330 smittade på två veckor i Xian. Kina stänger ned totalt för 13 miljoner människor

PANDEMI. Trots tre dagar av lockdown i den Kinesiska staden Xi’an fortsätter smittspridningen att öka. Miljontals människor förbjuds nu från att lämna sina hem och cancersjuka nekas vård. Flera personer har även ställts till svars efter att ha vidtagit bristande åtgärder mot smittspridningen. Närmare 13 miljoner människor tvingades till en fullständig lockdown den 23 december i staden Xi’an, Shaanxi provinsen i Kina. Detta efter att man sett en ökad smittspridning där 330 personer smittats under två veckors tid. Det rapporterar The Guardian.

Invånarna förbjuds nu från att lämna staden utan tillstånd från arbetsgivare eller lokala myndigheter. Därav har flera inrikesflyg ställts in. Endast en person från varje hushåll får införskaffa förnödenheter, men bara varannan dag. I övrigt har endast personer med samhällsviktiga jobb lämna hemmet.

Vändpunkten för utbrottet har inte kommit ännu och därför är de strikta åtgärderna nödvändiga, säger Zhang Boli, som varit med och format Kinas coronastrategi, till The Guardian.

Flera personer har ställts tills svars på grund av den ökade smittspridningen. De anklagas för att inte ha vidtagit tillräckliga smittskyddsåtgärder, men det är oklart hur de kommer att straffas.

Ett sjukhus som behandlar cancersjukdomar slutade att ta emot patienter i samband med nedstängningarna. Även andra sjukhus har vidtagit liknande åtgärder.

I hela Kina rapporterades 140 nya fall under julafton, vilket är en ökning med 62 procent jämfört med dagen innan. Över hälften av de nya fallen hade spridits lokalt. Av de registrerade fallen upptäcktes 75 stycken i Xi’an. Det är det högsta antalet smittade som registrerats i staden under hela året.

Xi’an uppger att inga av de senaste fallen har orsakats av den nya omikronvarianten. De fall av omikron som rapporterats i landet har berört personer som varit på resor utomlands. Dessa fall har framförallt förekommit i de södra delarna av Kina.

Kina har ambition att inte ha några coronafall alls. Därför införs strikta restriktioner och masstestning av befolkningen när de märker att smittan ökar.

-Pettersson undrar varför kineserna är så extremt försiktiga, vet dom något som inte vi vet…

Xian i Kina

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

One thought on “330 smittade på två veckor i Xian. Kina stänger ned totalt för 13 miljoner människor

  1. De har väl testat vapn..hrm..viruset under lång tid på olika grupper av Uigurer och sett att det alltid muterar vidare för att till sist bli ordentligt smittsamt med hög dödlighet i alla testgrupperna..

    18
    2

Kommentera