Kärnkraft har lägst koldioxidutsläpp över en hel livslängd och är minst farligt…

UTSLÄPP. En livscykelanalys visar att kärnkraften i Sverige under hela sin livstid har lägst koldioxidutsläpp jämfört med andra energislag. – Vi har gjort livscykelanalyser för de tre huvudsakliga kraftslagen i Sverige, som är kärnkraft, vattenkraft och vindkraft. Och där landar kärnkraften som klar vinnare i parametern klimatutsläpp, säger Anders Johansson, senior kärnteknisk rådgivare på Vattenfall.

Utsläpp med ”gammal” kärnkraft. Olja, gas och kol skyhögt över allt annat.

Det man tar hänsyn till i analysen är allt från byggnationen av kraftverket, alla effekter av bränsleframställning samt rivning och omhändertagande av avfall. Med andra ord den totala livscykeln. Ett vindkraftverk beräknas hålla i tjugo år medan ett kärnkraftverk ska ha en livstid på sextio år – även om Ringhals 1 och 2 stängdes efter fyrtiofem år, vilket analysen tar hänsyn till. För vattenkraft sätts livslängden till hundra år på dammar och sextio år på kraftverk – även om de äldsta kraftverken redan är långt äldre än så.

Det analysen visar är att kärnkraften producerar omkring 2,5 gram koldioxid per producerad kWh. Det jämförs med drygt 12 gram för vindkraft och drygt 4 gram för vattenkraft. Kärnkraften ger alltså hälften så låga koldioxidutsläpp som det näst bästa alternativet.

Men det som är viktigast att titta på är ju jämförelsen med gaskraft, som producerar cirka 500 gram, och kolkraft som ger 850 gram koldioxid per kilowattimme. Om vi har två och ett halvt, fyra eller tolv är inte det mest relevanta om vi jämför med 500 – men vi vill ju alltid bli bättre, säger Anders Johansson.

Vattenfall – även socialdemokrater borde lita på statliga vattenfall

Second Opion har sammanställt en ”dödslista” över de olika energislagen, källor finns på länken.

Uppräkning över antal dödsfall globalt, per biljon kWh, sett i relation till produktionens storlek (del av marknaden):

 • Kol – 100.000 dödsfall (41 % av global elmarknad)
 • Olja – 36.000 dödsfall (33 % av global energimarknad/4 % el)
 • Bioenergi/biodrivmedel – 24.000 dödsfall (21 % energi/2 % el)
 • Naturgas – 4.000 dödsfall (22 % av global elmarknad)
 • Vattenkraft – 1.400 dödsfall (16 % av global elmarknad)
 • Solenergi – 440 dödsfall (< 1 % av global elmarknad)
 • Vindkraft – 150 dödsfall (2 % av global elmarknad)
 • Kärnkraft – 90 dödsfall (11 % av global elmarknad)

I går tittade Pettersson på en dokumentär om några av världens största krigsfartyg ”USS Enterprise (CVN-65)”, det var det 8:e fartyget med samma namn i USA:s flotta.

USS Enterprise var det första kärnkraftsdrivna hangarfartyget och togs i drift 1961 och var i aktiv tjänst till 2012 och i beredskap till 2017. Alltså totalt 56 år.

Nu talas det om SMR-reaktorer (små modulära kärnkraftsrektorer). Jag är inte kärnkraftstekniker men USS Enterprise reaktor kunde driva fartyget på 95.000 ton i en fart på 33 knop över hela jorden och samtidigt försörja besättningen på 4.800-6.000 sjömän och utrustning med ström.

Vad används för typ av reaktorer på hangarfartyg och u-båtar? De verkar klara av att försörja en mindre stad med el under lång tid och under hårda förhållanden.

USS Enterprise, en flytande kärnkraftsdriven stad.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

4 thoughts on “Kärnkraft har lägst koldioxidutsläpp över en hel livslängd och är minst farligt…

 1. Det låga koldioxidbidraget är väl kärnkraftens akilleshäl. Koldioxid är bra då det räddar skördarna och får öknar att blomstra. Eventuell värme är inte resultatet av högre koldioxidkoncentration. Högre koldioxidkoncentration kan däremot vara delvis orsakad av högre temperatur.

 2. Om bara den där hemska Jimmie Åkesson kunde slå igen brödsaxen någongång så hade Sverige sett bättre ut .
  Om han vill ha kärnkraft kan ju inte Magdalena och Annie hålla med. Då spricker ju deras upplägg . Hela deras politik vilar ju på att inte tycka lika som (SD).
  Om (SD) skulle göra ett lappkast och hålla med (C) om fri invandring , tillåta tidelag och uppmuntra Pedofiler och Islamister skulle det kissas i många politikerbyxor .
  Men jag tror han är för klok för att sköta politiken på ett sådant sätt .

 3. Ryska Afrikantov bygger KLT-40 små kärnkraftverk med en effekt på 38,5 MW. Det borde kunna producera 38,5 x 365 x 16 = 224840 MWh

  Har räknat med 16 timmar per dygn och statistik gällande en småstad.
  Kan bli lite kämpigt då alla ska laga kvällsmat, men de flesta värmer väl nu för tiden halvfabrikat i Micron.

  Det skulle kunna klara många små kommuners elbehov i Sverige med ett invånare antal av ca 20-25 tusen.
  Men förmodar att ingen vill handla av Ryssland.
  Jag handlade av ryssarna på 70-talet för ett projekt, reservdelar leveranstid 12 månder.
  Men det är snabbare än att få tillstånd att bygga kärnkraftverk i Sverige för det tar väl ca 10 år för att få ett tillstånd.

 4. Glöm sen inte bort att vad det gäller redan byggd kärnkraft så är ”skadan” redan skedd! Därför så blir ju dessa undersökningar rätt meningslösa.

  Vi har ju redan byggt kärnkraftverken och haft den miljöpåverkan.

  Nu sprider sig vansinnet! Fullt fungerande kärnkraftverk har stängts och fler kommer att stängas. Samtidigt så byggs det nya verk i andra länder, med en enorm miljöpåverkan, som i sin tur säljer denna ström till dom länder som har stängt sina verk!

  Endast med Miljöpartiet i ledningen mina vänner! Endast med Miljöpartiet!

  12

Kommentera