I Oxelösund finns 24 miljoner till en krog men inte 3,5 miljoner till ett HBV-hem

SKATTER. Oxelösunds Kommun har i dagsläget inget eget HVB-hem för unga utan köper in de platserna från andra aktörer. Men tanken har varit att Oxelösunds kommun ska starta ett HVB-hem med fyra platser i egen regi för att spara pengar på sikt men till det saknas pengar. – Initialt behövs det 3,5 miljoner kronor för att starta det och just nu finns inte de resurserna. Vi har ingen möjlighet att hitta finansiering och därför skjuter vi på beslutet, säger vård- och omsorgsnämndens ordförande Linus Fogel (S) enligt SN.se.

Oxelösunds kommun driver redan HVB-hemmet Oliven för vuxna. Det här skulle handla om ett för unga mellan 15 och 18 år, något som inte finns i kommunen i dag. I stället köper Oxelösund in den tjänsten utifrån och de unga oxelösundare som bor på ett sådant hem gör det alltså på annan ort.

– Ett HVB-hem i egen regi skulle minska våra dygnskostnader successivt. Snittkostnaden i dag är 3 500 kronor per dygn och vi räknar med att vi skulle klara det på 2 500 kronor per dygn i egen regi. Kanske än mer viktigt är fördelarna med behandling på hemmaplan där vi har insyn, säger Fogel.

HVB står för hem för vård eller boende och har olika inriktningar, som behandling, vård, stöd och fostran. Det kan röra sig om allt ifrån personer som har missbruks- eller beroendeproblematik till ensamkommande barn som söker asyl.

Oxelösund blev stad år 1950, sedan dess har socialdemokraterna styrt, ibland med hjälp av Vänsterpartiet.

En ny restaurang planeras av den röda kommunen. Priset beräknas till 24 miljoner kronor.

En kommun ska ansvara för barnomsorg, skola, äldreomsorg, och socialtjänst. För trafik, renhållning, vatten och avlopp. En del uppgifter måste alla kommuner göra, annat är frivilligt. Kommunen kan sedan utföra detta med egen personal eller hyra in privata företag.

En sak som inte ingår i en kommuns uppgifter är att bygga restauranger. I Oxelösund envisas den röda kommunledningen med att planera en restaurang för 24 miljoner fast det inte finns 3,5 miljoner till ett HVB-hem.

Det är 24 miljoner som aldrig går att räkna hem, ingen krögare i Oxelösund klarar hyran som kommer att krävas, alternativet är att hyra ut med stor förlust och det är knappast kommunens sak att subventionera krogar plus djupt orättvist mot de krögare som betalar full hyra.

Den kloke f.d. socialdemokraten Boris Klintsjö har överklagat restaurangärendet till Förvaltningsrätten. Jag hade känt dåligt samvete om jag inte överklagat. Projektet är ekonomiskt vansinne. För att ta ut marknadsmässig hyra måste den som driver restaurangen ta trehundra kronor för en öl. Annars tvingas kommunen subventionera hyran, säger Boris Klintsjö.

-Pettersson säger att kommunledningen inte verkar lära sig något av erfarenheter. Kommunen har tidigare drivit krogar med miljoner i förluster som Oxelökrog med flera. Jag är vet men tvivlar dessutom på att kommunen kan driva HVB-hem billigare än privata företag om upphandling och kontroller sköts bra.

De vänsterblivna påminner om den som slåss med en väderkvarn, smäll på smäll men försöker samma sak igen, eller som Albert Einstein sa, en idiot är en person som gör samma sak om och om igen och förväntar sig olika resultat.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

4 thoughts on “I Oxelösund finns 24 miljoner till en krog men inte 3,5 miljoner till ett HBV-hem

 1. Hur en politikerhjärna fungerar kan ingen väljare förstå, förmodligen är de felprogrammerade från födelsen.

  33
  1
 2. Kunde ge sig f-n på att det var en socialdemokratisk Johan Persson som låg bakom . Det är ingen tillfällighet . Det är värdegrunden som används . De där Johan Persson som finns på olika ställen i Sossesverige tillverkas och danas på Bommersvik. Och ställer mest till jävelskap . Titta på Kalmar , samma där .

  36
  1

Kommentera