Allt fler vårdas på iva – två av fem fullvaccinerade

PANDEMI. I takt med att smittspridningen av coronaviruset ökar i Sverige ökar också beläggningen på intensivvårdsavdelningar. Antalet covidpatienter som vårdas på iva-avdelningar har de senaste veckorna gått från drygt 30 till 46 personer, rapporterar Expressen. Det är en ökning men fortfarande relativt få. I april 2020 vårdades över 500 covidsjuka på landets IVA-platser, vilket innebar att i princip samtliga av de 523 ordinarie intensivvårdsplatserna upptogs bara av coronapatienter.

2020-04-28 Foto: Staffan Löwstedt Livet på IVA på Södertälje sjukhus under Coronakrisen 2020. Karin Königsson läkare arbetar med patienter inne på IVA i Södertälje

Samtidigt ökar antalet fullvaccinerade som intensivvårdas – det handlar om två av fem, enligt Göran Karlström som arbetsledare på Svenska intensivvårdsregistret, SIR. Ser man till den senaste månadens rullande medelvärde handlar det om ungefär 40 procent.

Siffrorna bör dock tolkas med viss försiktighet, då antalet patienter på iva är få, samtidigt som den totala andelen vaccinerade i samhället ökar.

Enligt Göran Karlström var det också väntat att fler vaccinerade skulle läggas in. – När ungefär 80-85 procent av den vuxna befolkningen är vaccinerad, så är det klart att andelen ökar. Men den har ökat ganska snabbt sedan september.

Karlström säger att det var väntat att andelen vaccinerade skulle öka under hösten, då en allt större del av den vuxna befolkningen är vaccinerad.

Göran Karlström säger att sjukdomsförloppet varit ungefär detsamma för vaccinerade som för ovaccinerade. – Vi har inte sett att det har något annat utfall än för andra som hamnar på iva. Det är färre vaccinerade som behöver vårdas, men de som får allvarlig sjukdom får det som de andra på iva.

Men det finns flera saker som tyder på att vaccinet skyddar mot svår sjukdom. Bland annat är medelåldern på covidpatienterna lägre bland de ovaccinerade, enligt Folkhälsomyndigheten. – Medelåldern för den som är ovaccinerad på iva är 52 år, för den vaccinerade gruppen 72 år. Vi ser alltså att vaccinationen gör stor skillnad, sa Britta Björkholm, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, under torsdagens pressträff.

I dag har 39 procent av alla personer över 65 år fått tre doser vaccin. Det finns ingen statistik över hur många på iva som fått en påfyllnadsdos, men Göran Karlström uppfattar att det är ovanligt att de läggs in. – Jag har aldrig hört talas om att det hänt, säger Karlström.

-Pettersson noterar att ungefär 80 procent av dem som dör av/med covid-19 är vaccinerade och det är inte så konstigt, det är bland de äldre och sköra vi ser dödsfallen och där är nästan alla vaccinerade. Hade vi 100-procent vaccintäckning skulle det fortfarande dö 90.000-95.000 människor om året i Sverige.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

27 thoughts on “Allt fler vårdas på iva – två av fem fullvaccinerade

 1. Hur ska vi veta vad som är vad?
  Så fort luften går ur narrativet kommer en ny stam, som inget biter på-som kommer varifrån? Och färdas med ljushastighet…
  Kollat in dr Vladimir Zelenko?
  Om man stoppat folk vid gränsen skulle narrativet haft högre trovärdighet? Håll med mig om det iaf, Petterson..

 2. Jag tror det var en dansk jurist som skrev att det är fel att kalla Corona pandemi och samhällsfarlig sjukdom, då bara 0,1% dör av den. Antar att han räknat på överdödlighet delat med folkmängd.
  Det är helt fel av politikerna att ta till tvångslagstiftning, då sjukdomen är så förhållandevis lindrig.

  15
  1
 3. Vaccinet gör sin del av jobbet, men resten måste du göra själv. Anledningen till att en del fullvaccinerade ändå blir sjuka beror på tanklöshet, lättja och ren dumhet. Man kan inte fara omkring som en furie och bära sig åt som om smittan vore försvunnen bara för att man fått sina sprutor. Men att flamsa runt på krogen är tydligen det högsta av livets mening och resten av tillvaron endast en transportsträcka. Tydligen värt att offra livet för. Sitt eget och andras. Skärp er !!! Använd huvudet innan det är försent !!!!!!!!!!!!

  Den här kommentaren får jag väl faan för… men jag har hållt min inställning i snart 2 år nu. Och den bjuder jag på.

  25
  4
  • Nu verkar det som om det är vaccinerade 70plussare som är en del av dem som hamnar på IVA och jag tror inte dom flammar runt på krogen.

   Medan de ovaccinerade verkar betydligt yngre så de kanske tycker det är kul…

   6
   9
 4. Ja, det är därför det är helt förkastligt, att släppa lös vaccinerade på fritt bete, när det är främst de som sprider smittan. Och det är lika farligt, om man är vaccinerad eller ej.

  Därför borde restriktionerna gälla ALLA, utan undantag, när det är så osäkert! Så SLUTA DISKRIMINERA OVACCINERADE!!!

  Det är p g a de vaccinerade smittan sprider sig, för att de inbillas att tro att de är säkra.

  Så lever många vaccinerade ett utsvävande liv utan gränser, och sprider smittan till andra, vaccinerade som ovaccinerade. Och skiter totalt I hänsyn, och att hålla avstånd!

  Tänk bara på det norska julbordet där ALLA, VAR FULLVACCINERADE, men satte igång en lavin av smitta! Och även de fullvaccinerade blev allvarligt sjuka!

  Så kommer smittan att öka lavinartat, om inget görs, I form av restriktioner, GÄLLANDE ALLA!!! Som förut! DETTA ÄR ETT MÅSTE!!! Om vi ska få bukt med viruset!!!

  VACCINET ÄR EN BLUFF!!! FÖR DET ÄR DET HÄR SOSSESTYRENA I EUROPA EFTERSTRÄVAR OCH VILL!!!

  För se nu, hur man blir av med ännu fler äldre! Fullvaccinerade denna gång, SOM LURATS TRO ATT DE ÄR SÄKRA!!! TVI!!!

  VI MÅSTE FÅ BORT DETTA SJUKA SOCIALDEMOKRATISKA TERRORSTYRE, SOM FÖRGÖR EUROPA!!!

  54
  3
  • Om nästan hälften av de som ligger på IVA, är fullvaccinerade, visar bara detta, att vaccinet är näst intill verkningslöst!!!

   För om 50% är vaccinerade, och 50% är ovaccinerade, av dem som ligger på IVA, SPELAR DET JU INGEN ROLL om man är vaccinerad eller inte. DÅ HAR “VACCINET” INTE DEN MINSTA VERKAN!!!

   VACCINET ÄR ALLTSÅ EN TOTAL BLUFF, för att kontrollera de vaccinerade, diskriminera och förtrycka de oliktänkande (de ovaccinerade) och eliminera de äldre (som i allmänhet är för konservativa, för sossarnas och vänsterns genomruttna syn och smak).

   43
   5
   • Nu får du ta en kurs i matematik.

    När 80 procent är vaccinerade och 20 ovaccinerade så är 60 procent av dem på IVA ovaccinerade och 20 år yngre i snitt.

    Vad säger det dig efter mattekursen?

    6
    23
   • Ja, sa “OM” 50%, inte “ATT”! MEN DET DU NU SÄGER, GÖR DET JU ÄNNU VÄRRE!!!

    För när nu 40% av 80% fullvaxinerade hamnar på IVA, jämfört med 60% av ynka 20% av ovaccinerade, så är ju detta en AVSEVÄRT MYCKET STÖRRE ANDEL VACCINERADE som hamnar där, som inte borde hamna där!!!

    Räknar man så, blir det som jag befarade: 50%. För 40 av 80 är 50%.

    Oavsett ovaccinerade, så är chansen att hamna på IVA 50%ig, vilken den inte borde vara. Den borde ligga på högst 2%, eller nåt sånt.

    15
    1
   • 2%, för vaccinerade alltså! Men detta bevisar att det är nåt allvarligt fel med det hela!

    13
  • Risken att bli smittad av coronaviruset är tre gånger så hög om du är ovaccinerad, jämfört med om du är fullvaccinerad.

   Och de danskar som inte är vaccinerade bidrar till att coronasmittan sprids mellan sex och nio gånger så mycket som vaccinerade i Danmark.

   Det visar analyser gjorda av Viggo Andreasen, docent i matematisk epidemiologi vid Roskilde universitet, som han baserat på bland annat data från danska Statens Serum Institut, rapporterar danska TV2.

   https://nyheder.tv2.dk/samfund/2021-11-13-uvaccinerede-danskere-bidrager-op-til-6-til-9-gange-saa-meget-til-smitten

   4
   21
   • Det är hur man lever, som sprider smittan, inte hur lite man är vaccinerad!

    Som ovaccinerad är du i allmänhet försiktigare än som vaccinerad. För då vet du inte säkert! Som vaccinerad tror många att de är helt immuna, och går ut på krogen och släpper lös!

    DÄRFÖR ÄR DET MEST DE VACCINERADE SOM BIDRAR TILL SMITTSPRIDNINGEN, ÄN DE OVACCINERADE!!!

    18
   • Hur vet du att vaccinerade är oförsiktiga?

    Jag trodde det var mest ungdomar som gick på krogen.

    Jag är vaccinerat och har inte varit på krogen på många år, men det har inte med vaccinet att göra. Jag tycker inte det är kul längre men jag kan ha fel.

    5
    10
   • Jag sa I ALLMÄNHET, inte alla!

    Sen om unga vaccinerade “flamsar” runt på krogen som du säger, så kanske de senare TRÄFFAR de vaccinerade mor -och farföräldra70-plusarna, som då blir smittade!

    Dessutom träffas väl 70-plussarna mycket nu också sinsemellan! De känner sig alla säkra p g a att de är vaccinerade, kramas som aldrig förr.

    Så nog sprids smittan!

    Ovaccinerade sitter oftast hemma, och vill inte utsätta sig för risk! Då är de mestadels försiktiga!

    Det handlar ju på en övertro på vaccinationen, som leder till en ökad explosionsartad spridning p g a oförsiktighet bland vaccinerade. Krogen var ju bara ett talande exempel. Det handlar helt enkelt om för täta inomhusaktiviteter. Te x kyrkan, studiecirklar o s v. 70-plussarna litar väl också ganska blint på myndigheter överlag, p g a att de är vana att ha förtroende för dem.

  • Drygt 7 miljoner vuxna är vaccinerade i Sverige de få som har hamnat på IVA är relativt gamla och ofta sköra av en annan sjukdom.

   De ovaccinerade är betydligt färre men ändå fler på IVA 20 år yngre i snitt.

   4
   23
   • Så du tycker det är BRA att de gamla saneras och UTROTAS bort!

    DET TYCKER DÅ INTE JAG!!!

    Sen är det ju det, som är ett av sossarnas själva syften med vaccinet!!! Som jag tidigare påpekat!

    Att få bort de äldre, och ersätta med yngre!!!

    DET VAR VÄL FÖR SJUTTON DE ÄLDRE MAN SA ATT MAN FRÄMST VILLE SKYDDA MED VACCINET???

    ELLER???

    Nu verkar det ju precis tvärtom!!! Det verkar ju selektivt t o m välja ut att ta kål på de äldre!!!

    Så bra för sossarna och vänstern då!!!???

    20
    1
   • Förlåt jag visste inte att det var sossarna som tillverkade vaccinet eller att riktigt gamla dör av olika anledningar.

    Naturligtvis har du rätt. Det är sossarna och deras vaccins fel.

    3
    14
   • Jag säger bara en sak:

    ALLT HÄNGER IHOP!!!

    Så får du sen räkna ut själv!

 5. Baguette är något fundersam över hur myndigheterna informerade sina medborgare om nödvändigheten av vaccinet.

  Pfizer, Moderna, Astra Zenica och Janssen är nödgodkända av samma myndigheter.
  “Bara ni tar vaccinet så kommer livet att återgå till det normala.”
  Ta vaccinet nu!

  Vad gäller t ex Janssen så påstod nämnda myndigheter i Europa på sensommaren att en injektion räcker, enligt de tester som genomförts och godkänts.

  Men…….efter de fyra inkubationsveckorna så meddelade samma myndigheter att det nu var dags att “förnya” detta vaccin med Pfizer eller Moderna senast 30 November. Och med en påfyllning i mars 2022.

  “Om så inte sker upphör ert vaccinpass den 15 december.”

  Jag har nu noll förtroende för dessa myndigheter då deras “löften” inte ens höll i tre månader.

  Vem lurar vem?

  54
  • Stenbock har inte följt deras reklam,så ingående som du….
   Detta visste jag inte,men fick en förklaring till varför kustorterna uppe vid tyska Östersjön,är sura på Merkel o Co.
   Det påstås att lågvattnet (ständig ebbe) lär bero på att många miljoner Saltlösningar förbrukats,av Rikets befolkning !!
   Skall de nu förnya “skyddet” innebär det i värsta fall,att turistnäringen uteblir från badorterna 2022 ! 😉

   11
 6. Oj,oj,oj hur skall de då gå när senaste formen redan anlänt till Danmark !!
  Och hur skall det gå när “4:e vågen” kommer,och det visat sig att det vaccin som nu sprutas in i folk,har ringa eller ingen verkan ?
  Nåväl PK-pressen kan fortsätta fylla sina sidor med dagliga rapporter,om utvecklingen….

  61
  3
  • Den 4:e vågen är redan här och vaccinet har och gör stor nytta.

   Innan vaccinering kom igång på allvar låg det 500 på IVA och dödsfallen var betydligt högre.

   Att vaccinet inte skyddar så länge som beräknat är ett mindre problem, det går att fylla på.

   TBE-vaccin för att förebygga allvarliga sjukdommar som fästingburen hjärninflammation tas regelbundet, jag är upp i fem doser nu. Vaccin mot säsongsinfluensa tas varje år av en del. Stelkramp räcker 20 år, andra vacciner räcker hela livet. Så skyddet varierar.

   Visst, det förekommer sällsynta biverkningar men man kan ta en promenad på kyrkogården och fundera på alternativet.

   10
   51
   • Bästa smittskyddet är alla de 25-30% som redan haft smittan och nu har antikroppar.
    Det är dessa människor som håller smittspridningen nere, här kan vi faktiskt vara glada över att vi inte fick panik förra året som många andra länder fick.
    De s.k vaccinerna hade ett visst kortvarigt skydd mot de ursprungliga versionerna av viruset.
    Nu är det främst i länder med hög vaccinationstäckning som Deltan har spridits.
    Dessutom har vaccinerna många biverkningar, i Storbrittanien dör nu fler vaccinerade personer under 60 år än ovaccinerade.
    I onsdags spelades 6 matcher i PL, två av dessa fick blåsas av en stund då någon i publiken i båda matcherna fått hjärtstopp.

    32
    1

Kommentera