Det oljeeldade Karlshamnsverket igång igen

ELFÖRSÖRJNING. Driftstoppet för en Ringhals reaktor 3 har lett till att Svenska kraftnät begärt att kraftproducenten Uniper ska vara redo att köra igång det oljeeldade reservaggregatet i Karlshamn med två timmars varsel. Det handlar om att säkra tillräckliga marginaler i den svenska kraftbalansen, skriver Svenska kraftnät i ett meddelande på elbörsen Nord Pools sajt.

Meddelandet kommer sedan ett produktionsstopp i en av Ringhals reaktor 3 dragit ut på tiden, vilket bidragit till att trycka upp måndagens timpriser för el på Nord Pool till över 3 kronor under större delen av dagen. Det är de högsta priserna sedan pristopparna före julhelgen.

Tekniker på kärnkraftverket Ringhals har i helgen lokaliserat det elektroniska fel som utlöste snabbstoppet i reaktor 3 i torsdags. Prognosen är att reaktorn kan köras igång vid midnatt på måndag.

Ringhals 3 stoppades också i onsdags kväll förra veckan. Orsaken lokaliserades då till en av styrstavarna som löstes ut på grund av ett signalfel. Återstarten inleddes i lördags och reaktorn var tillbaka i full produktion i tisdags. Innan dessa oplanerade stopp var det nio år sedan föregående stopp som inte var planerat.

-Pettersson fattar inte den svenska energimarknaden. När jag tittar idag så leverera vindkraften runt 10 procent av Sveriges förbrukning, det är mindre än hälften av det normala, men det är ett par dagars stopp på Ringhals 3 som är orsak till problemen och de höga priserna och att Sverige importerar fulel från Litauen och Polen.

Att Sverige stängt sex fungerande kärnkraftsreaktorer har tydligen ingen betydelse. De två reaktorerna i Barsebäck stängdes redan 1999 respektive 2005. Dessutom stängdes två reaktorer i Oskarshamn 2015 respektive 2017 och ytterligare två reaktorer i Ringhals den 30 december 2019 respektive den 31 december 2020.

Idag, när Karlshamnsverket väl startade på måndagen var det inte på uppdrag av Svenska kraftnät. Utan på grund av att det höga elpriset signalerar att det är brist på el. Svenska kraftnät hade begärt att Karlshamnsverket ska vara redo att köra igång med två timmars varsel. Men när anläggningen väl startade på måndagen var det inte på uppdrag av Svenska kraftnät.

Karlshamnsverket kan nämligen också starta av ett annat skäl. Det är när elpriset blir så högt att det signalerar att det är brist på el.

– Effektreserven på 562 megawatt ligger i två timmars beredskap från klockan fem i morse. Resterande kapacitet på 96 megawatt, som inte är reserverad för effektreserven, är tillgänglig för elmarknaden och där har elmarknaden budat in drift under dagen, säger Unipers presschef Torbjörn Larsson.

Karlshamnsverket ingår i den multinationella energikoncernen Uniper. Mellan den 16 november och 15 mars varje år har anläggningen uppdraget att vara reservkraftverk åt Svenska kraftnät.

Men även under den tiden och resten av året kan Karlshamnsverket alltså starta ändå för att producera el när elpriset blir tillräckligt högt. Beroende på om anläggningen kör ett eller två block går det åt mellan 70 000 och 140 000 liter olja i timmen.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Det oljeeldade Karlshamnsverket igång igen

 1. Nu igen?
  Varför har vi inte el, det skall ju vindsnurrorna se till, det har ju de som också är snurriga utlovat.

  De som hävdar att vi inte skall ha kärnkraft, visar bara sin oförmåga att tänka klart.

 2. Hade Ringhals 1 och 2 fortfarande varit i drift hade ingen pratat om ett litet driftstopp på 3an.

 3. Utan de maktpilska social”demokraterna” hade detta inte varit möjligt. Vänsterdyngan måste bort!

  25
 4. Förbannade infantila IDIOTER. Åt helvete med miljöpartiet och sossarna. Dom har inte hjärnceller så det räcker. Det har dom bevisat nu. Dom borde åtalas allihop.
  Kör igång alla befintliga kärnkraftverk och bygg nya så vi klarar vår elförsörjning året runt oavsett väder. Vi ska INTE vara beroende av oljekraftverk och vi ska INTE vara beroende av andra länder. Har vi överskott på el kan vi sälja men vi ska ALDRIG NÅNSIN köpa el.

  33
 5. Lorenz Tovatt skriver väl på twitter hur stolt han är att man lagt ner kärnkraften, I Västerås vill man bygga nytt polishus ,man har tomt för detta men nu har Mälarenergi överklagat bygget. man tror inte det kommer finnas El. Hur i h-te kan denna lekstuga få fortsätta jag anser detta äventyrar rikets säkerhet kinesiks bolag köper upp Våra statligt subventionerade Vindkraftverk som man tar ut på straffskatt från kärnkraftsel och anser den är olönsam slutkonsument av el får betala detta hyckleri på elfakturan.. NU måste någon instans gå in och styra upp

  37
 6. Vedeldning och oljeeldning i större utsträckning
  än på många årtionden och högsta koldioxidutsläppen sedan tidigt 1980 tal.
  Paradoxalt nog är anledningen till detta Miljöpartiet
  till 100%, grattis Per Bolund och Märta Stenevi till
  ett utomordentligt miljöarbete.
  Ni framstår som ett stort skämt och det förtjänar ni.
  Hoppas verkligen vi slipper se er i svensk politik i framtiden.
  Ni är efter era gärningar dessutom dom största miljöbovarna på många årtionden.
  Känns bra att svenska folket fick se era resultat så
  fort, nu är jag helt säker på att ingen röstar på er galna politik längre.

  51
 7. Sverige och dess energipolitik styrs av omogna, kaxiga, uppkäftiga och okunniga 2-wattare ifrån sekten MP !

  45

Kommentera