Sverige kan få vaccindoser från Novavax efter nyår

PANDEMI. Sverige har bokat fyra miljoner doser av proteinvaccinet mot covid-19 från Novavax som nu har godkänts av Världshälsoorganisationen (WHO), säger vaccinsamordnare Richard Bergström till SVT Nyheter. Det är det nionde vaccinet som godkänts av WHO.

Bergström räknar med att EU kommer att ge grönt ljus för vaccinet på måndag. – Då ska vi i princip kunna få tillgång till doser på en gång. Men eftersom de haft tillverkningsproblem är jag inte helt säker på det – har vi tur kanske de dyker upp efter nyår, säger Bergström.

Vaccinet använder en annan teknik än de mRNA-vaccinenen från Moderna och Pfizer/Biontech som idag dominerar i Sverige.

Ett så kallat förstärkningsämne som ingår i vaccinet upptäcktes av ett forskarlag vid SLU på 80-talet och tillverkas nu i Uppsala hos Novavax.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “Sverige kan få vaccindoser från Novavax efter nyår

 1. Vilka eventuella biverkningar har Novavax? Jag googlade efter info men inte kan hitta någonting.
  Vet någon? Skriv här isåfall!

  • Proteinvacciner i sig är mycket vanliga och det finns redan flera som sedan länge är godkända mot andra virus, som t.ex hepatit-b och bältros. Dessa vaccin fungerar inte alls på samma sätt som t.ex mRNA/RNA vacciner, vilka i sammanhanget är relativt nya samt även ganska obeprövade. Vi känner dock alla till det tidigare utbrottet av narkolepsi (vid vaccineringen mot svininfluensa) och som jag tidigare skrivit om här, används samma adjuvans i ett annat av dessa proteinvaccin. inte i Novavax, men däremot i det som tillverkas av Sanofi & Glaxo Smith Kline.

   Efter detta tidigare utbrott av narkolepsi utfördes diverse forskning rörande detta, bl.a i Kanada, för att se ifall det fanns ett samband mellan sjukdomen och AS 03, den adjuvans som även nu alltså används i Sanofi & Glaxo Smith Klines vaccin mot sars-cov-2, samt släpptes det därefter en rapport om detta. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0264410X19305225

   Det finns alldeles säkert de som kan utläsa mycket mer än vad jag kan ur denna rapport, jag är bara en enkel lekman, men vad jag reagerade över är bl.a hur de i princip säger att även om risken finns, är den i princip försumbar, samtidigt som de dock till slut medger att ingen egentligen förstår någonting.

  • Kan även tillägga att de i denna rapport framhåller att ungefär hälften av de som vaccinerades mot svininfluensan, strax innan varit smittade av en undertyp av samma influensa, vilket deras immunförsvar därefter byggt antikroppar emot. När de senare vaccinerades mot svininfluensan utsattes deras immunförsvar för vad som kallas ”A dual role of infection and vaccination”. De smittades alltså ner med ett virus de redan tidigare smittats med, samt tillfördes därefter ett skydd de redan hade.

   Stämmer det så verkar det isf i mitt tycke oerhört viktigt att veta ifall man redan haft någon form av sars-covid och därför redan är immun, innan man vaccinerar sig. Vilket kan tyckas konstigt när man världen över ändå propagerar för att ALLA ska vaccinera sig..

 2. Ja vilken tur att ännu ett medel kan pumpas ut på marknaden
  Nu kan alla som känner sig dåliga få en spruta utan prut

 3. ja det är intressant att man nu har bestämt sig för att prongla ut ett vaccin spm är känt för att ge narkolepsi??
  och änu mer besvärande är att WHO tycker att det är lämpligt .
  eller är det rn tanke bakom tx at men erbjuder det till jihadisterna i tredje värden?

 4. Proteinvacciner använder sig av en s.k adjuvans, en ingrediens som används för att förstärka effekten av ett proteinvaccinet och får immunsystemet att vakna till. Det proteinvaccin som tillverkas av företaget Novavax innehåller en adjuvans, Matrix M, som har sitt ursprung i forskning på Sveriges Lantbruksuniversitet och har länge använts inom veterinärmedicinen, bland annat i influensavaccin för hästar.

  Det andra proteinbaserade vaccinet mot sars-cov-2 som tas fram av företagen Sanofi och Glaxo Smith Kline, innehåller däremot samma adjuvans (AS 03) som ingick i Pandemrix, det vaccin mot svininfluensa vilket tidigare ledde till att en mängd vaccinerade senare drabbades utav narkolepsi.

  27
  1

Kommentera