Partitillhörighet kopplas till tro på konspirationsteorier

INRIKES. Svenskarnas förtroende för vaccin är förhållandevis högt medan åsikterna kring Estoniakatastrofen och coronavirusets ursprung går isär. Det visar en undersökning om svenskarnas tro som Kantar Sifo gjort för Föreningen Vetenskap och folkbildning (VoF).

Nästan var sjätte person i Sverige är inte övertygad om att människan ligger bakom en global uppvärmning, uppfattningen att coronaviruset spreds avsiktligt är dubbelt så vanlig hos kristdemokrater som hos socialdemokrater eller moderater, och nästan varannan sverigedemokrat menar att mänskligheten består av raser med olika medfödda personlighetegenskaper. Allt detta och mycket mer framgår av 2021 års VoF-undersökning.

I september 2021 genomförde VoF en stor uppföljning till VoF-undersökningen från 2015, i samarbete med Kantar Sifo. 2 500 personer i ett representativt urval av svenska folket intervjuades om sin inställning till olika ämnen där vetenskap och pseudovetenskap ofta kolliderar. Resultatet har delats in i ett antal kategorier: hälsa och sjukdom (inklusive coronapandemin), miljö, konspirationsteorier, tro, miljö, och människan. Svaren har analyserats i flera dimensioner som ålder, utbildningsnivå, var man bor och partisympatier.

Vissa resultat är positiva: till exempel är förtroendet för vaccin relativt högt och inställningen till vetenskap är förhållandevis god. Andra områden är mer oroande: rasistiska missuppfattningar och antisemitism förekommer, och kunskapen om vad som är vetenskapligt brister. Lägre utbildningsnivå hänger generellt samman med vetenskapsförakt och tro på paranormala fenomen.

I undersökningen fick deltagarna beskriva sin syn på frågor som miljö, tro och konspirationsteorier, något som kopplas till bland annat partitillhörighet och utbildningsnivå. Resultatet visar bland annat att SD-väljare tenderar att tro mer på konspirationsteorierna som presenterades i intervjuerna. Nästan varannan av de tillfrågade tycker att mänskligheten består av olika raser med medfödda personlighetsegenskaper.

Dessutom tror en betydligt högre andel KD-anhängare att covid-19 spreds medvetet jämfört med S- och M-sympatisörer. I undersökningen ingår även en fråga om global uppvärmning, där flest väljare från V och MP svarar instämmande på frågan att det pågår en sådan.

Precis som i 2015 års undersökning så framstår ett klart samband mellan politisk tillhörighet och åsikter om vad som är fakta. Dessa uppfattningar verkar i stor utsträckning drivas av identitet snarare än av rationellt tänkande.

-Pettersson tror inte ett dugg på konspirationsteorier mer än att de är teorier om sammansvärjningar av olika slag. Många väljer ut den fakta som passar ihop med teorin, att de fokuserar på detaljer och bisaker som verkar orimliga för att så tvivel om en hel händelse och glömmer helheten.

Men vi får inte glömma att politiker, tjänstemän, företagsledare, journalister och andra faktiskt ljuger, men inte alltid.

Jag tror mer på att allt konstigt som händer beror på inkompetens, vanliga misstag, fanatism eller helt enkelt sker av en slump. Varför skulle olika politiska system, partier, politiker, forskare, företagare, vetenskapsmän, läkare, sjukvårdspersonal, journalister och andra opinionsbildare komma överens om att lura folk med ett vaccin när de aldrig kommer överens om något annat.

Ett exempel kan vara de olika teorierna om corona-vaccinerna. Varför skulle politiker och företag över hela världen ljuga medvetet nu när de inte ljög om biverkningarna med Pandemrix-vaccinationerna mot svininfluensan eller Neurosedynskandalen med läkemedelssubstansen talidomid.

Det är bara att konstatera att det är skillnad på folk och folk, om det är en konspirationsteori vet jag ej…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “Partitillhörighet kopplas till tro på konspirationsteorier

 1. Föreningen VoF är absolut inget att ta på allvar – de är förvillare! Deras undersökningar är rent TRAMS! och har så varit i åratal – på sophögen bara!!!

  26
 2. Föreningen Vetenskap och folkbildning är en gäng charlataner med svår hybris. Att dessa vasaller bland annat pekat ut läkaren Annika Dahlqvist som Årets förvillare visar bara på deras djupa okunskap. Ännu värre är deras tro på att människan orsakar global uppvärmning. Solen strålar ut en effekt på 4·10^26 W varav 1,7·10^17 W träffar jorden. 400 YW (yottawatt) respektive 170 PW (petawatt). De flesta har nog hört talas om Tera (10^12, biljon) och möjligen Peta (10^15, biljard). De flesta är nog okunniga om Exa (10^18, triljon), Zetta (10^21, triljard) och Yotta (10^24, kavdriljon). Samtidigt uppgick världens totala elproduktion under 2018 till knappt 27 000 TWh vilket motsvarar 3 TW 24/7.

  Nej, jag tror inte att människan orsakar global uppvärmning. Däremot anser jag att vi ska vara rädda om miljön. Och nej, jag tror inte att COVID-19 spreds avsiktligt. Däremot anser jag att de är fullt möjligt att det kinesiska kommunistpartiet försökt framställa biologiska vapen.

  34
  2
 3. Och konspirationsteorin om att flyktinginvandring är lönsam är väl poppis på vänstersidan men den tar undersökningen inte upp, det gäller att hålla på värdegrunden då jag antar att det som vanligt är vi skattebetalare som står för notan.

  36
 4. Att det är medfött att mörda, spränga, våldta är nonsens.

  Är du normalbegåvad så betyder din omgivning som barn och tiden till 25 år hur du kommer att bete dig som vuxen.

  Ras, kulör på skinnet har inte med det att göra.Får du intutat i dig att du som tillhör en viss religion är förmer än andra och att det finns en Gud som förlåter dig allt ont du gör andra ej tillhöriga din tro, klan, ras, så tror du det.
  En liten del klipska nog att tänka själva, efterforska och begrunda kan komma på bättre tankar. Den stora massan följer slaviskt sina ledare med fåniga leenden på sina läppar bejakar de allt ledarna säger.
  Detta gäller ej bara religion utan också i den politiska sfären.

  33
 5. Dessa undersökningar bekräftar bara tanken att flera av människor är dumma, dåligt utbildade, inte nyfikna och lätta att indoktrineras.

  33
 6. Sedan är det ju så att som man frågar får man svar. Klimatfrågan är ett bra exempel. De kunde väl frågat om folk tror världen går under på grund av co2 detta århundrade? Då hade de troligen fått stollesvar med helt annan partifärg.

  33
  • Tony!
   SIFO, jag hade förr varit en av dem kvalificerade tyckare tills SD dök upp och jag två gånger ansåg dem vara värda att rösta på.
   Då förpassades jag till avfallshögen av SIFO,
   tror deras namn kommer av Sådan Information Förorsakar Oro.

   26
   • Tja detta uteslutande i sådana ”undersökningar” känner Stenbock igen. Fick under många år en bibba papper från någon firma,som fått i uppdrag av Hyresvärden,att ställa frågor. I början var dessa frågor riktade enbart för boendeområdet och vad som kunde förbättras.
    Efter hand blev det även andra ämnen som kom upp…. även politiska. Stenbock som är rak-fram svarade kritiskt.
    Sedan dess,dyker inga nya omfrågningar längre ner i min brevlåda. 😉

    15
 7. Konstigt ifall Sifo skulle göra en Represenativ undersökning, dom som annars bara
  brukar intervjua redan Frälsta för att få fram att Sossarna alltid ligger högre i opinionen
  än vad dom verkligen gör? Kom dom inte också fram till att dom mest bildade i landet
  bara består av Sossar och Miljöpartister? Fast det kan man ju undra över när man kan
  ser4 hur illa landet sköts och skötts ?

  40

Kommentera