Den ryska marinen ska skjuta skarp utanför Irlands kust och i Östersjön

UTRIKES. Den ryska flottan har tillkännagett platsen och tiden för en övning med skarp ammunition och missilskjutning 160 nautiska mil utanför Irland. Övningarna, från den 3:e till den 8:e februari, är precis på kanten av nedstigningen till djupt vatten. Det är också inom Irlands ekonomiska zon (EEZ). I en tid av ökade spänningar mellan Ryssland och västvärlden framhäver detta Irlands strategiska position, rapporterar Naval News.

Området sydväst om Irland där Ryssland ska öva.

Av alla världshav är det intressant att Ryssland valde detta lilla område i Irlands ekonomiska zon men utanför Irlands territorialvatten. Det är långt ifrån Rysslands operativa baser och vanliga övningsområden. Så platsen verkar vald av strategiska eller politiska skäl.

Varningsmeddelandet delades på sociala medier och har bekräftats via andra källor av Naval News. Det blockerar området från 04:00 till 14:00 lokal tid dagligen mellan 3 och 8 februari.

Ryssland har rätt att genomföra övningen på denna plats, men det är ett område som Irland har särskilda rättigheter till. Den ryska flottan kunde lätt ha valt ett område lite längre västerut som inte låg i någons ekonomiska zon. Irland och NATO har haft ett formellt förhållande sedan 1999, då Irland gick med som medlem i NATO Partnership for Peace-programmet och skrev på Natos euro-atlantiska partnerskapsråd.

20 ryska marinfartyg övar i Östersjön

20 ryska örlogsfartyg och stödenheter har lämnat Kaliningrad för övningar i Östersjön. ”Inom övningen kommer taktiska grupper av minsvepare, små antiubåtsfartyg och robotbåtar att delta”, uppger ryska försvaret, enligt statliga ryska nyhetsbyrån RIA Novosti.

De ryska fartygen lämnade på måndagen marinbasen i Baltijsk vid Östersjökusten i den ryska exklaven Kaliningrad. Övningen är del av en planerad större rysk marinövning som också genomförs i Medelhavet, nordöstra Atlanten och Stilla havet, uppger ryska försvaret.

Bland de ryska fartygen finns flera korvetter och stödfartyg från ryska Östersjöflottan. Ombord finns även en antiterrorstyrka som uppges ha för avsikt att öva till sjöss, enligt ett uttalande från ryska försvaret.

Kaliningrad tillhörde Tyskland och hette Königsberg i 700 år men efter andra världskriget tog ryssarna/Sovjet över och deporterade ett par miljoner tyskar, liksom de gjort på finska Karelen, på Krimhalvön med flera platser. Ryssland deporterar ursprungsbefolkningen flyttar dit ryssar och påstår sig ha rätt till området eftersom dom är i majoritet.

Den ryska korvetten ”Stojkij” övar i Östersjön

Ryska Östersjöflattan ger sig ut på havet…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Den ryska marinen ska skjuta skarp utanför Irlands kust och i Östersjön

 1. Tja i landmil är detta i stort 30 mil syd/ost från Irland. Alltså är väl risken för NATO och andra länder som gränsar till Atlanten,ganska ringa…Var övar de Europeiska marinenheter vid sina liknande övningar ?
  Det var ju tur att inte denna skarpa övning,skedde på neutralt vatten i Östersjön.
  Tänker då i första hand på Småland o. Blekinge/Skåne,som då hade legat inom målområdet.

  8
  2
   • Spelet från Alga heter Risk. Med en imbecill ledare på den ena sidan och en kaxig på den andra så utspelar sig detta för öppen ridå. Mister Trump come back!

    19
    1
   • Har Pettersson aldrig haft samma funderingar om varför NATO, UK och USA frekvent har liknande övningar i Svarta havet intill ryskt territorium?

    18
    4
   • Givetvis har jag det och funnit att Bulgarien, Rumänien och Turkiet har längre kust än Ryssland i Svarta Havet och de är medlemmar i Nato, sedan har Ukraina bjudit in gäster men jag har inte hört att Irland bjudit in Ryska marinen.

    Svarta havet är ingen rysk insjö även om Ryssland tror det sedan de olagligt invaderade Krim. Georgien, som Ryssland också invaderat delar av, har också kust till Svarta havet.

    5
    7
   • Ja Pettersson är medveten om att det även finns levande varelser i form av fisk, i Atlanten och Ishavet, Tror dock inte det är av denna orsak som Ryssland över där andra länder även bedriver sina krigslekar….
    USA/NATO vet jag håller i till i vattnen uppe norr om Ryssland,men det väcker inget större intresse från vår Statsmedia !

    21
    2

Kommentera