De tjänar mest i Sverige som offentliga försvarare

ADVOKATER & BROTTSLIGHET. De flesta misstänkta brottslingar har rätt till en offentlig försvarare som oftast betalas helt av staten eftersom kriminella sällan har några deklarerade inkomster eller tillgångar. Många kriminella får också tolkhjälp betald av staten. En offentlig försvarare har för närvarande en ersättning på 1.425 kronor per timme plus moms. Ersättningen bestäms av staten.

Fem advokater ligger på ett årsarvode som offentlig försvarare över 9 miljoner kronor. En av dessa, Viktor Banke, snuddar vid 11 miljoner kronor i ersättning för sitt uppdrag som offentlig försvarare under 2021, skriver Dagens Juridik.

Dagens Juridik har begärt ut från Domstolsverket listan på de 20 advokater som fått mest i ersättning som offentliga försvarare under 2021. Det som sticker ut är att advokater som försvarat misstänkta gängkriminella toppar listan.

De fem som ligger i topp på listan har fakturerat staten över 9 miljoner kronor i ersättning – men en av advokaterna sticker ut. Det är Viktor Banke som fakturerar nästan en miljon mer än Jonas Granfelt som fakturerat näst mest.

Totalt har Viktor Banke fakturerat drygt 10,8 miljoner kronor. Under året har han haft flera stora och uppmärksammade mål bland annat avslutades målet mot rapparen Frej Larsson med en friande dom i Högsta Domstolen. Han har även varit en av försvararna vid större gängrelaterade mål där bevis från det krypterade chattverktyget Encrochat hamnat i blickfånget. Året innan, 2020, fakturerade Viktor Banke för drygt 8,6 miljoner kronor som offentlig försvarare.

Advokat Jonas Granfelt fakturerade år 2019 och 2020 för drygt 8,5 miljoner kronor respektive cirka 8,7 miljoner kronor. För året 2021 fakturerade advokat Jonas Granfeldt för nära 10 miljoner kronor. Även Jonas Granfelt har tagit uppdraget som försvarare för misstänkta i gängrelaterad brottslighet, bland annat det stora gängmordsärendet i Norrköping, där han företräder en 30-åring som pekar ut av åklagaren som en ledargestalt. Mannen dömdes till livstids fängelse för bland annat mord.

Jonas Granfelt har även försvarat en företagare i Sollefteå som dömdes tidigare i Ångermanlands tingsrätt till fängelsestraff för grov ekonomisk brottslighet men som friades i december av Hovrätten för nedre Norrland.

Advokat Neo Barsoum Barstedt har fakturerat nära 9,8 miljoner kronor under 2021 som offentlig försvarare, vilket var något högre än under fjolåret när han fakturerade drygt 8 miljoner kronor. Det mest uppmärksammade målet han agerade som försvarare i under 2021 var ett vapenbrottsmål med samband till mordet på den 12-åriga flickan i Norsborg den 2 augusti 2020. Mannen som Neo Barsoum Barstedt försvarade dömdes för grovt vapenbrott i september 2021.

Advokat Gabriel Barsoum har fakturerat för drygt 9 miljoner kronor under 2021, vilket var betydligt mer än det innan då han inte ens förekom på listan över Sveriges 20 bäst betalda offentliga försvarare. Under 2021 var han dels försvarare i det uppmärksammade målet mot Vårbynätverket. Mannen dömdes till fängelse i två år för bland annat grovt vapenbrott och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Även advokat Max Ahlgren har fakturerat för över 9 miljoner kronor under 2021. Inte heller han fanns med bland de 20 bäst betalda offentliga försvararna under 2020. Max Ahlgren är en av försvararna i det uppmärksammade Falcon Funds-målet där huvudmannen dömdes i mars 2021 till fängelse för bland annat grov trolöshet mot huvudman.

Thomas Bodström, 3:a från slutet är den f.d. socialdemokratiske politikern.

Om rättsprocessen…

-Pettersson uppskattar att Viktor Banke eller hans hantlangar arbetar 7.600 timmar per år om de inte saltar fakturorna…

Jag har svårt att förstå varför en advokat som försvarar yrkeskriminella ska få debitera 1.425 kronor per timme, hälften vore mer än nog.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “De tjänar mest i Sverige som offentliga försvarare

 1. Victor Banke har också varit en stor aktivist för ohejdad invällnig från Mena. Då tjänade han pengar på att överklaga utvisningsbeslut nu stoppar han fickorna fulla med pengar av resultatet från hans förra aktivism.

  Att Victor Banke är en ytterst obehaglig individ råder det ingen tvekan om.

 2. Det skulle vara upphandling av advokattjänster, precis som allt annat i offentlig verksamhet. Varför ska kriminella som bidrar minst till samhället få kosta mest?
  Sätt ett tak på 500kr/tim för avokat. De som vill ha stjärnadvokaterna kan betala själva.
  Försökte driva denna fråga när jag jobbade politiskt. Det var dömt att misslyckas från början. De som bestämmer i samhället, juristerna, vill inte släppa ifrån sig dessa lättförtjänta pengar.

 3. Endast svenska medborgare som betalat skatt, borde i rättvisans namn få offentlig försvarare.Men inte för mer än de hade betalt in i skatt.
  Punktsvetsarens ekvation om förtjänst går annars inte ihop.

  13
  1
 4. Samhällstjyvarna frodas likt löss i spåren efter lögnaktiga politiker, men det är inte dessa tjyvar
  som Media jagar när dom ska göra sig till att spela goda, nej då är det företagsledare som
  tjänar mycket pengar som ska hängas ut och begabbas??

  11
  1

Kommentera