Biden och Putin har samtalat

UTRIKES. USA:s president Joe Biden pratade med Rysslands president Vladimir Putin under 50 minuter på torsdagskvällen, rapporterar Reuters med flera.

Biden & Putin

Samtalet skedde via telefon.
Efter samtalet ser Biden fortsatt att det är möjligt att minska spänningarna mellan länderna på diplomatisk väg, men Biden ska också ha sagt att USA är redo att svara på ytterligare ryska avancemang i Ukraina.

Biden varnade enligt Vita huset Putin för ett robust svar från amerikanskt håll om Ryssland skulle invadera Ukraina, och sade att en nedtrappning behövs för att nå en diplomatisk lösning på dödläget. Biden ska också ha sagt att USA håller ögonen på mobiliseringen och förflyttningen av ryska styrkor i närheten av ukrainska gränsen.

Kreml uppger att samtalstonen skapat en god stämning inför de samtal som ska inledas efter årsskiftet. Putin hotade också för att eventuella nya sanktioner riktade mot Ryssland skulle vara ett ”kolossalt misstag”, och att Ryssland behöver se någon slags resultat.

USA och EU har sedan tidigare svarat med hot om hårda sanktioner och Ryssland har lagt fram en lista på krav man vill att USA och försvarsalliansen Nato skriver under. Kraven handlar bland annat om att Nato inte ska tillåtas utvidgas, och beskrivs av flera statsföreträdare i väst som ”omöjliga” att godta.

Kreml uppger att de är nöjda med samtalet, men Putin säger att han vill se ”konkreta resultat” i form av säkerhetsavtal med USA.

Samtalet mellan presidenterna ses som ett förberedande samtal innan de båda möts den 10 januari i Genève, mötet blir troligen på lägre nivå än presidenterna.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

3 thoughts on “Biden och Putin har samtalat

Kommentera