Vattenfall satsar stort i Danmark

ENERGIFÖRSÖRJNING. Vattenfall verkar inte ha lärt sig av sina förlustaffärer utomlands. Köpet av nederländska energibolaget Nuon blev en ekonomiskkatastrof, brunkolen i Tyskland likaså.

Statliga Vattenfalls vd Anna Borg tjänar 1 319 500 kronor – i månaden. Ja, ni har läst rätt. Lika mycket som 130 fattigpensionärer tillsammans. Ingen människa kan vara värd en sådan månadslön. Särskilt inte när det gäller Vattenfall med sina notoriskt vanskötta affärer. Hanteringen vid försäljningen av den tyska kolkraften till exempel kostade svenska skattebetalare minst 30 miljarder. Nuon 50 miljarder, Ringhals 1 och 2 skrevs av med 17 miljarder.

Nu ska Vattenfall investera nästan åtta miljarder kronor i de två havsbaserade vindkraftparkerna Vesterhav Syd och Nord i Danmark, meddelar bolaget.

Satsningen, som är Vattenfalls tredje stora projekt i rad i Danmark, väntas tillföra 344 megawatt fossilfri el till det danska energisystemet. Mängden motsvarar årsförbrukningen för över 350 000 danska hushåll.

”Vattenfall vill göra det möjligt att leva fossilfritt inom en generation och vi fortsätter att steg för steg närma oss målet genom projekt som till exempel Vesterhav Syd och Nord”, säger Anna Borg, Vattenfalls vd och koncernchef i ett pressmeddelande. Parkerna ska börja producera el senast i slutet av 2023.

-Pettersson säger att havsbaserad vindkraft är en riskabel affär och det är stora risker med förlustsnurrorna…, men, men inga problem, det är bara skattebetalarnas pengar man riskerar…

Vindkraft när det inte blåser är inte så bra, men det är inte bra när det blåser heller.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “Vattenfall satsar stort i Danmark

 1. ja till stor det var det väl Maud denna Centerpartiets industriminister. som med konstiga metoder tvingade vattenfall till konstiga affärer hela denna brunkol affären gick ut på att kärringen trode hon kunde påtvinga tyskarna co2 avgifter ??!! sen gick Sverige ytterligare en bonusförlust när kärringen köpte postnord!? utan att veta vad det var hon köpte . hon var heler inte intresserad av att förklara för kostutisonsutskotet vad hon sysslar med. så frågan om man kan lasta Vattenfall för den skit dom får . varge gång ett kärnkraftverk havererar så tvingar staten kraftverken att dner en massa pengar i olika fonder vilket gör att lönsamheten försvinervi bokföring.

 2. Det var bättre förr, när männen skötte politiken och kvinnorna ägnade sig år att laga husmanskost.
  Numera lagar kvinnorna känslosås på Helgeandsholmen och våra övriga anställda därstädes har lämnat det maskulina grillandet och kokar soppa på en spik för att på så sätt undvika att skada såväl djur som växter.
  Kvinnorna använder för övrigt inte längre den hopplöst obsoleta parfymen Chanel No 5 utan har helt gått över till känslosåsen – Elle Chanter No 68.

  28
  1
 3. Efter att ha sett Ekeroths andra film om vindkraft så känner man ju att om något kommer att kräva ett enormt servicebehov i framtiden så är det nog dessa snurror. Det kommer att vara ett ständigt bytande och fixande. Kanske det som är en av drivkrafterna bakom vindkraft? Det är mycket resurskrävande och inte bara i uppbyggnadsskedet utan för all framtid. Ur resursförbrukningssynpunkt vinner kärnkraft stort. Men har ett avfallsproblem, det finns ingen perfekt lösning. Men den som menar allvar med att det är människans resursförbrukning (all resursförbrukning kräver energi dessutom) som är problemet kan inte rimligen propagera för storskalig vindkarftsutbyggnad. Lite småskaliga snurror som är lätta att serva kanske kan funka här och där som komplement…

  29
  1

Kommentera