Regeringen stryker krav på mångfald

INRIKES. Filminstitutet ska säkra den konstnärliga friheten, enligt nya direktiv från regeringen. ”Väldigt positivt för den kreativa atmosfären i filmbranschen”, säger filmproducenten Lena Rehnberg, som hoppas på mindre självcensur i branschen, rapporterar Svenska Dagbladet, bakom betalvägg.

Det finns flera brister när det gäller den konstnärliga friheten i Sverige. Kulturen förväntas vara ”nyttig” och politiker vill kunna använda den som ett instrument för att uppnå diverse mål. Kulturskapare känner sig styrda.

Det var kontentan av en uppmärksammad rapport från Myndigheten för kulturanalys som presenterades i somras.

En uppmärksammad rapport från Myndigheten för kulturanalys slog i somras fast att kulturskapare känner sig styrda av ideologiska mål.

I praktiken är alla som vill spela in långfilm i Sverige beroende av bidrag från Filminstitutet. Enligt rapporten uppgav många filmskapare att de tvingats politiskt anpassa sin konstnärliga verksamhet för att få bidrag. 43 procent uppger att de någon gång har avstått från att söka bidrag eftersom de uppfattat det som att bedömningskriterier stått i konflikt med konstnärlig frihet.

Enligt regeringens nya riktlinjer för 2022 ska Filminstitutet redovisa vilka åtgärder man vidtagit ”för att säkra den konstnärliga friheten inom ramen för bidragsgivningen”, skriver SvD.

Dessutom har regeringen strukit en formulering om att Filminstitutet ska ”integrera ett jämställdhets-, mångfalds- och barnperspektiv” i sin verksamhet.

Långfilmsproducenten Lena Rehnberg, som har varit kritisk till den ökande självcensuren och genusfixeringen, är en av dem som välkomnar ändringen. – Det här är stort. Det är väldigt positivt för den kreativa atmosfären i filmbranschen. Om detta förändras i realiteten så kan vi skala bort en del av självcensuren, hoppas jag, säger hon till SvD.

-Pettersson säger att ”Myndigheten för kulturanalys” som jag inte ens visste fanns och kostar en massa miljoner…

Undrar om Dan Park kommer att omfattas av den konstnärliga friheten i framtiden eller om det bara ska gälla vänsterblivna?

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

3 thoughts on “Regeringen stryker krav på mångfald

 1. Regeringen behöver ävan ändra lagen ifrån 1975 gällande mångfald.
  Funnits tydliga bevis i ett par decennier nu att det inte fungerat men ändå fyller vi på med människor som förstör vårt land.

  25
  • Intressant detta med medicin mot influensa, om det var Asiaten elle Hongkong varianten som var aktuell minns jag ej men jag blev sjuk
   .
   Nyligen hemkommen från tropikerna hade jag malariatabletter kvar och eftersom symtomen var lika malaria så tog jag dessa tabletter och var på benen igen efter tre dygn.

   Min hustru, sjuksköterska fick samma problem efter några dagar så jag sa ta malariatabletter.
   Naturligtvis gjorde hon inte det, hon var ju indoktrinerad, fanns ingen evidence/bevis att klorokinfosfat skulle vara bra vid influensa, hon var sjuk i 10 dygn.

   Huruvida malariamedicin eller Ivermectin skulle vara verksamt mot C-19 finns väl inte nu heller något evidence för, fast osvuret är bäst.

   7
   2

Kommentera