Dagens tankeställare 50

INSÄNDARE. Rune Holmström är född 1963 i Helsingfors. Förutom några år på universitet har han avverkat närmare 40 anställningar, bl.a. som däcksmatros och stamofficer, nattvakt, bartender och bananplockare. Rune har gett ut tre romaner och skrivit både det ena och det andra i press och på nätet på finska. Nu vill Rune delge oss en tankeställare då och då.

En av Runes inspirationskällor är Jan Fridegård: ”Jag har en del saker som jag måste skriva av mig. Det tror ni inte att jag kan, era jävlar, men vänta bara ska ni få se.”

Rune Holmström

Dagens tankeställare 50

Det här barndomsminnet kan låta klichéartat, men det kan inte hjälpas eftersom berättelsen är sann.

Nån gång i 11-12 års åldern bjöd en klasskamrat mig hem till sig efter skolan. Familjen bodde i Brunnsparken i en mysig åttarummare med havsutsikt. Farsan var överläkare, morsan kirurg – eller kanske var det tvärtom. Hur som helst, när vi steg in i tamburen trippade kompisens morsa just från köket mot salongen. Utan att visa en min sa hon ”Hej” åt sonen sin utan att stanna, mig bevärdigade hon inte med så mycket som en blick. Kvinnans högklackade skor ekade värdigt mot parketten. I handen bar hon en Dry Martini med en oliv. Något liknande hade jag knappt sett ens på tv.

Vi pojkar gick in på kompisens rum. På golvet hade han en plywoodskiva i storleken 1 x 1 meter där ett miniatyrtåg hade en perfekt cirkelbana att röra sig runt. Inget annat, inga färger, inga dekorationer. Vi satte oss på golvet, kompisen kopplade på transformatorn och satt sedan moltyst och stirrade på tågets enformiga färd.

Mitt eget barndomshem var trångt och obildat, men varje gång jag hade nån kompis med mig hem, så hälsade min morsa och småpratade en stund. ”Vad heter du? Vad jobbar din pappa med?”

Utan att förfalla till gammaldags proletärromantik måste jag säga att aldrig i livet skulle jag velat byta med den kompisen, oavsett hur skitrik släkten var.

Rune Holmström


***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

One thought on “Dagens tankeställare 50

  1. Rikedom är ej allenast pengar,en god uppfostran är av högre värde än den rikes inbillade överhöghet.

    19

Kommentera