Ukraina: Ryssland låg bakom cyberattacken

UTRIKES. Ukraina säger sig nu ha bevis för att det var Ryssland som låg bakom cyberattacken mot flera myndigheter i torsdags. Enligt ministeriet för digital utveckling pekar bevis på detta, enligt ANews.

Ukraina. Skärmdump på hackerattack

Syftet med attacken är enligt ministeriet att skrämma samhället och att undergräva folkets förtroende för regeringen.

“Den senaste attacken är en del i det hybridkrig som Ryssland för mot Ukraina, som pågått sedan 2014”, skriver ministeriet i pressmeddelandet.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

23 thoughts on “Ukraina: Ryssland låg bakom cyberattacken

 1. Självklart var det ryssarna. Kreml vill att det ukrainska folket ska vara livrädda och osäkra så de inte gör motstånd när den ryska krigsmakten marscherar in för att återställa ordning och säkerhet i landet igen. Som den goda granne Ryssland är åt alla sina bortgångna barn som bara är förvillade och vilsna och vandrat iväg från Moderlandet.

  12
  12
  • I dagens IT-samhälle kan du sitta i USA och skriva, sedan få det att se ut som om det kommer från Ryssland. Jag tror på USA som vill få igång ett krig. Det har varit fred för länge så oligarkerna inom vapenindustrin har inte tjänat några dollar. Och presidenten gör som oligarkerna vill eftersom det är dom som betalade valrörelsen

   29
   6
   • Vill USA få till ett krig med ryssarna behöver de bara parkera en jagare utanför Sevastopol så kommer ryssarna för eller senare försöka sänka henne.

    9
    3
   • Oligarkerna i USA tjänar grova pengar på Covid 19 varje dag, Oligarkerna i
    Ryssland är antingen inspärrade eller i vart fall vingklippta så att dom inte
    kan skada Putins March mot Världsherravälde!

    8
    3
 2. Media springer nu den ryska desinformationskampanjen ärenden genom sina spekulationer hit och dit. Svenska militärer gör samma sak när de säger att det är låg risk för konfrontation. Spekulationer.
  Var tysta och gör det ni gör, men sluta spekulera. Berätta fakta som går att berätta.

  F ö 6 Ropusha är lika med en förstärkt bataljonsstridsgrupp. Inte mycket, möjligen tillräckligt att ta Fårö med. Om de överhuvudtaget kommer över. Det räcker med en ubåt för att göra detta omöjligt.

  Det finns en sak som stör väldigt mycket just nu och det är all rapportering kring det som sker, samtidigt som krismedvetenheten hos allmänheten verkar otroligt låg. Det är som om det spelas upp en teater där allmänheten endast är en åskådare.

  27
  2
  • Jag ska säga att ryssarna skiter blankt i Sverige. Det regeringen med Hultqvist i spetsen som vill visa världen hur viktiga vårt lilla land är. Om ryssarna vill inta Sverige kan dom göra som muslimerna, gå via migrationsverket

   27
   4
   • Tror jag inte en sekund på, landet Sverige och det Svenska folket struntar dom nog
    i, människovärdet har aldrig stått högt hos Ryssarna, men dom vill nog jävligt gärna flytta ut gränsen till Västerhavet!

    10
    6
   • ”Jag ska säga att ryssarna skiter blankt i Sverige.”

    Nej du, det gör dom definitivt inte, dom tom dikterar säkerhetspolitiken för Sverige (och Finland) med sitt krav att vi inte får gå med i Nato.

    Sen är Gotland strategiskt viktigt ur militär synpunkt. Till en liten enklav som Kaliningrad (tillerkänt Ryssland folkrättsligt korrekt i och med Potsdamprotokollet) kan Gotland vara ett utmärkt komplement för att förstärka sina Östersjöflotta.

    Att Ryssland skulle attackera Sverige militär ser jag dock inte som sannolikt, vare sig Sverige är alliansfritt eller börjar närma sig Nato. Men Gotland är en munsbit för ryska statsledningen.

    Ska tillägga att du inte kritiseras för detta. Är du icke-kränkt nu?

    9
    6
 3. Putins trollsvans som vräker ur sitt hat mot västvärlden och dess demokratiska värderingar; ska bara vara glada att dom bor här. Diametrala, motsvarande oppositionella regimkritiska yttringar hade dom bara kunnat drömma om att få yttra under diktatorn Putin och hans våldsdyrkande militära frälse. Det är det som ger mig känslan att de här trollen egentligen inte är äkta Sverigevänner eller försvarare av vårt fosterland; utan i grund och botten rödbrunsmetad gammelkommunistisk smörja; oklart vilken avfallsanläggning dom kommer från.

  Men det är emellanåt ganska skoj att läsa hur frustrerade dom är, tomma på kunskap om grundläggande internationell rätt och desperata försök att vända allt till diktaturens fördel. Inget av deras litterära opus har övertygat mig om att ens börja tänka om. Jag blir bara mer övertygad om vilken mörk diktatur Ryssland har blivit. Putin är populär? Självklart, i ett land där man mular igen käften på oppositionen, riggar valen och oppositionella tvingas till tystnad eller lämna landet. Seriöst, hade ni Putinkommunister förväntat er något annat? Putin är liksom vår PK-junta en kompakt förtryckare av oppositionella, med diverse härskartekniker som osynliggörande och förlöjligande av Sverigevänner som seriöst försöker rädda vårt gamla älskade fosterland.

  Fredsrörelsen av idag startade i början av 1800-talet i USA och England, och 1892 bildades IPB, Internationella fredsbyrån; strax därefter arrangerades den första mellanstatliga nedrustningskonferensen. Initiativet till icke-spridningsavtalet om kärnvapen från 1968 togs av Republiken Irland; det är såklart inte Sovjetunionens förtjänst att avtalet kom på plats. Ryssen skiter blankt i pacta sunt servanda. Men dom har en liknande rättslig princip som dom och deras putinistiska kommunistsvans på bloggen följer slaviskt och mekaniskt: ”Slakta och strunt i andra”

  Putinfjäskarna, eller ja, i vart fall flertalet av dom, på bloggen betraktar jag som sprungna ur samma helveteshåla som vår svenska PK-smörja. Gammelkommunism, PK-ism, förtryck och andra liknande diktatoriska symtom är vad som karaktäriserar både Putinismen och Sosserismen. Men några genuina frihetsivrare och Sverigevänner är dom dessvärre inte. Och kommer dom aldrig att vara. Både svenska sossar och Putins trollsvans här på bloggen bekräftar att bloggar som Petterssons behövs mer än någonsin, för upplysning av korrekta fakta och med väl underbyggda källor/länkar.

  Bara en slutlig fråga/uppmaning till er gammelkommunistiska Putinfjäskare; ställ lite frågor till Sandor Herold vars föräldrar tvingades fly undan den kommunistiska/ryska attacken på Ungern 1956! Då var han 4-5 år gammal bara, världen bäste Sandor. Kom igen nu, tuffingar, visa er på styva linan och våga rikta svansföringen mot offer för Östblockets äckliga kommunistiska avarter.

  20
  25
  • Det du skriver kränker mig. Vad som hände 56 och 68 är inget som har med dagens ryssar att göra. Sådan jämförelse är förbannat korkad. Inde dömer du dagens amerikanare för att deras förfäder dödade indianer och höll svarta som slavar. Jag föddes 56 och var tolv år 68, ska jag lastas för vad den ryska militären gjorde då, är det det du menar? Jag är övertygad om att det svenska hatet mot Ryssland kommer ur nederlaget vid Poltava då Sveriges tid som stormakt grusades av ryssarna

   17
   9
  • Putin var hemlig medlem i Stasi under tiden han som KGB-agent var stationerad i Dresden i DDR. Han stack tillbaka till Moskva i tid strax innan DDR upphörde.

   6
   3
  • Peter Kostin skriver:
   16 JANUARI, 2022 KL. 16:14

   Jag har inget emot ryssar som individer, har skrivit det ett antal gånger i mina kommentarer, men du verkar ha hoppat över dom formuleringarna. Min kritik är i förstone riktad mot ryska statsledningen och dess svans av kommentarer här. Att du känner dig kränkt av att jag kritiserar ryska staten är inte mitt problem, det är ett problem för din terapeut.

   7
   8
 4. Vidarebefordrar Pettersson ”Fake news”?

  Friday’s cyberattack targeting Ukrainian government agencies was carried out by a group linked to Belarusian intelligence services – and not by Russians, as originally claimed – according to a senior Kiev security official.

  ”Our preliminary belief is that the group UNC1151 may be involved in this attack,” the deputy secretary of Ukraine’s National Security and Defense Council, Sergey Demedyuk, said in a written comment to Reuters.

  18
  5
  • Varför kallar du mitt inlägg ”Fake News” trots att jag länkar till källan vilket inte du gör.

   Din ”källa” verkar vara en pensionär som kom med nyheten 12 timmar innan det officiella tillkännagivandet.

   12
   15
   • ”Our preliminary belief is that the group UNC1151 may be involved in this attack,” the deputy secretary of Ukraine’s National Security and Defense Council, Sergey Demedyuk, said in a written comment to Reuters.

    12
    3
   • ”All the evidence points to Russia being behind the cyberattack,” the digital transformation ministry said in a statement. ”Moscow is continuing to wage a hybrid war.”

    Sedan tror jag inte Belarus gör något utan order från Putin eller också sitter det ryssar i Minsk.

    8
    13
   • Pettersson skriver:
    16 JANUARI, 2022 KL. 13:07

    ”Varför kallar du mitt inlägg ”Fake News” trots att jag länkar till källan vilket inte du gör.”

    Därför att han saknar hållbar argumentation, med trovärdiga källor. Då brukar man ta till andra knep, som att höja rösten eller som här, verbala härskartekniker av typen ”Fake News”. Denne putinist uppvisar alla kardinalsymtom på ett gammelkommunistiskt bloggtroll.

    4
    6

Kommentera