ÄRENDET!

INRIKES. Svensk Kärnbränslehantering AB (SKB) har ansökt om att få uppföra och driva anläggningar i ett sammanhängande system för slutförvaring av använt kärnbränsle och kärnavfall. Miljödepartementet hanterar denna ansökan enligt både miljöbalken och kärntekniklagen.

SKB har sökt tillstånd till att slutförvara använt kärnbränsle och kärnavfall från det svenska kärnkraftsprogrammet i Forsmark i Östhammars kommun. Den metod som SKB har valt för att ta hand om det använda kärnbränslet kallas KBS-3. Metoden bygger på att tre skyddsbarriärer ska förhindra att strålning från kärnavfallet når geosfären. De tre barriärerna är kopparkapslar, bentonitlera och urberget.

Det planerade sammanhängande systemet för slutförvaring består av två delar. En anläggning för mellanlagring och inkapsling av kärnavfall i kopparkapslar i Oskarshamns kommun och en underjordisk slutförvarsanläggning i Forsmark i Östhammars kommun (kärnbränsleförvaret).

Den nya klimat- och miljöminister Annika Strandhäll är redo att fatta beslut om den infekterade frågan om slutförvar av kärnavfall inom kort. Strandhäll berättar att frågan om kärnavfallet på departemendet kallas ÄRENDET! ”Jag kommer komma tillbaka i absolut närtid i den frågan”, säger hon. ”Frågan är processad på alla sätt och vis och är redo för beslut”.

Snart kommer regeringen ge besked i frågan om slutförvaret av kärnavfall. Det säger den nya klimat- och miljöministern Annika Strandhäll (S) i P1-Morgon.

– Jag kommer komma tillbaka i absoluta närtid om den frågan, säger Strandhäll. Enligt henne kan det komma ett besked före Lucia, vilket är den deadline som satts av oppositionen.

-Pettersson undrar varför inte avgående minister Per Bolund fattat beslut i en fråga som är ”processad på alla sätt och vis och är redo för beslut”.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

12 thoughts on “ÄRENDET!

 1. Strandhäll verkar rökas ordentligt t o m av Aftonslasken. Undrar vilken sossegruppering hon retat upp? Eller är det bara hennes fåfänga arrogans som spökar?

  Bland hönsen får man inte sticka ut och fjädra sig alltför mycket.

  14
  • Svarar mig själv. Sannolikt är det sossar på vänsterflygeln, nära MP som ligger bakom detta drev. Det är nog jättekrig bakom kulisserna i S och som vi vet så är det gott om miljöpartister i MSM. De är förbannade för att hon fattar Bolunds beslut (som han inte ville fatta).

   10
 2. Apropå slutförvaring, vart ska man slutförvara den här parasit regeringen och deras fd stödstrumpor, miljöråttorna, om/när den röstas bort?

  35
 3. F ö är det ingen ”prestation” av Strandhäll att formalisera ett, i princip, redan fattat beslut. Men hon verkar behöva lite pluspoäng, så hon fick denna ”lågt hängande frukt” att ”koka soppa på en spik” med.
  Tror dock inte detta hjälper.

  26
 4. Just i detta fall kan dom vänta med ett beslut i 10 år till, så är kärnavfallsfrågor helt löst.
  Vansinne att stänga ner kärnkraftverk.

  Klippt från Chalmers.

  Fjärde generationens kärnkraft innebär att detta plutonium, och även andra delar av avfallet återvinns i form av exempelvis plutoniumnitrid. Detta kan leda till att upp till 60 procent av energivärdet kan utvinnas. Samtidigt minskar halveringstiden på det slutliga avfallet från 100 000 år till cirka 1000 år.

  30
  • Ja, Det är ”Vansinne att stänga ner kärnkraftverk” men ännu vansinnigare är att hänvisa till en metod KBS-3 metodens ”tre barriärer kopparkapslar, bentonitlera och urberget”
   för vare sig koppar och betonat har inte tusenårig livslängd och
   ”urberget” – har oundvikliga sprickor och rör sig precis som alla andra berg, med förr eller senare följd för medborgarna, dödlig strålning

   10
   • Vilket är varför vi ska sätta upp ett tiotal generation 4 kärnkraftverk så vi kan återanvända bränslestavarna och få ner lagringstiden till 1 000 år. Vilket inte är speciellt svårt att förvara något.

    Koppar och kopparlegeringar har väldigt lång hållbarhet. Man hittar än idag koppar och bronsföremål som är flera tusen år gamla i marken men som kan putsas upp till en ny polish ganska enkelt.

    14
 5. Det här är ett av de bärande skälen till att MP hoppade av. Inte fasen handlade om en bensinskattesänkning på en 50 öring.
  MP kommer inte på lång tid att bjudas in att sitta i en Regering igen. Både S och NyM har insett vad den politiska kostnaden är.

  33
 6. Skrämmande, en som inte har kontroll över sin privatekonomi leder ett för landet livsviktigt departement.

  53
 7. MP kommer att sabba S-regeringen om de vågar säga ja till förvaringen. Därmed stängs resterande kärnreaktorer inom ett par år.

  35
  2

Kommentera