Regeringen delar med sig av de dokument som inte fanns!

KORRUPTION. Regeringen tillsatte Coronakommissionen för att den skulle utreda regeringen och myndigheternas hantering av coronapandemin. Regeringen har fått hård kritik för att inte lämna ut de handlingar som Coronakommissionen krävt att få se. Nu har regeringen fått backa och ger kommissionen tillgång till ”sammanställningar” om vad som skett på de hundratals möten som hållits i en särskild krisgrupp med statssekreterare.

Det finns hundratals hittills okända handlingar hos kriskansliet som regeringen valt att inte lämna över till Coronakommissionen. Socialminister Lena Hallengren som är ansvarig, lärde sig mygla hos SSU i Kalmar. Bild: Socialdemokraterna

Privata mötesanteckningar, som enskilda tjänstemän gjort, har inte lämnats över. Socialdemokraterna anklagas för att lägga krokben på sin egen kommission genom att inte lämna ut handlingar som rör pandemihanteringen. De specifika handlingarna är så kallade ”minnesanteckningar” från interna möten med bland annat Gruppen för strategisk samordning, GSS, som spelar en central roll i regeringens krishantering under coronapandemin. Vid mötena har flera av Sveriges mäktigaste tjänstemän mötts löpande för att diskutera frågor rörande pandemin. Dessutom rör det oenighet kring om det finns protokoll från mötena.

Peter Wennblad på Svenska Dagbladet skriver i en ledartext, tyvärr bakom betalvägg, på torsdagen att han sett protokoll, eller som de ”annoterade dagordningar”, som regeringen inte velat lämna ut.

Enligt Wennblad, som tipsats av en källa på regeringskansliet, innehåller dagordningarna strategiska diskussioner på ”hög nivå” under pandemins början. Tjänstemännen ska vid de interna mötena i GSS bland annat diskuterat var man befinner sig i arbetet och vilka avvägningar som behöver göras, skriver han i texten.

Socialminister Lena Hallengren (S) uppger att hon givit Coronakommissionen tillgång till all information som de behöver. 

Det påståendet utmanas av Peter Wennblad, ledarskribent på SvD, som säger sig ha sett en lång rad minnesanteckningar som regeringskansliet inte lämnat ut.

”Det finns en lång rad handlingar, troligen hundratals, som regeringskansliet valt att inte lämna över till kommissionen,  skriver han i SvD.

Källan uppger även att informationen i handlingarna skulle kunna hjälpa Coronakommissionen att förstå hur den svenska strategin kring pandemin växte fram under våren 2020, enligt Wennblad.

Regeringen säger att det inte förts protokoll vid GSS-mötena eftersom det inte är ett beslutsfattande organ. Enskilda minnesanteckningar från deltagarna lämnar man inte ut.

Om drygt en månad, den 25 februari, ska kommissionen lägga fram sitt slutbetänkande och kommissionen har inte haft möjlighet att bedöma om den dokumentation man nu fått ta del av är vad man har efterfrågat.

-Pettersson säger någon eller några tjänstemän på regeringskansliet är modiga nog att tipsa Peter Wennblad på SvD om dokumenten som ”inte finns”.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Regeringen delar med sig av de dokument som inte fanns!

 1. Mygel är sossarnas och andra vänsterstollars paradgren. Det blir en helt söndersmutsad valrörelse med denna förbannelsens regering.

 2. Verkar som alla kättingar i regeringen har kafferep. När ska vi få en serös konservativ regering?

  14
  • Jag har varit stabilt liberal*, konservativ nationalist i över ett halvsekel. Jag har snarare styrkts i mina uppfattningar än tappat tron. Jag är inte politiskt engagerad då alla stora partier har saker som jag inte kan ställa upp på. Dock måste jag erkänna att den smygande vänsterglidningen som började med Palme och 68-vänsten gick mig länge förbi. Jag och många med mig var vana med reportrar som Arne Thorén, Alf Martin och Knut Ståhlberg och märkte inte den smygande vänstergiren som genomsyrat gammelmedia och inte minst radio och TV. Eftersom både Reagan och Thatcher satt vid makten på monopolmedias tid långt före Internet så måste jag tyvärr medge att jag inte fullt uppskattade dem då.

   Nu börjar de riktigt korkade angripa både Churchill och MLK. Unga inte minst i USA verkar börja tycka att kommunism är en bra idé. Att bortemot en kvarts miljard människor har dött på grund av kommunism verkar inte påverka det. Alla smygande förändringar kommer med tiden att märkas oavsett hur små steg som tas. I mars 2010 med dödsmisshandeln av Inger i Landskrona hade skillnaden blivit såpass stor att den inte längre gick att förbise och ungefär samtidigt hittade jag Petterssons. Alla har dock inte vaknat än men nedgången av Sverige som land kanske får dem att vakna.

   * Liberal som klassiskt liberal inte folkpartistisk.

 3. Fria Tider har ringt upp Folkhälsomyndigheten för att ställa frågor om de uppgifter som lämnades under myndighetens pressträff. Efter att ha fått beskedet att vi inte kan få svar på telefon, har Fria Tider via epost frågat myndigheten varför den påstod att ”även en del” vaccinerade avlider när andelen vaccinerade är så stor som 70 procent.

  Vi har även frågat om myndighetens bedömning att vaccinen ger ett ”mycket gott skydd” mot att dö i covid-19 är förenlig med att 70 procent av de som avlider är vaccinerade.

  Något svar har ännu inte kommit.

  https://www.friatider.se/tegnell-vilseledde-om-dodstalen-bland-vaccinerade

  12
 4. Att kräva privata anteckningar från deltagare vid ett möte är naturligtvis att tänka som en kommunist eller socialist d.v.s. fasoner av en diktator.
  Att säga att GSS inte behöver protokollföra sina möten innebär att GSS ej behövs, det blir som en diskussion på fikarummet.

  22
  4
  • Jag vet inte var du får allt ifrån men det är inte ifrån det verkliga livet.

   Minnesanteckningar som en offentlig tjänsteman, eller politiker, gör är inte privata. De är inte heller allmän handling vilket innebär att vem som helst inte kan begära ut dem. Skulle däremot tjänstemannen, eller politikern, ifråga vara föremål för brottsutredning finns som regel inga hinder att lämna ut dem. Efter sekretessprövning givetvis. Det är myndigheten eller motsvarande som inledningsvis sekretessprövar handlingen men detta kan sedan prövas av domstol.

   Om den av regeringen tillsatta Coronakommissionen inte får ut begärda handlingar får väl Riksdagen som har tillsyn av regeringen tillsätta en parlamentarisk utredning med tillräckliga mandat.

   Offentlighetsprincipen är en ordning som har sina rötter i 1766 års lagstiftning och har fungerat i århundraden fram till nu. Att jämföra den, och motsvarande ordning i USA, med kommunistfasoner är verkligen verklighetsfrämmande. Diktatorer lämnar sällan ut handlingar som blottar dem själva.

   13
   2

Kommentera