor som tyvärr är godtrogna,auktoritetstroende och naiva och de kan inte föreställa sig att det finns en stiftelse som heter allmänna arvsfonden som tyvärr inte har respekt för de pengar som de förvaltar. Därför bryr sig många om att inte skriva testament om de saknar arvingar.

  31
 5. Vartän i Sverige du dig vänder
  ser och hör du vad som händer.
  Våran hembygd nu är kapad
  av nya seder blir den skapad.
  Till en trakt i fjärran länder
  ge oss hopp att snart det vänder.

  41
 6. Mycket bra att Pettersson tar upp allmänna arvsfonden denna styggelse till
  institution.
  I arvsfonden hamnar pengar från ensamma skötsamma människor som saknar
  barn och nära släkt.
  Dessa människor skulle vända sig i graven om dom visste vad deras pengar hamnar.
  Invandrare / klaner ska inte ha en krona från arvsfonden.
  Förövrigt se till att informera ensamma äldre att skriva testamenten till bra ändamål
  om det inte finns barn och släkt.
  Se till att totalt bojkotta arvsfonden omedelbart.

  56

Kommentera