Dagens tankeställare 55

INSÄNDARE. Rune Holmström är född 1963 i Helsingfors. Förutom några år på universitet har han avverkat närmare 40 anställningar, bl.a. som däcksmatros och stamofficer, nattvakt, bartender och bananplockare. Rune har gett ut tre romaner och skrivit både det ena och det andra i press och på nätet på finska. Nu vill Rune delge oss en tankeställare då och då.

En av Runes inspirationskällor är Jan Fridegård: ”Jag har en del saker som jag måste skriva av mig. Det tror ni inte att jag kan, era jävlar, men vänta bara ska ni få se.”

Rune Holmström

Dagens tankeställare 55

Under mina två vintrar i armén hörde jag ett och samma rykte sprida sig vid tre olika tillfällen ute i skogarna. Enligt pratet skulle det vara förbjudet i lag att tvinga beväringar att övernatta i tält om det var kallare än –20 grader. Eller -25. Eller -27, allt enligt omständigheterna. Alltid var det någon som kom på tanken, som sedan spred sig snabbt. Eftersom många killar innerligt önskade att det skulle vara sant, så måste det vara sant.

Som om vi 1 000 gubbar skulle avbryta fältmanövern och hastigt ta oss till kasernens värme? För lite frasigt väders skull?
En gång råkade en rävaktig fältväbel höra tramset och sa det uppenbara: ”Om herrarna inte vill sova i tält så är det fritt fram att lägga sig i snödrivan.”

Rune Holmström

Svenska Frivilligkåren, över 8 000 svenska frivilliga och drygt 700 norrmän tjänstgjorde 1939-1940 i Svenska frivilligkåren vid Märkäjärvi på Salla-fronten.
Läs mer.

Fronten närmast Stockholm! Vid belägringen av den sovjetiska fästningen på Hangöudd andra halvåret 1941 deltog omkring 900 svenska frivilliga i Svenska frivilligbataljonen.
Läs mer

De svenska frivilliga i det lilla men tappra Svenska frivilligkompaniet såg fronttjänst både i Fjärrkarelens ödemarker 1942-1944 och i Nordens största fältslag på Karelska näset 1944.

***
Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Dagens tankeställare 55

 1. Ok, jag tar av mig hatten . Jag är inte sämre karl än ärkänner mina fel . Räknade fel på x antal månader . Du stiger i presbetygen .alltid trevligt att slänga käft med dig

 2. Du är helt ute och cyklar Pettersson , C.H dog 2010 av cancer i halsen . Läs på !!!

  • Förlåt. Jag hade gjort som du ville och läst på, men tydligen inte på samma ställe som du läser.

   ”Han avled den 15 december 2011 av lunginflammation, en komplikation av matstrupscancern. I enlighet med hans önskan, donerades hans kropp till medicinsk forskning.”

   https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Christopher_Hitchens

   Sedan undrar jag varför du lägger dessa kommentarer under Runes tankeställare?

 3. Odödlige Pettersson skulle behöva friska upp insikten med och läsa alster från Christopher Hichtens . Bra för dig uti dom sörmländska djungel miljöerna . Bra för vaccin debatten också .

  1
  3
  • Var det inte Christopher Hichtens som dog i lunginflammation år 2011 orsakad av covidvaccin?

   Annars har inte du en aning om vad jag läst och inte läst. Däremot borde du kolla källor och trovärdighet på det mumbo jumbo du sprider.

   3
   1

Kommentera