Syrien på väg in i värmen igen när israelisk gas pumpas till Libanon

UTRIKES. Syriens president Bashar al-Assad går med på att israelisk gas förs i ledning till Libanon via syriskt område. Affären har vidsträckta politiska konsekvenser, och innebär bland annat att USA häver sitt snart tioåriga embargo mot al-Assads diktatur, rapporterar Jerusalem-Post, DN med flera.

Israelisk naturgasplattform i Medelhavet

Planerna kunde inte föras i hamn utan klartecken från Vita huset, eftersom Israels gasfält i Medelhavet, Tamar och Leviathan, för drygt ett år sedan köptes av USA:s energijätte Chevron.

Detaljerna slutförhandlades under veckoslutet av president Joe Bidens energiexpert Adam Hochstein. En rad länder, flera av dem i luven på varandra för övrigt, har enats om den oväntade energimodellen för Libanon, som saknar diplomatiska relationer till Israel. Motivet för dem alla, inte minst den syriska regimens beskyddare Ryssland, är att hindra Iran från att skaffa sig monopol på Libanons energiförsörjning.

Israelisk gas löper sedan ett par år i ledning till Jordanien. Därifrån är den tänkt att ledas norrut till Syrien och sedan till Libanon. Regeringen i Beirut förnekar uppgifterna och hävdar att endast egyptisk, inte israelisk, gas kommer att pumpas via systemet.

Under de senaste två åren har Libanons energiförsörjning kollapsat. Skolor och ämbetsverk kan i bästa fall räkna med elektricitet ett par timmar om dagen, privatbostäder mindre än så. Bilister övernattar i sina bilar i kroniska köer kring bensinstationerna.

Iran, som har stora gas- och oljeöverskott på grund av USA:s sanktioner, och som dominerar libanesisk politik via Hizbollah-rörelsen, började i somras skicka dieselolja till Libanon, dels sjövägen, dels med tankbilar via Syrien.

Då detta skedde började USA agera med stor iver för att erbjuda Libanon ett alternativ. Ett exklusivt beroende av iransk energi skulle knyta Libanon ännu närmare Iran, något alla inblandade vill undvika.

Israel har under flera år attackerat iranska energitransporter till Syrien. Enligt uppgifter i Jerusalem har Israel nu lovat att upphöra med sådana attacker, förutsatt att det inte rör sig om vapentransporter.

För Bashar al-Assad är detta en stor framgång. Att han som likställd partner förhandlat med både stormakter och regionala rivaler betyder att hans tid som internationell paria lider mot sitt slut.

al-Assads mest oförsonlige motståndare, den turkiske presidenten Racep Tayyip Erdogan, lät nyligen förstå att han är redo att lappa ihop relationerna till al-Assad, och Arabförbundet väntas under våren välkomna Syrien tillbaka i kretsen.

-Pettersson säger att under Israels kontinentalsockeln finns enorma fyndigheter med gas och om inte det är nog har Israel funnit jättelika oljereserver i oljeskiffer under slättlandet söder om Beit Shemesh. Mängden olja i skiffret är av samma storleksordning som de saudiarabiska oljereserverna på 260 miljarder fat.

Den ryska koncernen Gazprom kommer att delta i tillverkning och exporten av flytande gas från Israels kontinentalsockel, om inget hänt den senaste tiden som ändrar på detta. Memorandumet är undertecknat av det israelska bolaget Tamar, det sydkoreanska företaget Levant LNG Marketing Corporation, två norska partners och Gazproms schweiziske avdelning. Även tyska, amerikanska, arabiska och norska företag är inblandade. Gasen började utvinnas år 2013 så Israel har kommit en bra bit på väg.

Israel kommer att leverera till Turkiet och södra Europa och bli en maktfaktor olje och gasmarknaden. Även Egypten har stora fyndigheter i sin del av Medelhavet och de araber som kallas ”palestinier” har en del utanför Gaza.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “Syrien på väg in i värmen igen när israelisk gas pumpas till Libanon

 1. Kul att höra att detta blir av. Då kan vi nu med gott samvete skicka hem alla syrier eftersom Israel skulle aldrig bygga en gasledning i ett land som befinner sig i krig.

 2. Ska vi anta att gasen utanför Gaza blir kvar under medelhavet eftersom man inte kan komma överens om vems bankkonto mest korruption ska hamna på.

  11
  • Rent juridiskt tillhör fyndigheterna utanför Gaza Israel eftersom Gaza är israeliskt territorium som ockuperades av den egyptiska armén 1948.

 3. Du tror inte Israel stänger av gasen om president Assad inte följer avtalet?

  I detta fall är jag övertygad om att Israel vet vad dom gör.

  10
  2
 4. Så Assad har alltså ”gått med på” detta. Snacka om straffspark ! Då har han ju fullständig kontroll över flödet och i förlängningen även inflytande över både Israel och Libanon.

  15
  2

Kommentera