Dagens tankeställare 45

INSÄNDARE. Rune Holmström är född 1963 i Helsingfors. Förutom några år på universitet har han avverkat närmare 40 anställningar, bl.a. som däcksmatros och stamofficer, nattvakt, bartender och bananplockare. Rune har gett ut tre romaner och skrivit både det ena och det andra i press och på nätet på finska. Nu vill Rune delge oss en tankeställare då och då.

En av Runes inspirationskällor är Jan Fridegård: ”Jag har en del saker som jag måste skriva av mig. Det tror ni inte att jag kan, era jävlar, men vänta bara ska ni få se.”

Rune Holmström

Dagens tankeställare 45

I tiderna hade vi en utslagen kille här i förorten, som dagligen gick långpromenader utan mål eller mening. Likt en zombie strövade han omkring, tomögd och onåbar – människan varken såg eller hörde något. Full var han alla dagar och tog antagligen därtill receptbelagda psykmediciner, eventuellt något annat också.

En sommardag satt jag och sörplade med A-laget vid köpcentret. Med oss fanns en yngre förmåga, som såg på omvärlden med 20-åringens absoluta visshet om tingens ordning. Zombiekillen råkade gå förbi i sina privata dimmor. A-lagets juniormedlem tömde ölburken, knycklade ihop den och fnyste: ”Vilken jävla lodare!”

Suck. Nu råkade jag känna till zombiemannens bakgrund. Han hade varit en nykter och skötsam karl med yrkesutbildning och ett bra jobb. Så fann han också kärleken och med tiden blev det barn, killens ögonsten. Men när tösen var två år gammal fick hon något sjukdomsfall, lika plötsligt som allvarligt. Och medan de väntade på ambulans dog flickebarnet i pappans famn. Efter det blev han aldrig sig själv igen. Han miste jobbet, sökte tröst i flaskan, slutligen stack frun hans, och sedan var det raka utförsbacken, störtlopp.

Kan man klandra människan för att han hade haft mer motgångar än han orkade bära?Det är alltid så mycket enklare att förakta än att förstå.

Rune Holmström

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

Kommentera