EU vill köpa naturgas från andra än Ryssland

ENERGIFÖRSÖRJNING. EU:s energikommissionär Kadri Simson bekräftar att unionen undersöker möjligheten att köpa naturgas* från andra länder på grund av minskade ryska leveranser och ökade geopolitiska spänningar, skriver Bloomberg.

Stena Bulk Gastanker

Bland annat ska EU diskutera frågan med USA i början av februari.

Efter vinterns elprischock analyserar EU-kommissionen olika scenarion för att säkerställa att de nationella planerna håller måttet. EU vill också koordinera lagring av naturgas på ett effektivare sätt och undersöker möjligheterna att reformera unionens energimarknad, skriver Bloomberg.

Den enda långsiktigt hållbara lösningen på vårt beroende av fossila bränslen och därmed volatila energipriser är att genomföra en grön omställning, säger Simson.

*naturgas, fossilgas, är en blandning av gaser, främst lätta kolväten såsom metan, som finns i fickor i jordskorpan. Gasen bildas när lager av sönderfallande växt- och djurämnen utsätts för intensiv värme och tryck under jordytan under miljoner år. Naturgas (fossilgas) ger lägst utsläpp av koldioxid per energienhet jämfört med andra fossila bränslen som kol och olja och ger en ren förbränning.

-Pettersson säger att det finns mängder med gas i världen, i Qatar, Nigieria, USA, Israel med flera, men jag vet inte om det finns kapacitet med fartyg och hamnar på kort sikt men givetvis måste det finnas ett alternativ till rysk gas.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

14 thoughts on “EU vill köpa naturgas från andra än Ryssland

 1. Ska vi tro de källor som förmedlar nyheterna i Tyskland,beror inte förseningen på Ryssland,utan på de formaliteter som gäller i Tyskland.
  Vad gäller EU så går dessa troligen USA´s ärende liksom i allt annat….
  I övrigt finns från ”Salomonssons” inlägg fullständig fakta i ärendet nedan !

  2
  1
 2. ja usa har eller håller på att förlora greppet om enrgi marknadens. och när det sker kommer inflationen till usa som ett skott och den som då sitter på energin i värden är ju ryssland och den kommer jänkarna inte åt och det dom händer sen är att ryssarna kommer att påstå att dollarn blivit giftig och så inför man guld myntfoten. och då kommer en annan valuta som är stabilare att etableras !? det svåra är att idnifigera vilken valuta det kan bli ??alla stater i Europa har ju fiat valutor där det inte går att lita på någon. men risken fonns att den kinesiska jenen kan ta den internationella energimarknaden. bara för att det är en valuta med ennstark stat bakom!

  4
  2
 3. Gasfartyg hjälper föga, det ska till flera inkommande fartyg i timman bara för att hålla UK med el och värme. Polen hade däremot en plan att bygga en gasledning från Nordsjön till Polen, kanske nått för västeuropa att tänka på.

  5
  2
 4. Förra gången USA försökte hindra Ryssland att sälja naturgas till Västeuropa, så skickade de massor av gasfartyg. Den gasen var förståss dyrare an vad ryssarna begärde för sin. Sedan avslöjades det att USA lastade sina gasfartyg i rysk hamn, samt kallade gasen för ”amerikansk” och lossade gasen som amerikansk i Västeuropa.

  Och Pettersson! Det är inte Ryssarna som vägrar sälja gas utan det är USA/UK som vi korrumperade Tysk domstol beordrat Tyska myndigheter att stänga kranarna på TYSK SIDA. Än så länge vägrar inte Ryssland att sälja, bara tyskarna öppnar sina kranar.

  Däremot är det bråk mellan Ukraina och Ryssland över obetalda gasräkningar (sedan flera år). Ukraina stjäl alltså rysk gas med destination Västeuropa resp öststaterna. DÄR har ryssarna strypt gasleveranserna helt affärsmässigt.

  Till situationen kan läggas att vad jag erfarit, så har gas börjat levereras i den ledning som dragits via Svarta Havet mot Balkanländerna, Italien etc. Snart kommer således Tyskland att få sin gas bakvägen OCKSÅ, bara USA/UK slutar bråka.

  22
  4
  • Och Salomonsson! Det är inte jag som påstår att Ryssarna vägrar sälja gas.

   Och de fartyg med gas som nyligen anlände till Europa kom från USA där kapaciteten är hög och priserna betydligt lägre. Ett LNG-fartyg kom till och med från Australien.

   Det blir nog bra bara Putin och Ryssland slutar hota sina grannar och börjar göra affärer som vanligt folk.

   5
   9
 5. Alternativet SGC= ”Southern Gas Corridor” (gasledning Azerbajdzjan > Syditalien) levererade häromåret bara 5 % av volymen jfrt med Nordstream 1. Gastransport via tankers har en tendens att gå upp i pris, bl.a. pga komplicerad kylprocess (gasen måste kylas ned till minus 192 grader Celsius för transporten) och att flertal nya terminaler för dessa LNG-fartyg måste byggas i Europa, vilket tar flera år. Kanske ändå bäst att komma överens med Ryssland, då nyligen byggda pipelines redan finns färdiga att ta i drift – varken Sovjet under kalla kriget eller nuvarande Ryssland har någonsin brutit något kontrakt om gasleverans till väst. EU:s energikommissionär Simson (från Estland) kanske borde ta en diskussion med Kreml, på återväg från sitt besök i Azerbajdzjan om två veckor.

  19
  3
 6. All energi är ju hutlöst dyr just nu, i vår del av världen. Men det beror ju inte på energislagen i sig, utan på att marknaden reagerar på förhållandet mellan tillgång och efterfrågan. Tillgången har ju tokdåren Bolund strypt, tillsammans med sin tyska kollega, samtidigt som allt mer ska elektrifieras. Denna obalans driver upp priserna på allt. Inte bara energin. Det i sin tur spär på inflationen och där har vi orsaken till bl.a. höjda gaspriser.
  Alltså inte gasen självt, utan denna j-a Bolund, igen……Brrrrrrrrrrr !!!!!!!!!!!!

  39

Kommentera