Att inte ställa språkkrav är förbannad vanvård

INVANDRING. Den bisarra svenska debatten om vad som gynnar SD torde ha underblåst språkproblemen i äldreomsorgen. Och Janne Josefsson är fly förbannad, skriver Expressens Ledarredaktion.

Tänk att du verkligen, verkligen måste gå på toaletten. Men du klarar det inte själv längre. Du är mycket gammal nu och kroppen är skröplig. 

När hemtjänsten kommer ber du genast om hjälp. Den vänligt leende främlingen nickar, går sin väg – och kommer tillbaka med en balja vatten. Hon förstod inte vad du sade, nämligen. Hon kan inte svenska.

Om en sådan händelse berättade 81-årige Gert Larsson för Göteborgs-Posten i våras. Han stod för trafikinformationen i Radio Göteborg fram till 2005, så han är känd för många i staden. En annan gång ville Gert Larsson få tidningen hämtad från brevlådan – och fick en blöja i handen. 

Men språkförbistringen innebär mer än praktiska problem. Han har ju ingen att prata med. ”Det är så fruktansvärt detta, att de inte kan konversera med mig.”

På torsdagen skrev journalisten Janne Josefsson en glödande arg krönika om sin gamle vän Gert i DN. Det har inte blivit bättre sedan i våras, trots den uppmärksamhet som reportaget rönte. ”Det har blivit ännu sämre, jag mår så dåligt ska du veta, det har blivit värre. Ännu fler som jag inte kan prata med… det är kaos”, säger den gamle på telefonen.

Att skicka ut hemtjänstpersonal som inte behärskar språket är ren vanvård. Överlagd vanvård, från kommunens eller hemtjänstföretagets sida. Om språkförbistring leder till misstag går det inte att skylla på olyckliga omständigheter. Det var en risk arbetsgivaren var villig att ta. 

Och det är av allt att döma ett mycket spritt problem. När Kommunal skickade en enkät till flera tusen skyddsombud inom vård och omsorg svarade 73 procent att språkbrister leder till problem i omsorgskvaliteten eller patientsäkerheten.

Att det är så illa kan man delvis tacka den bisarra svenska debatten för. Att problematisera språkbrister i äldreomsorgen, och tala om språkkrav, har stundtals och av vissa sorterats i facket ”frågor som gynnar SD”. 

Det är ett intellektuellt haveri – som många kommunpolitiker och arbetsgivare i äldreomsorgen säkert är tacksamma för. För det är svårt att hitta personal till äldreomsorgen. I ett trängt läge kan det nog vara lockande att tänka att en språksvag jobbsökande nog ändå lär sig svenska på jobbet. Och så slår man ju ett slag för mångfalden.

De allra flesta inser numera att språkkrav behövs och att språktest är en lösning. Det måste dessutom ställas hårda krav på att arbetsgivare språkutbildar språksvaga anställda. De borde också kunna provanställa personer som nästan klarar språkkraven – förutsett att dessa kan få riktig språkutbildning via jobbet. Sedan görs ett nytt test efter, säg, ett halvår.

Efter GP-reportaget kom en hög hemtjänstchef hem till Gert Larsson och lovade bot och bättring, skriver Janne Josefsson. Men så blev det ju inte. 

”De tar livet av mig”, säger 81-åringen, gråtande, i telefonen. 

Det är en skam att det blivit så illa.

-Pettersson menar att utan grundläggande kunskaper i svenska språket och samhällskunskap så ska det inte delas ut några uppehållstillstånd…

Det är bedrövligt att 7-klövern hellre jävlas med SD än tar till sig bra, självklara förslag och det gäller många journalister också…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

14 thoughts on “Att inte ställa språkkrav är förbannad vanvård

 1. Krav på bra svenska för anställda inom skola/vård är nog en för tung sten att vända på för Pratkvarns Partiet. Det är nog enklare att kräva att svenska pensionärer lär sig arabiska.

  13
 2. Det är detta som är socialdemokratin!!! Att göra minsta möjliga för oss riktiga svenskar, och ALLRA MINST för de äldre, så att de försvinner bort så fort som möjligt på den här planeten!

  Ge dem minimalt med pension, överös dem med droger, ta bort all rehabilitering, minimal vård vid allvarlig sjukdom, utarma deras livsmiljö, ta bort all möjlighet att komma ut om dagarna, ta bort deras sociala sammanhang och överös dem med för dem obegripliga tungomål, så blir ni av med dem så tidigt ni bara vill i ert nazistsocialdemokratiska förintelseläger. Så blir ni sossar nöjda med er ”guldglänsande” välfärdsstaten, och kan glädjas i er totalitära förtryckarstat, över allt ”gott” ni har åstadkommit för ”ert” folk.

  17
  2
 3. Jag bor i en sedan länge moderatstyrd kommun. En viktig sak för styret är att hålla nere kommunalskatten och gärna sänka. Bara det innebär att de olika verksamheterna måste spara. Och vad sparar man på. Personalkostnader. Och tillsätter man en chefstjänt så drar man in på 2 – 3 på golvet, vilket såklart gör att de som är kvar får dra ett än tyngre lass. Kan man sen låta folk gå på timmar, ja då kan man ju spara in en del. Och den tillsatta nya chefen, vad gör denne. En stor del av dagarna går åt till olika möten.
  Har man en anställning där jobbet går ut på att möta människor, oavsett vilken bransch det nu är, så vore det självklart att man kunde förstå och prata svenska.

  11
 4. Slutet av första klippet avslutas i sedvanlig svensk ”Inte gynna SD”-stil.

  Moderator Höglund manar till förnekelse av överrepresentationen av brottslighet bland arbetskraftsinvandrare.
  Där sjönk hon som en sten i mina ögon.

  20
 5. Det absurda är att det finns krav för språkanpassade omsorgsboenden för invandrare men svenska gamlingar ska behöva ta vilken skit som helst.

  Inte undra på att jag blir förbannad när jag ser ett sådant som Strandhäll hävda att vi har en vård och omsorg i världsklass

  36
 6. Om man som ansvarig delar upp patientsäkerhets-frågor i kategorier ”gynnar SD / gynnar ej SD”, så har man missat innehållet i sitt uppdrag. Återstår då endast förödmjukande avsked på grått papper.

  36
   • ”Han stod för trafikinformationen i Radio Göteborg fram till 2005, så han är känd för många i staden.”
    Han e göteborgare, och i hans generation röstar 65% av väljarna i Göteborg på socialisterna. Dessutom jobbade han på Radio Göteborg där runt 100% av de anställda är socialister.

    Så han röstar rött.

    13
    3
   • Du tror han röstar rött. Det är en väldigt stor skillnad.

    Du tror han jobbade åt Sveriges Radio när han kanske jobbade åt Göteborgs stad och rapporterade på radion.

    Du tror med hjälp av statistik…

    Jag kommer från Oxelösunds kommun, som alltid styrts av S, ibland med stöd av V. Det är en arbetarstad, jag är nästan lika gammal som Gert.

    Tror du jag röstar rött?

    8
    2
 7. I ett normalt land borde det va en skyldighet för att få uppehållstillstånd, att som
  krav lära sig språket, men Sossarna bryr sig inte, för dom ser bara invandrare
  som röstboskap, och där finns alltid någon som hjälper dem att kryssa för rätt namn!
  Det borde ligga i allas intresse att dom lär sig något om samhället, men felet ligger
  hos dom styrande!

  34
 8. Sorry. Det kommer nog inte att bli bättre. Tyvärr är svenska väljare marinerade i sossedressing. En majoritet av dem verkar vara sanna masochister och njuter av den förnedring de utsätts för.
  Jag hoppas dock på en framtida rättegång i Finspång.

  39
 9. Höj lönerna, sätt in fler tjänster per vårdtagare och förbättra arbetstider och arbetsmiljö så kanske svenskar vill jobba inom äldreomsorgen.

  För tillfället används den som dumpningsplats för invandrare som egentligen inte är anställningsbara för att snygga till siffrorna.

  Det är en bransch som negligerats politiskt i minst tre decennium och nu är det katastrof.

  41

Kommentera