Putin säger att Ukraina inte betalat sina skulder till Sovjetunionen

UTRIKES. Den gamle KGB-agenten och nuvarande Ryska Federationens president Vladimir Putin har ett nära och varmt förhållande till den sovjetiska historien, enligt hans egna ord Sovjetunionens fall 1900-talets största geopolitiska katastrof.

Tsar Putin har ändrat lagen så han kan sitta i princip på livstid som president. Han har också ändrat lagen som ger honom och tidigare presidenter och deras familj åtalsimmunitet för brott som begås under personernas livstid. Det innebär bland annat att polisen inte kan gripa eller förhöra dem.

Nu anklagar anklagar Rysslands president Vladimir Putin Ukraina för att inte ha betalat en skuld från Sovjettiden, rapporterar Sveriges Radio. Den 25 december 1991 upplöstes Sovjetunionen och ersattes av 15 självständiga stater, (Armenien, Azerbajdzjan, Estland, Georgien, Kazakstan, Kirgizistan, Lettland, Litauen, Moldavien, Ryssland, Tadzjikistan, Turkmenistan, Ukraina, Uzbekistan och Vitryssland). Baltstaterna hade gjort sig fria något tidigare.

Enligt Putin betalade Ryssland alla skulder i det forna Sovjetunionen, inklusive Ukraina, mot att de forna republikerna skulle betala tillbaka senare. Men Ukraina har inte gjort det, säger Putin.

Men Ukraina ratificerade aldrig avtalet som gav Ryssland rätt till alla gamla sovjettillgångar.

När Putin och Ryssland annekterade Krim hänvisades det till historiska rättigheter, trots att Ryssland vid tre olika tillfällen (1991, 1994 och 1997) skrivit under avtal som garanterar Ukrainas gränser. Ryssland hade även ett hyresavtal med Ukraina om att få ha kvar militär/flottbasen i Sevastopol till år 2042.

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

16 thoughts on “Putin säger att Ukraina inte betalat sina skulder till Sovjetunionen

 1. Pettersson du är galen i ryssar Ryssland och Putin… Återigen konstiga kollager med Putin…Fattar du inte hur pinsamt det är… Du nöjer dig inte att folk i din egen blogg inte håller med dig…
  Och så överröstades läsarna med en massa inlägg om Ryssland och Putin…skrattretande…Du börjar bli förutsägbar

  1
  2
  • Jag förmedlar andras nyheter om Ryssland och Putin och jag har sagt till dig många gånger att jag gillar ryssar och Ryssland men jag gillar inte KGB-MANNEN. Att du gör det får stå för dig.

   Dessutom är ytterst få av våra inlägg om Putin, även om det varit några den senaste tiden.

 2. Pettersson hänvisar till Sveriges Radio som i sin tur HÄNVISAR TILL INGA KÄLLOR alls däremot nöjer sig att namnge att följande enligt Maria Persson Löfgren, rysslandskorrespondent:
  ” I en ny rysk TV-film anklagar Rysslands president Vladimir Putin Ukraina för att inte ha betalat en skuld från Sovjettiden.
  Enligt Putin betalade Ryssland alla skulder i det forna Sovjetunionen, inklusive Ukraina, mot att de forna republikerna skulle betala tillbaka senare. Men Ukraina har inte gjort det, säger Putin.
  Men Ukraina ratificerade aldrig avtalet som gav Ryssland rätt till alla gamla sovjettillgångar. ”
  https://petterssonsblogg.se/2021/12/14/putin-sager-att-ukraina-inte-betalat-sina-skulder-till-sovjetunionen/#more-394007

  Varför tror Pettersson så blint på henne och Sveriges Radio? Och alla andra tror på Pettersson? Eller gör Pettersson det när det passar till hans egen ärande ?
  Jag skulle gärna se en källa till Maria Persson Löfgrens info så jag mejlar henne så får vi se

  1
  2
  • Varför tror du att jag tror blint på Sveriges Radio?

   Även om jag kollar på Sputnik eller någon annan rysk sida, kan jag lita på dem?

   Om jag mejlar Putin och får svar, hur vet jag att han inte ljuger.

   Varför klagar du bara på mina inlägg om Ryssland, jag skriver likadant om andra länder?

 3. Här gäller den urgamla devisen “Den makten har, den svärdet bär.”
  Putin fortsätter så länge någon sätter bernklackarna, so, Kennedy gjorde mot Ники́та Серге́евич Хрущёв alltså Nikita Chrusjtjov

  5
  1
 4. Jag vet inte, Pettersson, om det är demokrati om väljarna inte kan välja vem de vill? Jag tycker exempel att det 22:a tillägget till den amerikanska konstistutionen är odemokratisk.

  7
  1
 5. Eftersom Sovjetunionen var en ryskcentrerad union där endast ryssar var de som sågs som de bästa och pålitligaste medborgarna (vilket förklarar varför Moskva insisterade på att flytta ut ryssar i de andra sovjeterna). Detta innebar att Ryssland var den “republik” som tjänade mest på den påtvingade unionen och därför ska betala för den eftersom Ryssland även lade beslag på de sovjetiska kärnvapnen och kassan.

  13
  4
  • Notera alltså att Ryssland idag är helt skuldfria. De har i princip inte ens en statsskuld. Ryssland hatas av bankoligarkerna bl a för att dessa inte kan hota Ryssland med något. Medan Ryssland kan hota med att dra in råvaruleveranser mm till oligarkernas företag. Kina är i motsvarande position.

   Glöm inte att stora delar av den Sovjetiska ledningen alltid var icke ryssar. Bl a Stalin (Georgier- tror jag), Chrustjev (Ukrainare) och några 100 till.

   Vad gäller folkförflyttningar inom Sovjet, så handlade dessa i regel om att flytta arbetskraft, även om rysk administration samtidigt möjligen litade mer på ryssar än minoritéter. Vad alla glömmer är att ryss, som etnicitét, är synnerligen svåridentifierat. Ryss består eg av något 1000-tal olika lokala etnicitéter. Det är först de senaste 150 åren ryska talas av alla ryssar. Motsvarande gällde f ö tyskar. Där talades slaviska språk av majoritéten för 150 år sedan.

   12
   1
   • Ska också notera att andra oljenationer som Norge också är skuldfria så det har inget med den ryska förträffligheten att göra utan mer om ren tur att det finns olja och gas där.

  • Det var inte Moskva utan georgien Stalin som förflyttade inte bara ryssar utan en mängd olika folk inom Sovjetunionen dit och hit enligt hans eget sätt och utan att fråga någon…

 6. Även här i Sverige, har vi problem med kortväxta potentater. Dock är skillnaden att Putin har en väl fungerande hjärna. Vår egen lilleputt har utbildats tillsammans med en flock papegojor. (Ber alla papegojor om ursäkt!)

  50
  1
 7. Räknas svältkatastrofen på 30-talet om till pengar så har nog Ukraina betalat sin del flera gånger om.

  22
  4
  • Tror du att alla andra republiker i sovjetunionen undvek svältkatastrofen på 30-talet? Varför namngav du just Ukraina nu?

   • Kanske på grund av att ryssarna tog skörden från Ukraina och sålde den till Tredje Riket på 30-talet och lät ukrainarna svältas till underkastelse.

Kommentera