Ryssland förstärker i Belarus

UTRIKES. En stor rysk militärstyrka har anlänt till Belarus – något som kan möjliggöra ett ryskt angrepp på Ukrainas huvudstad Kiev, varnar experter enligt The Guardian. – Det som oroar oss är helhetsbilden. Det är ansamlingen av 100 000 soldater längs Ukrainas gränser i kombination med att styrkor flyttats in i Belarus under helgen, säger en källa på amerikanska UD. Styrkan innehåller en stor militär styrka med blanda annat Iskander kortdistans ballistiska missiler, spetsnaz-elittrupper och luftvärnsbatterier.

Ryssland har nästan omringat Ukraina med trupper på Krim, i Moldavien, Belarus och efter ryska gränsen.

Från Belarus gräns mot Ukraina är det som närmast drygt åtta mil till Kiev. Sex ryska landstigningsfartyg som kan transportera stridsvagnar, trupper och andra militärfordon seglade genom Engelska kanalen på väg till Medelhavet förra veckan i en omplacering som skulle kunna stärka en amfibielandning på Ukrainas södra kust om Vladimir Putin beordrar en attack. Ukrainas militära underrättelsetjänst har hävdat att Ryssland anställer legosoldater och förser sina proxystyrkor i Donetsk- och Luhansk-regionerna med bränsle, stridsvagnar och självgående artilleri som förberedelse för ökande strider i området.

Det är klart att om man tänker gå in och avsätta nuvarande regim och tillsätta någon form av marionettregering, då är det naturligtvis enklare att komma från Belarus. Det är ju mycket närmare, säger den militärstrategiske experten Stefan Ring till SvD.

Nedan förklarar militär-experten Micke Tornving bakgrunden och läget mellan Ryssland och Ukraina

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

22 thoughts on “Ryssland förstärker i Belarus

 1. Vad gäller Belarus´ påstådda kapning av ett av Ryanair´s passagerarflygplan i maj förra året finns nu en första rapport från FN:s flygorganisation ICAO – vg se internettidskriften ”The Aviation Herald” (numret för 18 januari år), som fått tillgång till den icke ännu publicerade rapporten. Där framkommer en del oklarheter, bl.a. beträffande e-mailet från Schweiz om bombhotet mot planet, samt eventuella kontakter mellan planet och bolagets kontor under flygningen, men fastslås att planets piloter handlade korrekt m.h.t. omständigheterna, att planet inte beordrades ned av Belaus´ luftfartsmyndighet och, den viktiga slutsatsen, att det militära Mig-flygplan, som Belarus sände upp, inte tvingade ned planet i Minsk (som t.ex. EU påstod), utan att piloten själv tog besluten; konstateras även att det ljudband, som spelade in piloternas konversation med varandra under flygningen, har raderats och innehållet inte kunnat återvinnas. Statsledningen i Belarus anser att rapporten friar den från ansvar och kommer att på nästa ICAO-möte 31 januari begära ersättning från de länder, vilka avbröt alla flygningar över och till landet efter händelsen, och som orsakat stora ekonomiska förluster.

  18
  2
  • Det är troligen samma rapport men olika slutsatser.

   En federal domstol i New York åtalar fyra belarusiska statstjänstemän för flygkapning efter att ett Ryanair-plan på genomflygning tvingats nödlanda i huvudstaden Minsk i fjolrapporterar.

   Planet dirigerades om efter att kontrolltornet i Minsk kontaktat besättningen med ett falskt meddelande om ett bombhot. På flygplatsen greps den belarusiske dissidenten Roman Protasevitj, som befann sig ombord.

   https://bloomberg.omniekonomi.se/u-s-charges-belarus-officials-with-piracy-in-jet-diversion/a/Kzke85

   9
   7
   • ja men det är ju helt säkert så att staten jar med saken att göra! det är ju ingen olyckshändelse. så belarusnoch stayen har ju brutit mot varenda säkerhets överenskomels. och det kostat .är när israel sjuter ned Egypten passagerarplan i tron att en palestiner finns ombord då kostar det inte

   • Kan du skaffa ett ordbehandlingsprogram med rättstavning så man förstår vad du skriver eller läsa igenom innan du postar.

    Var det inte ryska proxytrupper som sköt med ett Malaysiskt passagerarplan och Iran som sköt ned ett plan från Ukraina?

 2. Pettersson har blundat it ett kritiskt ögonblick. Tre av dom ryska landstigningsfartyg är på väg mot Cuba. Och OMG har ni inte sätt riktigt skrämsel propaganda, ta en titt av ryssarnas…

  https://www.youtube.com/watch?v=VGMXj3NeeqQ

  Det värkar som om Ryssarna har velat få ut informationen av det förnyade Kuba krisen in i västerländska medierna. Och OMG2 om man duckduckgoar för senaste 7 dagar termen: russian ships cuba … då for man se en lista över ”alla” ryska propaganda medier i väst. Intressant ändå att ryssarna skriker högt varningar för ”nukleär krig”, men våra propaganda-medier låter inte allmänheten veta om det. Kanske detta visar hur oberoende och ansvarsfulla våra fina medier är?

  9
  2
  • Hups, Petterssons kan ha rätt ändå. Den ryska propaganda youtube-kanalen som för tre dagar sedan sade dom tre landstigningsfartyg var på väg till Kuba, säger nu att båtarna är nu på väg mot svarta havet.

   https://www.youtube.com/watch?v=IEIUh3xSlVU

   Kanske ryssarna märkte att ingen i väst noterade deras Kuba planer och dom ändrade kursen mot Ukraina. Vad härligt att våra medier mörkar en hel del så slipper man oroa för mycket.

   7
   2
 3. Ryssland har ingen rätt astt gå in i något land och avsätta styret och tillsätta egna
  marionetter att tvångsstyra andra länder, det är en rätt dom tar sig!

  17
  12
 4. Klart som fan att ryssarna förstärker gränsen när skurkstaten USA har omringat Ryssland. 1963 flyttade den då varande president Kennedy militär till Florida för att förhindra en Cubansk invasion. USA placerade militär vid gränsen mot Nicaragua ifall sandinisterna tänkte sig att göra ett anfall på USA. Så alla nationer försöker att på ett eller annat sätt att förstärka upp sin gräns när fiende står på andra sidan. Ett anfall på Ukraina är nog något som Kremlin antagligen pratat med Peking om. Det finns idag tre länder som har vapen vars räckvidd är sådan att man når långt in på amerikansk jord. Läget i världen har förändrats sedan 60-talet och USA är inte den världspolis som de själva inbillats sig vara. Men det ska bli intressant att få tag information från neutrala källor. För i Sverige får vi bara amerikansk smörja. För ledarna (läs Hultqvist) vill att Sverige ska framstå som ett land som ryssarna vore intresserade av att invadera, men Sverige är bara ett litet skitland i sammanhanget som gjorde bäst i att reda ut all djäkla skit som finns här. Ingen är intresserad av Sverige. NATO möjligen för att få ytterligare en rad av länder som lägger X% på NATO. Och vill Ryssland verkligen invadera så är det enklast för dem att gå via migrationsverket

  37
  45
  • Har du någon gång funderat över varför Baltstaterna och andra som tjänat under
   Ryssland inte vill tillbaka dit? Inte fan är det väl för att dom trivdes i Sällskap med
   Ryssarnas förtryckarmetoder, dom trivs som självständiga stater som sköter sig
   själva, och har valt att gå med i Nato, dom har inte tvingats dit av USA med
   vapenmakt , så som Ryssarna brukar göra?

   18
   8
  • Apropå skurkstater. Krusse talade en gång om fredlig samexistens, sedan ändrade han sig och försökte genomföra kommunistiska revolutioner i en mängd länder över hela världen som USA fick ta itu med.

   I Krusses fall var innebörden av fredlig samexistens att ALLA blir kommunister som han själv var och att han och hans partikamrater därmed var världsledarna för tid och evighet.

   Sovjet var ett riktigt skitland och Putin med Ryssland försöker göra samma sak utan att kalla sig kommunister, men Putin gör som kommunisterna, ställer till ett helvete för vanligt folk.

   Och tycker du Sverige är ett skitland med en massa skit så går det kanske att emigrera till paradiset den, Ryska Federationen.

   20
   15
 5. Heja Putte!

  Mannen värnar om sitt land och sina gränser.

  Man målar nästan alltid en negativ bild när det gäller Putin/Ryssland. 90 % är enkom skrämselpropaganda och lögner.

  Emellertid finns det alltid två sidor av ett mynt. Västvärlden och framförallt USA är inte heller några helgon. De har alltid varit duktiga på att skapa problem för eget intresse. I slutändan är det alltid makt och pengar det handlar om. Dock har Putte visat sig vara en svår nöt att knäcka.

  Återigen, Heja Putte!

  34
  39
 6. Jo det är ju några MILJARDER dollar som Ukraina inte velat betala Ryssland sedan den USA-stödda statskuppen 2014 .

  Hade den dåvarande regimen haft förstånd att bete sig som folk mot ryssarna och inte häva ur sig i förhandlingarna att man skulle deportera den ryska majoritetsbefolkningen från Krimhalvön för att sedan leasa ut flottbasen till Nato om inte ryssarna efterskänker miljardskulderna så hade inte Putin agerat så burdust .

  21
  32
  • Ukraina vände sig till andra producenter och upphörde 2015 att köpa rysk gas.

   Tycker du Ryssland uppträdde som folk när de invaderade Krim och östra Ukraina med proxytrupper trots avtal att respektera Ukrainas gränser.

   35
   28
 7. Ryssland kanske vill ha betalt för bl.a. all gas och drivmedel som levererats till Ukraina under alla år och som dom vägrar betala?
  -Trots att priset är bara är en bråkdel av det som övriga Europa får betala! Dom förväntar sig att det skall vara gratis!
  Ryssland kanske också vill försöka skydda den ryska befolkning som fortfarande bor i Ukraina vilken utgör en ansenlig del av landets befolkning och som nu dessutom behandlas mycket illa?
  Dags är kanske dags för Ukraina att kränga av sig offerkoftan och stå på egna ben!
  Och sen förstår jag inte heller vad Biden har med detta att göra? Han borde väl lösa sina egna problem innan han lägger sig i andras!

  45
  53
  • … Pettersson ska du och jag slå vad att Ryssland inte ska ” gå in och avsätta nuvarande regim och tillsätta någon form av marionettregering, då är det naturligtvis enklare att komma från Belarus” år 2022? Efteråt försätter du och jag slå vas…🤣🤣🤣

   14
   30
   • Jag spelar inte, men håller med Micke Tornving. Ryssland har redan lovat att inte invadera Ukraina ändå har dom gjort det och Georgien och Moldavien som dom lovade lämna 2002 men fortfarande har trupper kvar. Hotar Moldavien också Ryssland?

    Har Ryssland betalt allt dom lovade för kärnvapnen i Ukraina?

    32
    22
  • Ryssland och Ukraina har inga oavslutade gasaffärer. De är uppgjorda och 2015 vände sig Ukraina till andra producenter och upphörde att köpa rysk gas.

   Ukrainas gas kommer från ett tiotal leverantörer i Västeuropa och de höjda priser till konsumenterna har minskat slöseriet och pressat ned konsumtionen.

   21
   20
  • ”Ryssland kanske också vill försöka skydda den ryska befolkning som fortfarande bor i Ukraina vilken utgör en ansenlig del av landets befolkning och som nu dessutom behandlas mycket illa?”

   Om en nation anser att dess medborgare behandlas orättvist i ett annat land har nationen rätt att erbjuda dessa medborgare skydd i den egna nationen. Det har däremot inte rätt att invadera det andra landet på grund av detta.

   Mig veterligen har Ryssland aldrig sagt att alla ryssar som tycker att de blivit illa behandlade av den ukrainska regeringen är välkomna hem och de som väljer detta kommer att få bostad, jobb eller utbildning så de kan acklimatisera sig till det moderna, nya Ryssland.

   21
   12

Kommentera