30 år sedan Ondskans Imperium föll

HISTORIA. Ondskans imperium, är ett uttryck myntat 1983 av USA:s dåvarande president Ronald Reagan om Sovjetunionen. Idag är det 30 år sedan Sovjetunionens upplösning den 26 december 1991. Estland, Lettland och Litauen hade redan i september samma år åter blivit självständiga stater. Händelsen var också, i varje fall tillfälligt ett slut på det “Kalla kriget”.

När Michail Gorbatjov blev Sovjetunionens ledare i mars 1985 införde han reformprogrammen perestrojka och glasnost. Han hoppades på att hans reformer skulle rädda Sovjetunionens ekonomi, resultatet blev dock inte som han tänkte sig. Den ekonomiska förändringen ledde efter några år till livsmedelsbrist och svår inflation och den ökade demokratin ledde till att många grupper i olika delar av landet började kräva politisk frihet. I augusti 1991 gjorde åtta av Michail Gorbatjovs närmaste män en statskupp, den så kallade augustikuppen, och tog över makten. Kuppmakarna ville återinföra den gamla ordningen, men kuppen misslyckade, sedan stora delar av befolkningen, samt arméns och även den ryska delrepublikens president Boris Jeltsin gjort motstånd.

Efter kuppen kunde Michail Gorbatjov återgå till sin post, men hade i praktiken förlorat sin makt till Boris Jeltsin. Som Rysslands president erkände Boris Jeltsin de baltiska staternas självständighet och upplöste kommunistpartiet. Den 25 december 1991 upplöstes Sovjetunionen och ersattes av 15 självständiga stater, Armenien, Azerbajdzjan, Belarus, Estland, Georgien, Kazakstan, Kirgizistan, Lettland, Litauen, Moldavien, Ryssland, Tadzjikistan, Turkmenistan, Ukraina och Uzbekistan.

Sovjetunionen: Armenien, Azerbajdzjan, Belarus, Estland, Georgien, Kazakstan, Kirgizistan, Lettland, Litauen, Moldavien, Ryssland, Tadzjikistan, Turkmenistan, Ukraina och Uzbekistan.

Den gamle KGB-agenten, Ryska Federationens nuvarande president Vladimir Putin har ett nära och varmt förhållande till den sovjetiska historien. Enligt hans utsago var Sovjetunionens fall 1900-talets största geopolitiska katastrof.

Protest i Berlin år 2016. Foto: Adam Berry

-Pettersson noterar att på Sveriges Radio verkar man sörja…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

4 thoughts on “30 år sedan Ondskans Imperium föll

 1. Jag kommer ihåg hur vi levde under Sovjetunionens tid i Ryssland på landet…
  Min mamma var ingenjör och hade en brå lön men det gick inte att köpa någonting i butikerna. En enda var alltid full både av varor ocv folk- Systembolagets motsvarighet…
  Jag välkomnar verkligen att USSR föll…Konstigt nog blir det bättre för oss övriga vanliga ryssar boende på landet…Det var mina barndoms- och ungdomsminnen…
  Men kommer ihåg också hur skämdes jag se berusad Boris Eltsjin vinka från flygtrappan med skrattande amerikaner bakom ryggen…
  Ryssland började stiga upp från knäna när Putin kom…
  Min pensionerade mamma gillar honom och tycker att hennes liv blir bättre än tidigare utan honom.
  Jag som åker dit ofta ser hur Ryssland blir bättre och bättre…
  Så adjö Sovjetunionen…jag saknar dig inte…

  15
 2. I november 1989 jobbade jag på SAAB Linköping, hade inte fått någon riktig bostad så jag delade lägenhet med två andra SAABare. På kvällen den 9/11 tittade vi på nyheterna och fick då veta att Berlinmuren fallit. Jag tror att det var en av de händelser som påverkade mig väldigt mycket. Jag fick se hur folken bröt ner symbolen för kommunism. Freden hade kommit till östra Europa nästan 50 år efter att Tyskland kapitulerade.

  15
  1
 3. Sovjetunionen överlevde i 70 år tack vare centralmaktens starka säkerhetstjänst och är den sammanslutning av tidigare fria stater som i modern tid överlevt längst.

  EU har nu funnits i snart 30 år, mycket beroende på den starka tyska staten och dess ledare. När rasar EU och vi själva får börja bestämma över jordgubbar och gurka??

  24
 4. Nu är det andra tider. Reagans hemstat Kalifornien är genom invandring stabilt socialistisk och USA kommer med tiden kväsa all opposition.

  15

Kommentera