Är det rätt att ministrar i Sveriges regering har dubbla medborgarskap?

VALET 2022. Sveriges energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar (S), född i 1976 i Teheran, Iran kom till Sverige som tolvåring, tillsammans med sin familj, som politisk flykting från Iran. Han blev medlem i SSU vid 15 års ålder. Farmanbar är högskoleingenjör i datateknik och har en examen i industriell marknadsföring från Luleå Tekniska Universitet. Han var ordförande för SSU i Norrbotten 1995–2000 och ledamot i SSU:s förbundsstyrelse 2001–2003. SSU Norrbotten och andra SSU-distrikt har utredds för mångmiljonfusk med medlemsregistren för att öka sina bidrag, jag hittar dock inget som tyder på att Farmanbar varit inblandat.

Khashayar Farmanbar har dubbelt medborgarskap, svensk och iranskt. Foto: Magnus Liljegren/Regeringskansliet

2013 blev Farmanbar kommunalråd i opposition i Nacka för Socialdemokraterna. Farmanbar är också ledamot i Nackas kommunfullmäktige sedan 2014 och ledamot i regionfullmäktige i Stockholms län sedan 2018.

-Pettersson undrar om det är riktigt att en minister tillåts ha dubbla medborgarskap? Jag ser en del risker med lojalitet och utpressning från diktaturstater. Visserligen ska sägas till Farmanbars försvar att det är näst intill omöjligt att bli av med sitt Iranska medborgarskap…

Det står inget om ”meriten” på Khashayar Farmanbar CV på Regeringens hemsida

Energiminister Farmanbar (S) gillar vindkraft, men inte i hans hemkommun Nacka.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

23 thoughts on “Är det rätt att ministrar i Sveriges regering har dubbla medborgarskap?

 1. Vissa förhållanden är självklara eller borde vara. Ärkebiskopen kan aldrig vara muslim. Ministrar, befälhavare inom Försvaret resp polisen, Topparna i statliga verk/förvaltningar, landshövdingar, representanter för Sverige inom internationella institutioner typ EU, FN, FN-organ liknande, kan aldrig vara muslimer ELLER utländska medborgare (dubbla medborgerskap)

  16
 2. Själv är jag upplänning, men inte smart nog att platsa i en regering.
  Så vi behöver, utbildade smarta gossar för att ta oss framåt, att hamna på efterkälken är inget alternativ

  3
  4
  • Jo helt rätt Fler smarta behövs i riksdag och även regering
   Men inte fler obildade som bara kan ljuga ljugande och utan vetskap

   12
 3. Svaret på rubrikens fråga är NEJ. Det behövs rensas rejält bland det vänstervridna undantagens paradis. Röstboskapen väller in till en kravlös försörjning. Skatteslaven betalar med höjda skatter och avgifter. Bort med landsförrädarna!

  34
 4. Medborgarskapet har så många andra kommenterat så det är överflödigt.

  Han är född -76, kom hit som 12-åring, -88. Med i SSU sedan -91 som 15-åring. Ordförande i SSU från -95 samtidigt som han sägs ha läst på LTU under samma period.

  Det stora problemet, förutom medborgarskapet, är att här har vi ytterligare en politiker med bristande förankring i det verkliga livet, en sk politikerbroiler.

  Det syns om inte annat i det förslag om stöd för elkostnader som regeringen presenterat, dvs ingen prioritering av de som verkligen drabbats och som fortsatt är drabbade av den politiskt korrekta nedläggningen av väl fungerande kärnkraft

  34
 5. Kan man ju undra var lojaliteten finns. Varför har han dubbla medborgarskap. Varför kom familjen överhuvudtaget till Sverige. Flydde man från något, eller?
  Nej det är klart att man varken ska kunna bli minister eller riksdagsledamot. Kan man ju undra, företräder han oss svenskar eller de Iranier som flytt hit.

  45
 6. Många nysvenskar har ju ofta större kunskap och talang att utnyttja kryphål i lagarna än svenskarna själva. Regeringen och dess generaldirektörer blir helt överkörda.

  37
 7. Det är inte så konstigt att vi har invandrade ministrar.
  Det är bra tunt med dugliga politiker i sosseleden .
  Ser man till de 3 senaste partiledarna så förstår man hur illa ställt det är.
  Sahlin , Juholt och Löfven .
  Jag har inte räknat med Magdalena, hon får några månader till på sig att visa vad hon går för.
  Recykling , återanvändning av gammalt skräp är på modet just nu .
  Så även inom politiken . Ygeman , Thorwaldsson , Lennartsson och Strandhäll för att nämna några sossar som återanvänds trots att de visat att de inte platsar på den nivån .
  Men det är klart , vem tackar ja till ett jobb som tar slut i september .

  32
 8. Dubbla medborgarskap?? I Sverige bör det vara svenskarsom bestämmer eller är detta första steget mot en rysk utrikesminister eller kinesisk kulturminister eller……..

  45
 9. Självklart skall endast svensk medborgarskap gälla. Ska de sitta i Riksdagen får de avsäja sig ett annat lands medborgarskap.

  60
 10. ”Va kan ju vara bra med dubbla budskap.” Nä givetvis så borde alla inom Svenska myndigheter och admistrationen måsta avsäga sig medborgarskap som inte är Svenskt !!!

  47
 11. Varför inte? Svenska medborgare har ju visat sig vara ministrar i andra länder. Svenska skattebetalare har stöttat detta genom bland annat barn- och bostadsbidrag samt eventuellt också försörjningsstöd.

  Ovanstående text kan innehålla spår av ironi.

  43
  3
 12. Kia har samma historia och vi vet ju alla nu hur lojal han var mot riket.
  Så nej, utländska medborgare ska inte få inneha vissa positioner i samhället och ja, jag klassar utlänningar med svenska pass som utländska medborgare oavsett om de är amerikaner, britter, finnar, iranier eller ryssar.

  Min fråga till de som har flera medborgarskap inklusive svenskt brukar alltid bli så här: om Sverige och (i detta fall) Iran spelar VM final i fotboll – vilket lag kommer du att heja på?

  Jag lovar att Kashayar, mellan skål och vägg, skulle hålla på Iran. För varför i helvete skulle han hålla på ett så svagt och självhatande land som Sverige när hans egna land är så mycket stoltare?

  57
 13. Många iranier är välutbildade och smarta och med en stark skepsis till sitt hemland.
  Det vore synd att inte ta till vara det.

  6
  50
  • Rädd! Ta inte illa upp för att 22 personer inte har en aning om att en Iranier är långt från vissa andra skitstövlar från MENA.
   Jag har god erfarenhet av Iran, folk där är som här långt fler bra än de dåliga.

   11
 14. Jag fattar inte varför vi ska ha utländska ministrar alls? Är det ytterligare ett steg för att ge bort vårt land? Mitt råd är att stryka alla utländska ministrar på vallistorna, och bara kryssa svenskar.

  86

Kommentera